Trajković, dan posle: ''Nije tragično ako se izgubi titula, ni ako se ispadne iz lige''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 10.03.2024.
23:35
Izvor: Sportske.net, Novosti.rs

Juče je njegova izjava izazvala veliku pažnju, iako je večiti derbi bio centralni događaj.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Posle poraza od Železničara u Pančevu, a uoči duela sa Crvenom zvezdom u Nišu, ekipa Radničkog je ostala bez trenera pošto je Nikola Trajković odlučio da ode ne samo iz kluba, nego i iz srpskog fudbala.

Tako je, bar, poručio juče, a kako danas razmišlja otkrio je u razgovoru za ''Novosti'', gde je detaljnije objasnio zašto se odlučio na tako radikalan korak.

''Radio sam u inostranstvu. Video sam šta znači jedna utakmica. To je spektakl, puni stadioni. Nema aktera koji su dovedeni da kroje rezultat. Šta pružiš to dobiješ rezultatski. To vraća publiku na stadione. 

Meni se čini da svi moramo da napravimo korak unapred da fudbal krene. Mi treneri da se više edukujemo da imamo prijateljski odnos između nas, da igramo na gol više. Da igrači dobiju mogućnost da pokažu svoj potencijal na terenu i da niko sa strane ne kroji rezultat. Mislim da toga nema,  mislim da, i dalje stojimo u mestu. 

Ja sam totalno nebitan: Ja sam trener početnik. Nebitno je gde ću ja da budem. Lično mislim da mi to ne treba, ne moram da budem tu, imam mogućnost da radim u inostranstvu, pričam četiri jezika i na četiri jezika mogu da volim klub. Ne treba mi to u životu, ako već želim da radim u fudbalu, želim da radim tamo gde se vrednuju trud i zalaganje'', izjavio je Trajković.

Kaže da je razgovarao sa upravom i da ga čelnici kluba ''donekle razumeju'' da želi da radi u drugačijem sistemu.

Ali, šta ga je najviše pogodilo i o kakvom ''mulju'' je govorio u srpskom fudbalu?

''Nemam problem da pružim ruku svakome ko je pošteno dobio utakmicu. Svakome ko je napravio i grešku, jer svi grešimo, posebno ako nije bilo namerno. Ali da pružite ruku nekim akterima koji su svesno došli da odrade neke, da kažem, tuđe zadatke, onda vi ulazite u to da ste deo tog sistema, a ja to ne želim da budem. Ne želim da pružam ruku ljudima čije su ruke prljave'', jasan je Trajković.

On smatra i da su tenzije u srpskom fudbalu preterano velike i da atmosfera mora da se relaksira, a s tim u vezi je naveo i primer norveške Valerenge.

''Recept za boljitak srpskog fudbala je da pređe u sportsko nadmetanje. Da odluče akteri na terenu, da nije tragično ako se izgubi meč i titula. Nije tragedija ako se ispadne iz lige. 

Samo na taj način vratiće se publika. Mislim da se zbog njih igra fudbal. Jedna Valerenga je ispala, kao jedan od najvećih klubova u Norveškoj, u drugu ligu. Rekli su 'pravili smo greške, koštale su nas. Moramo da idemo dalje, cilj nam je da se vratimo u prvu ligu', niko nije morao da im pomaže, nema tragičnog epiloga. 

Pošteno se igralo, izgubili su baraž meč. Da bi naš fudbal krenuo na gore, treba da se vrati u okvire sporta. Nekada izgubite ako ste bolji, dobijete ako ste lošiji, bitno je da nema spoljnih faktora, to odvraća publiku sa tribina'', poručio je Trajković.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke