Voša ispravila prošlogodišnje greške, sada je vreme za - jesen u Evropi!

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 25.07.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Ajaks prva Vošina prepreka ka evropskom snu

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Fudbaleri Vojvodine evropski put kreću sa jednog od najznačajnijih stadiona u Evropi - na "Johan Krojf areni", gde gostuju četvorostrukom prvaku Starog kontinenta - Ajaksu.

Pre tačno godinu dana, Voša je takođe započela svoj evropski put, u Ligi konferencija protiv kiparskog APOEL-a, ali se od tada mnogot toga promenilo.

Carević, Lazarević, Traore, Crnomarković, Antonijević, Zukić, Milosavljević, Nikolić, Čumić, Baraj, Vukčević - ovako je izgledala postava Radoslava Bataka u prvoj takmičarskoj utakmici, na Kipru, 27. jula 2023. godine kada je APOEL ugostio i pobedio Vojvodinu rezultatom 2:1.

Nakon što Vojvodina nije uspela u revanšu da anulira zaostatak iz prvog meča, te je odmah ispala iz Evrope, usledila su dva bolna poraza od Crvene zvezde i Partizana i Radoslav Batak je dobio otkaz. Umesto njega, početkom avgusta stigao je Ranko Popović, koji nije selektirao ekipu, niti je prošao pripreme, ali je uspeo da izvuče maksimum u naredna četiri meseca i odlaska u Japan.

Ekipu je tada preuzeo Božidar Bandović, koji jeste imao zimske pripreme, ali i nedovoljno jake utakmice za pravi test ekipe. Usledila su četiri meča bez pobede, kada se "Karađorđem" šaputalo "Božo, odlazi". Ali, šest meseci kasnije, Vojvodina je možda i najstabilniji i najkvalitetniji tim koji "stara dama" ima u protekloj deceniji.

Šta se sve promenilo od prošlog leta do kraja ove sezone i šta Voša mora, a šta ne sme da ponovi u sezoni 2024/25?

Selekcija ekipe i pripreme

Novac za prošlogodišnje pripreme verovatno je najnepotrebnije potrošen u modernoj istoriji Vojvodine. Radoslav Batak je na prvom spisku imao čak 41 igrača, na prozivci 19. juna. Do kraja leta i prelaznog roka, sa tog spiska otišli su - Antonijević, Ljubisavljević, Mamadu Traore, Mirko Topić, Busnić, Čumić, Iv Baraj, Uroš Kabić, Nemanja Nikolić, Ivan Vukčević, Milan Vidakov, Uroš Vitas, dok su na zimu otišli i Vladimir Miletić i Radomir Milosavljević, dok je Malbašić odstranjen iz ekipe.

U prevodu, ekipa koja je trenirala i prošla pripreme, praktično nije nastavila sezonu od septembra meseca.

Srećom po navijače, Voša je sada ispravila prošlogodišnje greške. Sportski sektor je naporno radio od početka letnjeg prelaznog roka i do početka sezone stigla su čak sedmorica igrača i Voša se pojačala u svim linijama tima, a došli su - Mihai Butean, Lazar Nikolić, Marko Poletanović, Marko Veličković, Lukas Baros, Kolins Sičenje i Jusuf Bamidele. Bandoviću je ostvarena želja da na svakoj poziciji ima konkurenciju, te se očekuje da tokom sezone svi mogu da igraju u visokom intenzitetu, na čemu stručni štab posebno insistira. 

Koji tim će istrčati na “Johan Krojf arenu”?

Ako pogledamo trenutni sastav, odnosno pojačanja, Voša je zaista na papiru jači tim. Stigao je bekovski par - Mihai Butean i Lukas Baros, za kraj i Lazar Nikolić, dosadašnji desni bek Crvene zvezde, dok će Kolins Sičenje biti konkurencija Seidu Koraću i Crnomarkoviću. Marko Poletanović i Marko Veličković su pojačali konkurenciju u veznom redu, dok je možda i najzvučnije pojačanje Jusuf Bamidele koji je stigao iz niškog Radničkog. Upravo se od njega i Kejleba Serija očekuje da prave razliku po krilima, te da uz pomoć Vukanovića, Ivanovića budu udarne igle u napadačkoj liniji.

Što se tiče odbrane, bilo je jasno da su prošle sezone bokovi bili najveći problem stoga ni ne čudi što su došli internacionalci, ali malo poznati kod nas - Butean i Baros. Bjeković više nije u sastavu, Lazarević je otišao u Partizan, dok nije nemoguće da bude prodat i neki levi bek, jer su tu uz Barosa i Stefan Đorđević, Guram Giorbelidze i Stefan Bukinac.

Vezni red je dobio glavno pojačanje otkupom Njegoša Petrovića od španske Granade, a upravo on će uz Poletanovića biti udarno oružje na sredini terena. Veličković je stigao kao jedan od najvećih talenata, deliće minutažu sa Nikolićem na poziciji iza napadača, koji će u većini mečeva najverovatnije biti Mihailo Ivanović ili Aleksa Vukanović. Zanimljivo će biti i videti kako će Bandović koristiti Andriju Radulovića, koji je bio veoma bitan igrač, dao je gol Tekstilcu, ali je kasnije po desnoj strani igrao i Bamidele. Potencijalni sastav Vojvodine u Amsterdamu je:

Carević, Butean, Korać, Crnomarković, Đorđević, Poletanović, Petrović, Radulović, Veličković, Seri, Vukanović.

Ajaks - velikan u krizi

Odlaskom Erika ten Haga, kola su krenula nizbrdo. Dušan Tadić je posle jedne sezone bez njega, shvatio da Ajaks ide u pogrešnom smeru i zatražio je odlazak iz kluba. Ajaks za sobom ima jednu od najturbuletnijih sezona u modernoj istoriji. Ajaks je prethodnu sezonu završio na tek petoj poziciji u Erediviziji i tako se domogao kvalifikacija za LE. Ipak, preko leta su usledile velike promene, pre svega što je doveden mladi italijanski trener Frančesko Farioli. U pitanju je 35-godišnji stručnjak koji je pokazao ozbiljan kvalitet radom na klupi Nice.

Međutim, Ajaks je u finansijskim problemima i nije uspeo da se dovoljno pojača do početka evropskih kvalifikacija. To pokazuje i činjenica da je jedini transfer bio - Bertran Traore, i to kao slobodan igrač iz Viljareala. Uz to, Ajaks ne može da računa na Brajana Brobija, reprezentativca Holandije i svog najboljeg strelca iz prošle sezone, jer je dobio produženi odmor posle učešća na EP, na kom doduše nije ni igrao.

Tokom priprema, Ajaks je odigrao pet utakmica, uz učinak od četiri pobede i jednog poraza. Nakon poraza od Cvolea, Ajaks je redom pobeđivao Sent Truden, Glazgov Rendžers, Al Vasl i Olimpijakos, stoga deluje da ipak u dobroj formi čekaju Vojvodinu. Najveće ime u Fariolijovoj ekipi svakako je Džordan Henderson, bivši kapiten Liverpula. Za sada je teško prognozirati kako će izgledati početni sastav Ajaksa, ali očekuje se da sigurni starteri budu Josip Šutalo, povratnik Vijndal, uz pomenutog Hendersona, i Van den Bomen, koji je dao dva gola na pripremama, kao i levo krilo Kian Fic-Jim.

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DRUG OSTOJA
Thursday, 25.07.2024
18:57

Ne treba se zanositi (ali ni unapred predati), Ajaks je prejak za Vošu. Nadam se ligi konferencija.