Tadić otvorio dušu - o reprezentaciji, Piksiju, Kataru, Ajaksu...

Autor: Aleksandar Golubović
utorak 04.05.2021.
11:35
Izvor: Sportske.net

Veliki intervju kapitena Srbije.

Beta/FSS/Starsport/PeđaMilosavljević/Ds
Beta/FSS/Starsport/PeđaMilosavljević/Ds

Povezane vesti

Kapitan Ajaksa i fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić sumirao je početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru gde je u novoj ulozi i sa novim selektorom uspeo da sa saigračima osvoji sedam od mogućih devet bodova.

Tadić je sa dolaskom na Dragana Stojkovića Piksija na mesto selektora Srbije nasledio kapitensku traku od Aleksandra Kolarova, ali on smatra da "traka" nije jedini uslov da budeš vođa.

"Nikada se nisam opterećivao time da li ću biti kapiten ili ne. Džaba ti traka oko ruke ako nisi lider, ako svaki dan ne daješ primer ostalim igračima, navijačima, svim ljudima koji prate fudbal", objašnjava Dušan Tadić za Sportski žurnal “težinu” kapitenske trake, kako u reprezentaciji Srbije, tako i u Ajaksu.

Da je autoritet na terenu dokazao je mnogo puta do sada, ali nikada Tadić nije ni pokušao da demonstrira bilo kakvu silu na saigračima.

"Na starijim igračima je uvek veća odgovornost što je i normalno, ali i mlađi ne bi trebalo da se plaše odgovornosti, već da je slobodno prihvate", rekao je Tadić.

Tadić i Stojković Piksi upoznali su se 2016. godine na dodeli Zlatne lopte FSS. Još tada je sadašnji selektor u superlativu pričao o kapitenu Ajaksa, a na obostrano zadovoljstvo saradnju za sada uspešnu započeli su 22. marta.

"Prilikom susreta u Staroj Pazovi, a pred kvalifikacione utakmice sa Republikom Irskom, Portugalijom i Azerbejdžanom, otvoreno sam razgovarao sa selektorom Stojkovićem. Rekao mi je da od mene očekuje da preuzmem odgovornost i da vodim ekipu kao što je on vodio nekada. Uspeo sam već jednom da budem značajan za ekipu kad smo se plasirali na Svetsko prvenstvo 2018. godine, međutim uvek hoću i želim još više".

Objasnio je Tadić šta je to Dragan Stojković Piksi uspeo da uradio za samo nekoliko dana, pa da Orlovi od problematičnih postanu omiljeni.

"Utisci o celokupnom martovskom ciklusu kvalifikacija su pozitivni. Selektor je doneo inteligenciju, samopouzdanje, harizmu. Dobro smo startovali, sad bi samo trebalo da ga slušamo i trudimo se da još unapredimo igru. Imaćemo dovoljno vremena i za to, s obzirom da uskoro slede i prijateljske utakmice".

Desetka na dresu, kapitenska traka, pozicija na terenu povezuju Stojkovića i Tadića, ali nisu i jedine tri stvari.

"Mislim da imamo dosta sličnosti, pre svega kako gledamo na fudbal, mada i karakterno", podvukao je Tadić.

Posle svega viđenog i urađenog u kvalifikacijama, čini se da će Portugalija i Srbija voditi žestoku borbu do kraja kvalifikacija za prvo mesto u grupi. Može se desiti da čak i poslednja utakmica u Lisabonu 14. novembra bude odlučujuća.

"Idemo korak po korak, verujemo u uspeh i plasman na Svetsko prvenstvo u Кataru. Кako sada stvari stoje moguće  da će taj duel u Lisabonu biti odlučujući, ali kao što sam rekao moramo da budemo skoncentrisani od utakmice do utakmicu, pa ćemo videti".

Dodatni motiv imaće srpski reprezentativci i po pitanju liste strelaca i asistencija. Mitrović i Tadić posle tri kola drže prvo mesto, a cilj je da tu i ostanu.

"Naravno da možemo do kraja kvalifikacija da ostanemo na poziciji broj jedan kao najbolji strelac i asistent, učinićemo sve da tako i bude. Ipak, najbitnije je da se Srbija plasira na Mondijal, to je prioritet".

Prvi meč u Beogradu obeležio je Ronaldo, ali ne zbog dobre igre već skidanja i bacanja kapitenske trake zbog ne priznatog gola.

"Nisam imao prilike da se vidim sa Ronaldom, tako da nismo ni razgovarali o utakmici u Beogradu".

Poznato je već da su Tadić i Mitrović “ubitačan” tandem, međutim, Srbija je kvalifikacije počela sa Dušanom Vlahovićem u napadu. O mladom igraču kluba iz Firence, Tadić ima samo reči hvale.

"Sva tri napadača su nam odlična. Dušana Vlahovića sam i pre ovih kvalifikacionih utakmica hvalio. Igra odlično u Italiji. Radi se o kompletnom igraču, super se razvija, očekujem zaista da bude sve bolji i bolji".

Luka Jović je bio na Mondijalu u Rusiji, ali se čini da još uvek nije u reprezentaciji pokazao kvalitet koji poseduje. Кapiten Srbije veruje u njegove mogućnosti. 

"Strašan potencijal ima Luka Jović, neverovatnu završnicu. Zaista, očekujem i od njega da kako vreme bude odmicalo bude sve bolji i bolji".

Ajaks je ispao iz Lige Evrope od Rome, a Tadić je na kraju postao pravi tragičar u dvomeču. Prvo je na domaćem terenu promašio penal, da bi mu u gostima bio poništen čist gol za prolaz dalje. Sve ovo teško je palo srpskom asu.

"Prosto je neverovatno koliko smo kvalitetnija ekipa od Rome, a da su oni prošli dalje. Upravo to govori koliko je fudbal nepredvidiva igra. U Ajaksu sam već tri godine i nadigrali smo bukvalno sve ekipe u Evropi, počev od Bajerna, Čelsija, Reala, Juventusa, Rome, Lila, ali malo nam nedostaje sportske sreće, odnosno da budemo “ubice” pred protivničkim golom. Uzećemo mi pehar i u Evropi ubeđen sam u to. Nekad nam treba previše šansi da postignemo gol, a to se u Evropi ne prašta. Ako ekipa napravi šest-sedam prilika, onda to mora da bude minimu tri gola".

Malo je nedostajalo da Evropa dobije novo takmičenje, Super ligu za bogate, a tu nije bilo mesta za klubove iz Holandije.

"Mislim da je tako nešto bilo neizvodljivo sa Superligom za bogate. Prosto je neverovatno šta su hteli da urade, stvarno nemam reči. Svi mi koji smo počeli da se bavimo fudbalom maštali smo da jednog dana igramo Ligu šampiona i naravno sa reprezentacijom Prvenstvo Evrope ili Mondijal", zaključio je Tadić koji je pre dva dana postao šampion Holandije sa Ajaksom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke