Stolica na promociji: "Dominacija, dominacija, dominacija!"

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 09.06.2022.
16:35
Izvor: Sportske.net

''Želim da vidim pune tribine''!

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Novi trener Partizana Ilija Stolica imao je rekordno dugo obraćanje medijima na predstavljanju u Partizanu. Novi strateg "crno-belih" dotakao se raznih tema i obećao navijačima da će biti ponosni na Partizan. 

Trofeje nije mogao da obeća, samo želju za pobedom na svakoj utakmici i dominantnu igru Partizana.

Na početku konferencije medijima se obratio sportski direktor "crno-belih" Ivica Iliev i poželeo sreću Stolici.

"Fudbalska Srbija je prezadovoljna što je naš izbor za novog trenera Partizana Ilija Stolica. Čovek koji je bio uključen u Partizanovo osvajanje titule 2015. i 2017. godine. Doneo je revoluciju u srpski fudbal. Nekoliko puta smo pokušavali da ga dovedemo, ali  je sada došlo vreme da zajedno predvodimo Partizan. Garantujem  vrhusnki, ofanzivni fudbal. Verujem da će i rezultati pratiti takav fudbal, rekao je Iliev.

Nakon sportskog direktora, obratio se i novi strateg Partizana i rekao da je vrlo emotivno doživeo dolazak u Partizan i da je ovo idealan momenat da sedne na klupu "crno-belih". Njegovo je da, kako kaže, služi Partizanu.

"Zahvaljujem se direktoru na velikim komplimentima, koji u samom startu prate veliku obavezu da ih opravdam. Dolazak u Partiztan je velika odgovornost. Osećam emociju prema Partizanu. Ona je iznad svake nedoumice. Vezivan sam više puta za Partizan, mnogo smo razgovarali na tu temu. Za mene idealniji momenat ne može da postoji. Neki misle da je težak i komplikovan, ali mislim da je sada najidealnije. Nosim sa sobom znanje i iskustvo iz Humske koji su obeležili moj čitav život, ulazim srcem ovde. Došao sam u svoju kuću da služim i dam sve od sebe. Cilj je vratiti navijače na tribine. Da ih sklonimo od priča koje štete Partizanu. To ćemo uraditi igrom i pristupom prema klubu koji najviše volimopočeo je Stolica, a onda kratko prokomentarisao igrački kadar.

"Jasno je da grupa igrača koji su ovde zna šta je Partizan. Biću zahtevan i nemilosrdan, Partizan je iznad svih nas i igrači su na to navikli", jasan je on.

Prisetio se Stolica 2017. godine i utakmice protiv Crvene zvezde, kada je pobedio Partizanovog večitog rivala i praktično doneo "crno-belima" šampionsku titulu

''Bio sam 2017. profesionalac koji je radio posao u srpskom fudbalu u okolnostima koje su takve kakve su. Tada sam trenirao Voždovac. Ima raznih priča oko tog meča, to su neke lepe uspomene koje mogu da mi budu oslonac sada, ali mislim da bi trebalo da pričamo o onome što će biti", kaže Stolica.

Stolica nije želeo da obećavaa velike stvari. Važnija mu je igra od trofeja, želi da "crno-beli" svojim partijama steknu simpatije navijača. Cilj je biti ponosan Partizanovac.

"Mi smo svi tu da očekujemo očekivano, Sigurno ćemo na svaku utakmicu izaći da pobedimo, sa našim principima u igri. Siguran sam da će naša igra pobrati simpatije navijača Partizana. Navijači će doboti zadovoljstvo gledanjem svoje ekipe. Na sve što ne možemo da utičemo ostavićemo sa strane i biti ponosni Partizanovci", uveren je novi strateg Partizana.

Dotakao se novi šef struke postojećeg igračkog kadra i najavio pojačanja.

"Dugo smo razgovarali o igračkom kadru.  Osnovna tema naših sastanaka su igrači. Mislim da imamo izuzetno kvalitetne igrače, neki su zadovoljni, neki su nezadovoljni. Želimo da osvežimo ekipu u dogovoru sa direktorom Ilijevim", nagovestio je Stolica promene u ekipi ovog leta.

Na pitanje novinara da li bi pre izabrao osvajanje titule šampiona Srbije ili pehar u Ligi Evrope, Stolica je odgovorio na sebi svojstven način.

"Ako bih mogao da napravim neki miks. Želim da vidim pune tribine koje će nas podržavati u radosti i tuzi", odgovorio je Stolica, a zatim je govorio o svom prethodniku Aleksandru Stanojeviću. 

"Zahvaljujem se mom prethodniku, drugu i prijateljuAleksandru Stanojeviću. Izneo je izuzetnu sezonu, ali je zaboravljeno da je osvojio rekordan broj bodova i izborio proleće u Evropi, a do poslednjeg kola smo bili u igri za titulu. Javnost je to predstavila kao da je Partizan u velikom problemu. Sale će biti moja inspiracija. Sebe doživljam kao vojnika Partizana i spreman sam da ga zaštitim do krajnjih granica. Sale će mi biti smernica u posevećenosti i energiji koju je dao Partizanu," iskazao je veliko poštovanje prema Stanojeviću Stolica.

Nastavio je svoje izlaganje novi šef struke "crno-belih" govoreći o modelu igre koji želi u Partizanu.

"Svaki trener po mom mišljenju ima svoj model igre. Važno je da se adaptiram na postojeći igrački kadar. Naravno da imam mogućnost da dovedem pojačanja koji će mi koristiti za moj model igre. Sigurno je da ćemo težiti ka dominaciji, dominaciji, dominaciji. To će biti zaštitni znak Partizana. Igrači koji su prošli našu školu su naučeni da tako žive. Ne vidim drugi način da Partizan funkcioniše, to će biti naša prepoznatljivost i ideja Partizana", jasan je Stolica u svojim namerama.

Mladi stručnjak još jednom je ponovio je sada idealan trenutak da preuzme Partizan i da će imati vreme da "sklopi" ekipu u toku priprema.

"Dolazak svakog čoveka u novi klub najbolji pre početka priprema. Ova sezona je drugačija od svih jer imamo Svetsko prvenstvo. Imamo samo četiri nedelje za pripremu. Vremena uvek fali, a leto je najkompleksniji period za Partizan. Zbog Svetskog prvenstva imaćemo još jednu pauzu od tri meseca u toku sezone. Voleo bih da imam kompletiran tim, ali je prelazni rok živa stvar. Daćemo sve od sebe da dođemo da igrača koje želimo, da obavimo razgovore sa igračima koje imamo. Svaka promena trenera ima neku reakciju, na nekog pozitivnu, na nekog negativnu. Na priremam svi mora da razmišljamo u istom smeru", nema dilemu Stolica, pa onda još jednom govorio o Aleksandru Stanojeviću i njegovom mandatu na klupi Partizana.

Ja sam u Saletu video čoveka koji je radio sve da zaštiti svoju kuću. Ja mu se divim. On je postigao neverovatne stvari, osovojio rekordnih 98 bodova i nije osvojio titulu. Večiti derbi bi trebalo da bude drugačiji, a u tim utakmicama treba da budemo najbolji. Tada želimo da učinimo stvari onakvim kakve mi želimo.

Bivši trener Voždovca i Vojvodine postavio se kao "sluga" kluba.

''Dolazak u Partizan sam doživeo kao moje služenje klubu. Moram da ga štitim od svega. Neko sam ko je principijelan. Imam obavezu prema klubu, navijačima i mojoj porodici i ljudima koji nisu sa nama, a dali bi sve da me vide na ovom mestu. Mi ćemo uvek težiti da pobeđujemo, videćemo šta će nam to doneti", nada se najboljem novi trener Partizana.

Stolica je povezivan sa Partizanom još od 2017. godine, ali je tek sada došao na klupu o kojoj je oduvek maštao.

"Stvari su uvek bile dvosmerne u mojoj komunikaciji sa Partizanom još od 2017. Ja danas nisam isti čovek kao tad. Imao sam sebičan cilj da budem uspešan trener Partizana koji će obeležiti svoje vreme u klubu, ali se iz raznih razloga nismo poklapali sa Partizanom. Sada sam shvatio da moram da budem ovde zbog Partizana, jer bih se kajao čitav život da nisam bio trener Partizana. Sazreo sam kroz  ovih pet godina i prihvatio posao u Partizanu", srećan je Stolica, a onda se u priču uključio Ivica Iliev.

"Izuzetno je lepo slušati Stolicu kako odgovara na vaša pitanja. Naši razgovori su bili fantastični i izuzetno dugi. Znam šta nas očekuje. Kada je proelazni rok u pitanju mi nismo želeli da reagujemo do dolaska novog trenera. Izuzetno sam srećan što je sada posle pet godina Stolica došao. On je 2017. bio moj prvi pik. Stolicino trenersko znanje je superiorno u odnosu na mnoge. U rangu je sa najboljim trenerima, Razlog što je sada tu jeste to što je svoj maksimalni trenerski potencijal stavio u službu Partizana. Ubeđen sam da će ova saradnja biti plodonosna

"Verujem da Stolica može od svakog igrača da izvuče maksimum. Posebno od ofanzivnog dela tima. Čeka nas "pakleno" leto. Videćemo da li ćemo uspeti da uradimo sve što želimo u roku, ali to zavisi od raznih faktora. Imamo zajedničku ideju, viziju i pogled na prelazni rok, to bi trebalo da nam skrati posao", rekao je Iliev.

Stolica smatra da ga je neka "sila" dovela u Partizan.

"Rukovodim se kroz čitav svoj život da izazovi nekada izaberu vas. Postoji neka sila koja postavlja stvari u životu, na način kakve bi trebalo da budu. Ovo je sad idealna situacija. Nikome od navijača Partizana nije prijatno sada, ali sa druge strane verujem da sa energijom sa kojom ulazimo u priču smatram da će se okrenuti stvarnost. Stvari koje su okviru mojih ingerencija mislim da će biti kako treba. Duboko verujem da će svaki navijač biti ponosan. Onaj čovek koji će patiti i radovati se sa svojim Partizanom. Ja uvek kažem da nemam drugi klub, borićui se za njega. Potruduću se da osovjimo trofeje već naredne sezone", a onda progovorio o stvarima van terena, o kojima se toliko priča u domaćem fudbalu.

"Devet sklekova ne sme da bude veće od deset. Fudbal treba da zbliži ljude. Sport mora da poravna stvari, da li je neko moćniji, bogatiji ili jači trebalo bi da se anulira kada izađemo na teren. Granice terena ne smeju da se šire, sudije bi trebalo da jednako sude, a golovi moraju da budu jednake veličine. Tu je VAR koji bi trebalo da utiče kvalitet igre. Bitni su i tereni, često čujem priču da je za svakog isti teren. Za one koji napadaju važno je da teren bude bolji. Imam uveravanja da će sve biti kako treba. Reagovaću ako nešto ne bude bilo kako bi trebalo", kazao je Stolica, i za kraj rekao šta mu je cilj u Partizanu.

"Cilj je da pobeđujem na svakoj utakmici", zaključio je on.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke