Ukrajinci poklekli, Srbija se nada direktnom učesniku LŠ!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 09.12.2021.
08:28
Izvor: Sportske.net

Ovo već nismo mogli ni da sanjamo...

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Srpski klubovi nastavljaju borbu za dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona i potajno se nadamo da možemo u nekom ludom scenariju da stignemo i do direktnog učesnika elitnog takmičenja od sezone 2023/24.

Za taj ludi scenario potrebno je dosta toga da se poklopi, pre svega da stignemo do 11. mesta u Evropi, a potom i da nam rezultati u Ligi šampiona i Ligi Evrope idu na ruku.

Ipak, daleko realnije je da ćemo u pomenutoj sezoni imati dva učesnika kvalifikacija za Ligu šampiona, za šta je potrebno biti u prvih 15 zemalja Evrope po koeficijentu. Šanse su nam ogromne, trenutno smo na 12. mestu, a oba naša učesnika imaju realne šanse da stignu do proleća u Evropu.

Naši rivali ne blistaju.

U odnosu na neke prethodne nedelje, Hrvati su baš pali i nisu više u top 15 zemalja po koeficijentu, ali su nam sada daleko veća pretnja Danci koji imaju četiri tima trenutno u Evropi. Turci su takođe odlično sa tri preostala tima u Evropi, kao i Česi, ali se mi nadamo da će 30.000 bodova biti sasvim dovoljno da se dočeka mesto koje vodi do dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Grci su sada u top 15, Olimpijakos je dobio Fener i tako doneo bitne bodove toj zemlji, PAOK je odigrao nerešeno i ukoliko slave i u slučaju pobede nad Linkolnom u poslednjem kolu biće blizu naredne faze, ali zavisi dosta i od Slovana. Olimpijakos je već osigurao plasman na proleće pa je izvesno da će Grci sa oba tima dočekati februar.

11. Ukrajina 31.600 (1)

12. Srbija 29.875 (2)

13. Belgija 29.800 (3)

14. Švajcarska 28.925 (1)

15. Grčka 25.950 (2)

---------------

16. Turska 25.900 (2)

17. Kipar 25.875 (2)

18. Danska 25.775 (4)

19. Hrvatska 25.650 (1)

20. Češka 25.600 (3)

*napomena: u zagradi je broj preostalih učesnika u Evropi, s tim što Ukrajinci večeras ostaju bez ijednog učesnika, a Belgijanci ostaju sa dva.

Ostali naši konkurenti?

Ukrajinski velikani Dinamo i Šahtjor završavaju u poslednjem kolu Lige šampiona takmičenje, Šahtjor nije mnogo ostvario jer je remizirao u poslednjem kolu sa Šerifom, a Dinamo je poražen od Benfike. Svoje takmičenje završava i Zorija, pa je jasno da Ukrajinci neće imati više predstavnika na proleće što bi u slučaju dobrih rezultata Zvezde i Partizana moglo da znači da ćemo imati i direktnog učesnika Lige šampiona u sezoni 2023/24 ukoliko ih preteknemo do kraja ove sezone.

Ipak, Belgijanci nam prete i to opasno da nas preteknu već u sledećem kolu, Gent je već obezbedio plasman drugi krug LK, Antverpen je ispao iz Lige Evrope i ne može ni u LK, dok je Genku potreban bod da bi nastavio takmičenje u Evropi, u poslednjem kolu Lige Evrope dočekuju Rapid. Poraz znači da će Evropu na proleće gledati na televiziji. Briž je igrao Ligu šampiona, I završio je takmičenje u Evropi.

Švajcarska? Bazel ostaje u Evropi, Jang Bojs je ispao iz Lige šampiona I ne nastavlja Evropu.

Trenutno prva ispod crte je Turska, ima trenutno dva učesnika u Evropi, Bešiktaš je takođe ispao iz LŠ. Fenerbahče nastavlja u Ligi konferencija, to je 100%, bez obzira na učinak u poslednjem kolu protiv Ajntrahta na svom terenu, dok je Galatasaraj siguran na proleće u Ligi Evrope, što znači da i Turska ostaje sa dva učesnika.

Za Kiprane mora da se pobrine Partizan, izbrisaće se sa mape Evrope ukoliko crno-beli budu slavili protiv Anortozisa ili makar odigraju nerešeno, a Omonija je odavno ispala iz daljeg takmičenja i završava protiv Kairata u poslednjem kolu.

Danska je dobra, Mitjiland nastavlja takmičenje, videćemo gde iz već dobro poznate situacije u Zvezdinoj grupi, dok Brondbi najverovatnije ispada osim ako ne pobedi u Pragu protiv Sparte. Randers igra dobro, ali Jablonec bi mogao da ga pretekne u poslednjem kolu što se iskreno nadamo, Danci igraju protiv Alkmara, Česi protiv Kluža u gostima.

Ostali su još Česi koji su potencijalna pretnja, oni imaju tri učesnika koja igraju grupne faze, već pomenuti Jablonec, Slaviju kojoj je potreban bod u poslednjem kolu na gostovanju Unionu u Berlinu, kao i pomenutu Spartu u Ligi Evrope kojoj je potreban remi protiv Brondbija da nastavi svoj evropski put.

Šanse Srbije da ima dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona su ogromne, da imamo jednog direktnog su jako male, ali postoje i ljudski je nadati se.

Navijamo za Zvezdu i Partizan, crveno-beli gostuju Bragi, crno-beli dočekuju Anortozis i sa dve pobede bismo praktično obezbedili onaj glavni cilj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke