Stižu dolari? Zašto Zvezda ne sme da proda Erakovića na leto i kako će im se to isplatiti?

Autor: Nemanja Janošev
petak 03.06.2022.
17:21
Izvor: Sportske.net

Hoće li Zvezda biti strpljiva?

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Mladi štoper Crvene zvezde Strahinja Eraković debitovao je prošle večeri za seniorsku reprezentaciju Srbije i za kratko vreme ostavio dobar utisak u porazu od Norveške.

Eraković je neko ko je svoje poverenje u timu Dejana Stankovića etablirao ove sezone i neizostavan je član startne postave crveno-belih nezavisno od toga da li je domaća ili evropska utakmica u pitanju. Prikazivao je zrelost, napredak i čvrstinu, a nema sumnje da je u tome pomogao i rad pokraj Aleksandra Dragovića.

Sve to, donelo mu je poziv selektora Dragana Stojkovića za aktuelni ciklus Lige nacija što implicira da bi mogao da se nađe na konačnom spisku putnika za Mundijal u Kataru. Ako znamo da je Uroš Spajić povređen, da je Strahinja Pavlović van forme, da Matija Nastasić nema zavidnu minutažu - onda je Eraković izvesno u užem izboru za odlazak.

Od toga može da zavisi i predstojeće leto, jer je svojim igrama zavredeo pažnju i inostranih klubova. Crvena zvezda bi mogla da profitira njegovom prodajom i to značajno, ali utisak je da bi njegov ostanak, barem do zime, bio idealan potez za obe strane. 

Naime, odlazak u novi klub zahteva adaptaciju, ulazak u startnu postavu, shvatanje novog sistema i pitanje je da li će Eraković momentalno moći da se prikaže u najboljem svetlu. Ostanak od minimum još šest meseci garantuje mu "vidljivost" od strane selektora, startnu postavu i evropske duele. Takođe, ukoliko pričeka, Crvena zvezda bi mogla da izvuče još veću svotu novca od njegove prodaje u slučaju da popularni "Čupa" otputuje u Katar sa "orlovima". Cena će mu automatski biti uvećana, poesbno ako dobije priliku da sakupi minute na Mundijalu. 

Osim toga, Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) od 2010. godine izdvaja kompenzaciju klubovima čiji igrači nastupaju na Svetskom prvenstvu. Tako, ova organizacija isplaćuje 8500 dolara po danu provedenom na turniru za svakog igrača, a račun počinje da se piše dve sedmice pre početka takmičenja! Iz te perspektive, Crvena zvezda bi od Erakovića pre starta Mundijala imala već 119.000 dolara. 

U globalu, FIFA izdvaja preko 200.000.000 dolara kako bi svi klubovi svakog igrača ponasob bili izmireni u trajanju Svetskog prvenstva.

Ne treba zaboraviti da bi Eraković bio jedan od najmlađih članova selekcije Srbije sa svojom 21 godinom, a kako stvari stoje i jedini igrač iz redova "večitih" na spisku Dragana Stojkovića.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke