Vojvodina pokazala da nije nemoguće izbaciti Ajaks, ali Branko je sprečio da se Novosađani pitaju u revanšu

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 25.07.2024.
22:24
Izvor: Sportske.net

Voši izmakao remi.

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Fudbaleri Vojvodine poraženi su od Ajaksa na "Johan Krojf areni" rezultatom 1:0 (0:0) u prvoj utakmici 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Mnogi su očekivali da će Ajaks bez većih problema izaći na kraj sa novosadskim timom i da će revanš biti puka formalnost, ali to neće biti slučaj. Moglo je biti znatno dramatičnije u uzvratnoj utakmici, da se nije pojavio Branko van den Bumen u 86. minutu

Uprkos tome što su spram sebe imali jedan od najtrofejnijih i najvećih evropskih klubova, fudbaleri Vojvodine su bez ikakve zadrške ili straha ušli u duel na "Johan Krojf areni".

Istina, daleko je Ajaks od nivoa koji ih je prethodnih godina dovodio do završnica evropskih kupova i klub trenutno prolazi kroz određenu krizu, ali to ne menja činjenicu da je Vojvodina uspela da im parira u dovoljnoj meri da tim Frančeska Fariolija ne uspeva da konvertuje domaći teren, talenat i kvalitet u svoju korist.

Vojvodina se u prvih 20 minuta odlično nadmetala sa holandskim velikanom sa ponekim pokušajem da eksploatišu brzinu Kejleba Serija koji je u nekoliko navrata probavao da ugrozi Remka Pasvera. 

No, nije Pasver imao toliko posla, za razliku od Lazara Carevića koji se suočio sa nekoliko udaraca sa distance, a najkonkretnije prilike šuteve imali su Kristijan Rasmusen i Kenet Tejlor čime su najavili talas šansi za domaći sastav. Ajaks je preuzeo inicijativu sredinom prvog poluvremena i gol je visio u vazduhu. Detalji su ih delili od vođstva, ali u 39. minutu u razmaku od samo nekoliko desetina sekundi, Ajaks je imao tri ogromne prilike, ali Kenet Tejlor, Karlos Forbs i Čuba Akpom nisu uspeli da ubace loptu u gol. Sjajni Carević i Crnomarković su zajedničkim snagama sprečili kapitulaciju Vošine odbrane.

Prvo poluvreme je tako došlo u idealnom trenutku za Novosađane kojima je preosalo još 45 minuta da i više nego zadovoljni krenu ka "srpskoj Atini". 

Te situacije s kojima se okončalo prvo poluvreme nisu se pretočile i na nastavak duela jer je Vojvodina uspevala da drži Ajaks nešto dalje od gola Lazara Carevića. Božidar Bandović je uspeo zatvori "rupe" na bokovima koje su bile izražene u trenucima dominacije ekipe Frančeska Faroolija. Usput je trener "stare dame" pravio dobre promene osvežavajući ekipu na vreme, pa su od 70. minuta pa nadalje ulazili Aleksa Vukanović, Seid Korać i Uroš Nikolić.

Upravo je Aleksa Vukanović propustio priliku da zaokrene koplje čuvenog Ajaksovog ratnika i probode ga. Samo dva minuta po ulasku, iskoristio je rupu između Basa i Šutala, gađao spoljnim delom kopačke, ali je stativa sprečila da Vojvodina povede u Amsterdamu.

I onda se u 86. minutu dešava pad koncentracije u odbrani Vojvodine. Ozostanak snage ili komunikacije, ali Seid Korać koji je svež ušao na teren ostavio je previše prostora Branku van den Bumenu, a bivši vezista Tuluza glavom matira Lazara Carevića za razliku na semaforu.

Upravo je to razlika koju će Vojvodina juriti na, bez ikakve sumnje, ispunjenoj "TSC areni". Pokazali su u Amsterdamu da nije nemoguće

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke