Uzdrmani ''Orlići'' pred novim izazovima

Autor: Milovan Longinov
utorak 16.11.2021.
11:00
Izvor: Sportske.net

Moglo je i moralo bolje, šta sad sledi?

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

U senci odlučujuće borbe ''A'' reprezentacije Srbije za plasman na Svetsko prvenstvo protiv Portugalije u Lisabonu, mlađe reprezentativne kategorije nastavile su svoj put kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Naša U19 reprezentacija je imala idealnu priliku da se već posle prva dva kola kvalifikacionog turnira u Albaniji plasira u narednu, elit rundu kvalifikacija, ali je za sada nije iskoristila. Kvalifikacioni turnir su izabranici selektora Dejana Brankovića započeli 10. novembra pobedom nad Severnom Makedonijom od 2:1, uz dva gola Ognjena Ajdara, a tri dana kasnije ''Orlići'' su u Elbasanu odmerili snage sa domaćom selekcijom Albanije. Pobedom u tom meču reprezentacija Srbije bi osigurala bar drugo mesto koje vodi dalje i samo nekoliko minuta je naš tim delilo od ostvarenja tog cilja. Vodila je Srbija sa 2:0 golovima Nikole Mituljikića i Marka Lazetića, potom je golman Ognjen Lukić odbranio jedanaesterac rivalu, ali u samom finišu meča reprezentacija Albanije posle dva kornera dolazi do dva gola, za izjednačenje na 2:2. Do kraja takmičenja u ovoj kvalifikacionoj grupi ostalo je da se odigra još jedno kolo koje je na programu u utorak, kada će se U19 reprezentacija Srbije sastati sa vodećom selekcijom Francuske, a Albanija čeka selekciju Severne Makedonije koja je već izgubila šanse za prolaz dalje. Kolo pre kraja, Srbija ima tri boda više od trećeplasirane Albanije i znatno bolju gol razliku, pa čak i u slučaju poraza od Francuske naš tim bi mogao da izbori plasman u elit rundu, ali pod uslovom da Albanija ne dođe do ubedljive pobede nad Makedoncima. Ipak, nadamo se da će naši reprezentativci uspeti da dođu bar do još jednog boda i da neće morati da prate šta će Albanci uraditi.

Što se tiče selekcije Francuske, ona je u prva dva kola najpre deklasirala Albaniju sa 4:0, a onda savladala i Severnu Makedoniju sa 2:0. U tim mečevima se posebno istakao 18-godišnji napadač Rena Matis Ablin, koji je Albancima dao dva, a Makedoncima jedan gol i jasno je da će upravo ovaj momak biti najveća opasnost i po gol našeg tima. Uz Ablina, odličan utisak ostavio je i njihov drugi napadač, Alan Viržinijus iz Sošoa, koji se protiv pomenuta dva rivala po jednom upisao u strelce. Ali, imamo i mi naše adute, osim pomenutih strelaca iz prethodnih mečeva, odličan je i Nemanja Motika, 18-godišnji vezista iz Bajerna koji je protiv Albanije učestvovao kod oba gola ''Orlića'', pa se nadamo da će i protiv Francuske ponovo doći do izražaja.

Za to vreme, U21 reprezentacija Srbije je u mnogo većim problemima i njen plasman na Evropsko prvenstvo je sada već postao ''nemoguća misija''. Posle veoma lošeg starta u kvalifikacionoj Grupi H, smenjen je selektor Zvonko Živković, nasledio ga je Aleksandar Rogić, ali ni ta šok terapija nije ''upalila'' iz prve. Novi kiks ''Orlići'' su upisali protiv Farskih Ostrva u Novom Sadu, igrali su bez golova i ostali na pretposlednjem mestu na tabeli, a neefikasnost i nemoć u napadu je vidljiva od početka kvalifikacija, sa izuzetkom drugog poluvremena protiv Jermenije kada su naši mladi fudbaleri postigli jedina četiri gola u pet odigranih mečeva. Novi težak izazov ih čeka u utorak u gostima protiv Ukrajine, koja je već savladala Srbiju u Staroj Pazovi na startu kvalifikacija sa 1:0. ''Orlići'' će biti u ulozi autsajdera, ali mogli bi za promenu jednom i prijatno da iznenade.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke