Velika ispovest Slaviše Jokanovića: "EURO 1992 sam izbrisao iz sećanja, niko nije želeo da igra protiv Jugoslavije!"

Autor: Ivan Cvetković
subota 30.05.2020.
11:28
Izvor: Sportske.net

Proslavljeni as se otvorio Englezima.

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

U opširnom intervjuu za Dejli mejl, Slaviša Jokanović govorio je o mnogim stvarima iz igračke i trenerske karijere.

Poseban osvrt dao je na dešavanja u reprezentaciji Jugoslavije pre građanskog rata, konkretno 1992. kada su "plavi" trebalo da igraju na Evropskom prvenstvu u Švedskoj.

"To su tužna sećanja, bio sam veoma mlad. Mundijal 1998 je mnogima bio prvi veliki turnir, morao sam da čekam na to do 30. godine. Bilo je mnogo spekulacija da li ćemo igrati uopšte, na EURO pa smo prvi doputovali sa nadom da će možda i to uticati na odluku UEFA. Nije vredelo. Bilo je to ogromno razočaranje jer smo izbačeni iz političkih, a ne sportskih razloga.

Bilo je to ružno vreme, timovi nisu želeli da igraju prijateljske utakmice protiv nas. Naravno, ljudi koji su učestvovali u ratovima propatili su mnogo više nego mi, bilo je to užasno vreme.

Kvalifikacije za EURO 1992 smo počeli sa kompletnim timom, ali pred početak prvenstva već nismo mogli da računamo na igrače iz Hrvatske, u timu nije bio ni Darko Pančev koji je dao 10 golova u tim kvalifikacijama. Čak i sa okrnjenim sastavom bili smo toliko jaki da smo mogli da napravimo uspeh", smatra Jokanović koji ne krije da ne želi da se seća tog perioda.

"Na kraju, nismo ni gledali taj turnir. Mi smo bili bolji od Danske u kvalifikacijama, a oni su na kraju osvojili EURO. Iskreno, izbrisao sam to prvenstvo iz glave. I pored toga, uspeli smo da odigramo dva velika turnira kasnije, 1998. i 2000. godine".

Jokan se potom osvrnuo i na činjenicu da je tokom karijere delio svlačionicu sa igračima iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali da politika nikada nije bila tema.

"Igrao sam sa Marijom Stanićem u Čelsiju i Prosinečkim u Ovijedu, nikada nismo pričali o politici jer nas nije zanimala", rekao je između ostalog proslavljeni srpski fudbaler koji je u intervjuu govorio i o utiscima sa Evropskog prvenstva 2000. godine.

Trenutno je na klupi katarske Al Garafe, hoće li se vratiti u Englesku gde je vodio Votford i Fulam?

"Voleo bih da se vratim u Engleskoj, ali neću plakati zbog toga što nisam. Nisam takav", istakao je Jokanović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DVA HRAMA
Saturday, 30.05.2020
11:36

1992, 1994. i 1996- tih godina smo imali fudbalere (i ne samo njih) na vrhuncu moci, u zenitu svojih karijera i optimalnih mogucnosti...