Večiti derbi broj 172 - šta očekivati od Zvezde koja mora i Partizana koji može?

Autor: Nemanja Janošev
subota 09.03.2024.
08:15
Izvor: Sportske.net

Poslednji derbi je svojim kvalitetom i brojem šansi iznenadio mnoge navijače, a tako nešto možemo očekivati i 9. marta na stadionu Rajko Mitić.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

 Srpski fudbal će ponovo dočekati novo izdanje Večitog derbija. Biće to 172. po redu derbi između Crvene zvezde i Partizana koji je na programu 9. marta od 17 časova. Partizan na gostovanje najvećem rivalu dolazi s bodom više u odnosu na njega, pa bi sve osim poraza bilo prihvatljiv ishod za pulene Igora Duljaja.

 

Zvezda je povratkom Vladana Milojevića na klupi vezala četiri pobede, uključujući i teška gostovanja u Novom Pazaru i Bačkoj Topoli, međutim nema dilema da je derbi najveći izazov do kraja sezone.

 

Koji će tim izabrati Vladan Milojević?

 

Na golu nema dileme da je Omri Glazer prvi izbor srpskog trenera, a ispred njega će delovati četvorica fudbalera. Uigrani štoperski tandem Aleksandar Dragović - Uroš Spajić imao je određenih problema s povredama, ali prema poslednjim najavama biće spremni za Večiti derbi. Ulogu desnog beka zauzeće Srđan Mijailović u odsustvu povređenog Koste Nedeljkovića, dok će po levom boku delovati Milan Rodić.

 

Upravo će izostanak Nedeljkovića, ali i povređenog Vladimira Lučića verovatno usloviti da ulogu bonus igrača na ovom meču dobije reprezentativac Novog Zelanda Marko Stamenić koji od dolaska Milojevića nije imao značajniju rolu u timu. Kako se radi o igraču zavidnog iskustva, a već je i igrao Večiti derbi, trebalo bi da predstavlja logično rešenje.

 

Ukoliko Stamenić zaista dobije priliku od prvog minuta, uz njega će delovati In-Beom Hvang koji je pokazao odličnu formu pošto je drugi deo sezone započeo sa dva gola. To bi praktično značilo da će preporođeni Gelor Kanga dobiti mogućnost da igra na poziciji iza napadača, nešto što je sa uspehom činio i protiv Čukaričkog.

 

Izostanak Lučića mogao bi da pomeri Mirka Ivanića na levu stranu, dok je desna rezervisana za Osmana Bukarija koji će svojom brzinom tražiti prostor iza leđa Partizanove odbrane. U napadu će najveća opasnost po Partizan biti Šerif Endiaje koji deluje neprepoznatljivo dobro u odnosu na prvi deo sezone. Senegalac igra s velikim samopouzdanjem, već dva puta se upisao među strelce u nastavku sezone, pa će započeti i Večiti derbi.

 

Na drugoj strani terena nalazi se Partizan kojem i remi na stadionu Rajko Mitić odgovara zbog boda prednost u odnosu na najvećeg rivala. “Crno-beli” se takođe nalaze u pobedničkoj seriji, a za očekivati je da se Igor Duljaj i ovoga puta neće opredeliti za totalno defanzivni pristup. Od igrača koje ima na raspolaganju, već se nazire startnih 11.

 

Gol će sasvim sigurno čuvati Aleksandar Jovanović koji se posle pauze protiv Železnikara vraća na teren, a odličan utisak ostavio je i u prošlom derbiju. Duljaj igra sa četvoricom u odbrani, a zbog pravila o bonus igraču, sva je prilika da će ga iskoristiti upravo na ovom delu terena. Društvo kapitenu Svetozaru Markoviću trebalo bi da pravi novajlija Bojan Kovačević koji se već navijačima predstavio golom. Bekovske pozicije rezervisane su za Nikolu Antića i Aranđela Stojkovića.

 

Partizan je značajno uložio u vezni red, a dobijanje srpskog pasoša Bibrasa Natha, kao i priznavanje norveškog pasoša kao pasoša EU Gajasa Zahida, otvara Duljaju brojne mogućnosti. Nathu će društvo u veznom redu praviti Leonard Ovusu sa kojim bi trebalo da zatvori prilaze golu kada ofanzivni trio pođe napred. Zahid i Aldo Kalulu ne bi trebalo da brinu o svom mestu, dok će treći iza napadača biti Jong-jun Goh. Postoje određe varijante po kojima bi na teren mogao i Denil Kastiljo, dok bi Ksander Severina ozbiljnije konkurisao da nije bilo njegove nediscipline zbog ne pojavljivanja na treningu.

 

Što se napadača tiče, tu nema dileme da će na teren istrčati Mateus Saldanja koji je pogodio protiv Javora kada je povređen. Brazilac je osetio teren u završnici meča protiv Železničara i opšta je ocena da će biti spreman za Večiti derbi. Njega je na odličan način menjao Samed Baždar koji igra sve bolje i konačno opravdava visoka očekivanja, dok bi ulogu džokera ponovo mogao da preuzme Nemanja Nikolić koji svojim ulaskom u igru gotovo redovno menja ritam meča.

 

 Očekivani sastavi:

 

CRVENA ZVEZDA: Glazer - Mijailović, Dragović, Spajić, Rodić - Stamenić, Hvang, Bukari, Kanga, Ivanić - Endiaje.

 

PARTIZAN: Jovanović - Stojković, Marković, Kovačević, Antić - Natho, Ovusu, Kalulu, Zahid, Goh - Saldanja.

Autor: Ivan Cvetković

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke