Tim za Dansku - Šansa karijere Lazara Samardžića, Vlahović i SMS na klupi

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 24.06.2024.
20:03
Izvor: Sportske.net

Može li Srbija u drugu rundu Evropskog prvenstva?

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Iz Minhena: Ivan Cvetković

“Biti ili ne biti, pitanje je sad?”

Simbolična je, ali i prilično jasna dilema pred reprezentacijom Srbije koju očekuje utakmica trećeg kola grupne faze Evropskog prvenstva u Nemačkoj. “Orlovi” će svoj put ka drugoj rundi takmičenja tražiti preko selekcije čiji je upravo čuveni Hamlet Vilijema Šekspira kraljević.

Danska je posle dva remija sa Slovenijom i Engleskom u poziciji da joj još jedan nerešeni rezultat odgovara za prolazak dalje. Izabranici Dragana Stojkovića imaju tu privilegiju isključivo ukoliko se poklope čak četiri rezultata povoljna po Srbiju, što u ovom trenutku deluje malo verovatno.

Zato je pobeda jedina sigurna opcija koja nas vodi dalje.

Pred Stojkovićem je nekoliko veoma bitnih dilema, ali čini se da je već prelomio i da se odlučio za neke krupnije promene.

Posle dve utakmice na Evropskom prvenstvu, nerealno deluje mogućnost da Predraga Rajkovića zameni neko od preostale dvojice golmana. Čuvar mreže Majorke ostavio je odličan utisak protiv Engleske i Slovenije i biće prvi izbor među stativama i u meču sa Danskom.

Najuža odbrana sačinjena od trojice štopera iskristalisala se od prvog minuta Evropskog prvenstva. Nikola Milenković, Strahinja Pavlović i Miloš Veljković deluju sve bolje otkako je fudbaler Fiorentine postao igrač u srcu odbrane, pa je jasno da Stojković neće menjati ništa u tom delu terenu.

Mnogi su se fudbaleri izmenjali u srcu veznog reda, ali čini se da Saša Lukić uživa najviše poverenja selektora. Vezista Fulama odigrao je pristojno u prve dve utakmice, bez većih grešaka i svoje zadatke u igri izvršava disciplinovano, bez obzira na naivan žuti karton protiv Engleske. Treba pronaći “parnjaka” Lukiću, a kao rešenje se posle dobre partije i asistencije protiv Slovenije nameće Ivan Ilić koji u svakom trenutku, grešio ili igrao dobro, delovao sa velikim samopouzdanjem.

Ne bi bilo iznenađenje videti Nemanju Gudelja koji je po karakteristikama defanzivniji od Ilića, dok bi potencijalni start Sergeja Milinkovića Savića možda predstavljao problem zbog zanemarivanja defanzivnih obaveza kojima i inače nije sklon.

Mesto uz desnu aut-liniju rezervisano je za Andriju Živkovića, dok će po levom boku od prvog minuta ponovo delovati Filip Mladenović. U slučaju da se mesto u prvoj postavi nađe za Veljka Birmančevića što je malo verovatno, možda bi Živković mogao da se prebaci na desnu stranu. Ipak, takav scenario nije naročito moguć. Barem ne od prvog minuta.

Najveća promena predstavljaće u napadu gde će Dušana Vlahovića zameniti Lazar Samardžić. Fudbaler Udineza ostavio je prilično dobar utisak protiv Slovenije kada je odigrao tek poslednjih 15-ak minuta, na treninzima deluje motivisano što potvrđuju i reči Dragana Stojkovića koji je rekao da Samardžić “jedva čeka da poleti na teren”. Ono što može da raduje u najavi jeste da je 22-godišnji Samardžić u nedavno okončanoj sezoni igrao odlično protiv najjačih protivnika u Seriji A. Inter, Milan, Napoli i Atalanta bili su “žrtve” momka rođenog u Berlinu koji dobro poznaje terene i ambijent u Nemačkoj, zemlji rođeni. Jaki rivali i velike utakmice ga posebno inspirišu, ali protiv Danske imaće najveći ispit karijere do sada.

Uz Samardžića će iza Aleksandra Mitrovića biti i kapiten ekipe Dušan Tadić, pa ostaje da se vidi kako će se dva klasična plejmejkera uklopiti u Stojkovićeve taktičke zamisli.

“O, biti ili ne biti - pitanje je sad
Da li je ljudskog roda dostojnije
Trpeti praćke i strele sudbine nasilne,
Ili oružje dići na more muka
I otporom ih sve zauvek okončati?”
, glasi čuvena dilema danskog kraljevića Hamleta.

Vreme je da je fudbaleri Srbije zauvek otklone.

Potencijalni tim Srbije: 

Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović - Ilić, Lukić, Živković, Mladenović, Tadić, Samardžić - Mitrović.

Potencijalni tim Danske:

Šmajhel - Andersen, Kristensen, Vestergard - Mele, Bah, Hjulmand, Hejbjerg, Eriksen - Vind, Hejlund.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke