Vošine ambicije se kose sa infrastrukturom - Evropa ne može na "Karađorđu"

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 18.07.2022.
10:36
Izvor: Sportske.net

"Oronuli" stadion u Novom Sadu ne ispunjava sve uslove.

FK Vojvodina
FK Vojvodina

Povezane vesti

Fudbalski klub Vojvodina ambiciozno je ušao u novu sezonu predvođeni osveženom upravom na čelu sa Dragoljubom Zbiljićem i stručnim štabom Milana Rastavca.

Najave su bile jasne - Vojvodina želi povratak među tri najbolja tima u Srbiji, uz promatranje situacije između Crvene zvezde i Partizana i eventualno razdvajanje dva beogradska kluba.

Prvi čovek Vojvodine Dragoljub Zbiljić je čak išao i korak dalje, pa je poručio da želi da se Novosađani bore za titulu u skorije vreme. Da su ambicije visoke, potvrđuju rezultati i igra na startu sezone, ali i prelazni rok tokom kojeg su stigli golman iz Barselone Lazar Carević, zatim Uroš i Nemanja Nikolić, odlični Radomir Milosavljević, te dvojica inostranih momaka Mamadu Traore i dobro poznati Iv Baraj. 

Šetkajući se oko stadiona "Karađorđe" nije teško uvideti da su se svi oni odlično uklopili, ali isto tako, vrlo je uočljivo stanje zidina upravo kultnog novosadskog zdanja.

Vratićemo se do 2018. godine, kada je od strane predsednika zemlje Aleksandra Vučića obećano 35.000.000 evra za renoviranje stadiona u Novom Sadu i Nišu, ali se čekalo da projekti od strane klubova budu prezentovani. Godinu dana kasnije, konkretno Vojvodina - jeste to učinila - predstavila idejno rešenje vredno 25.000.000 evra koje bi obezbedili država i Grad Novi Sad.

FK Vojvodina

Bio bi to renovirani "Karađorđe", koji ne bi menjao lokaciju, ali od tih pompeznih najava - nije bilo apsolutno ništa.

Imajući u vidu utemeljene ambicije kluba, Vojvodina trenutno ne bi mogla da igra Evropu na svom stadionu. Prošle sezone mogli su najdalje do trećeg kola, gde ih je i zaustavio LASK. Peripetije su postojale i tada, kada su se pobrinuli da kratkoročno ispune norme od strane UEFA. Tako su nabavljeni tzv. "češljevi" na ulazima, ali oni su samo iznajmljeni, ne i trajno instalirani...

Narednog leta, ukoliko bi Vojvodina, recimo, bila trećeplasirana, igrali bi plej-of za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope, a "Karađorđe" ne bi ispunjavao uslove za takav spektakl. Samim tim što su u doigravanju za Ligu Evrope učešće u Ligi konferencija bi bilo zagarantovano, ali ne i nemoguće da se igra na njihovom stadionu. Tako bi klub pretrpeo poraz na poslovnom planu i morali bi da se sele u Beograd na jedan od dva najveća stadiona, a to je nešto što Dragoljub Zbiljić, a prevashodno navijači "stare dame" nikako ne bi želeli da vide.

Novosadska publika se, prema svemu viđenom u dosadašnjoj sezoni - probudila. Grad se podigao i neophodno je da stadion prati rast ekipe, ali i Trening centra "Vujadin Boškov" koji je jedan od najboljih kompleksa u zemlji.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke