Voša u Klagenfurtu - Tradicija + osveta

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 12.08.2021.
16:25
Izvor: Sportske.net

"Stara dama" mora da pobedi i ima razloga da veruje u trijumf.

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Fudbaleri Vojvodine večeras od 21 sat imaće težak zadatak, jer moraju da pobede LASK. U prvom meču na "Karađorđu", austrijski tim je slavio rezultatom 1:0, pa "stara dama" mora da pobedi u revanšu, ali uzda se u tradiciju. No, ne iz poslednja dva duela sa austrijskim timovima...

Voša se čak 23 puta sastajala sa austrijskim timovima i protiv klubova iz ove zemlje ima pozitivan skor: 10 pobeda, šest remija i sedam poraza, uz gol-razliku 41:38.

Prvi put, to se dogodilo u sezoni 1956/57, kada se, u polufinalu Srednjoevropskog kupa, „stara dama“ sastala sa Rapidom iz Beča. Poraz rezultatom 3:0 i pobeda od 4:1 bili su dovoljni za penale, s obzirom na to da tada, baš kao što je to ponovo slučaj od ove sezone, nije važilo pravilo većeg vrednovanja gola u gostima. Vojvodina je prošla dalje nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, nakon čega je u finalu bila zaustavljena od mađarskog Vašaša.

Tačno 10 godina kasnije, Voša je odigrala svoju najbolju sezonu u Evropi, došavši do četvrtfinala Kupa evropskih šampiona, a prvi rival na tom putu joj je bila bečka Admira, koja je u međuvremenu iz Beča preseljena u Molding. U Beču, Vojvodina je golom Stevana Sekereša pobedila rezultatom 0:1, što joj je, uz remi u revanšu rezultatom 0:0, bilo dovoljno da kasnije odmeri snage sa Atletikom iz Madrida, a potom i sa Seltikom, koji ju je izbacio i kasnije postao prvak Evrope.
Međutim, ono što većina navijača Vojvodine mnogo bolje pamti jesu dvomeči protiv Austrije i Rapida odigrani u poslednjih 12 godina.


U sezoni 2009/10, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, žreb je spojio Vojvodinu sa ekipom Austrije. S obzirom na to da stadion „Karađorđe“ nije ispunjavao kriterijume UEFA za tu fazu takmičenja, Voša je Austriju dočekala na stadionu FK Crvena zvezda u Beogradu. Bila je to ekipa koju su predvodili Dušan Tadić, Dragan Mrđa, Mario Đurovski, Miroslav Vulićević, Džosef Kizito, Željko Brkić… Trener ekipe je bio Dragoslav Stepanović. Sa druge strane, u timu Austrije su bili Aleksandar Dragović, Milenko Aćimović, Zlatko Junuzović. U prvom meču u Beogradu bilo je 1:1, a u revanšu Voša je vodila 2:1, ali je u finišu poklekla i izgubila 4:2.

Još više navijače Vojvodine boli dvomeč sa bečkim Rapidom tri  godine kasnije. Voša je u prvom meču na "Karađorđu" imala ogromnih 2:0 golovima Abubakara i Bojovića, ali je u poslednjim sekundama primila gol koji ju je kasnije koštao prolaska. Jer, u revanšu, Voša je odolevala sve do same završnice kada je sudija najpre u 84. minutu isključio Vladana Pavlovića, a potom u 91. dosudio penal za Rapid - 1:0. U finišu meča, Voša je krenula na sve ili ništa i posle kontre u 98. minutu primila gol za 2:0.

Voša na svojoj strani ima još jednu tradiciju, a to je da je protivnik ne dočekuje u svom gradu. LASK će ugostiti Vojvodinu u Klagenfurtu, a kada je Sampdorija bila domaćin "staroj dami" u Torinu, rezultat je bio 0:4. Kada je Dinamo Minsk ugostio Vošu u Brestu, rezultat je bio 0:2. 

Dakle, večeras je pravi trenutak za osvetu Austrijancima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke