Vreme je za veliki meč, "orlići" napadaju Englesku!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 22.06.2022.
09:00
Izvor: Sportske.net

Vreme je i za naplatu...

Povezane vesti

Indonezija je zemlja na jugoistoku Azije. Sastavljena je od čak 17.504 ostrva i ubedljivo je najveća ostrvska država na planeti. Zauzima površinu od  1.919.440 km² i u njoj živi oko 255.780.000 ljudi. Glavni grad Indonezije je Džakarta, a udaljenost između Srbije i jedne od najvećih država na svetu iznosi  11.057 km. Tačnije Indonezija je, baš kao i Novi Zeland, za nas drugi kraj sveta, “egzotična” zemlja koju će samo retki Srbi upoznati.

Priliku da se upoznaju sa “tajanstvenom” Indonezijom imaće naši mladi fudbaleri. Oni se na Evropskom prvenstvu za omladince (U19) bore za plasman na Svetsko prvenstvo za mlade, popularni Mundijalito, koji se naredne godine održava upravo u ovoj ogromnoj ostrvskoj državi na drugom kraju sveta.

Avantura koja bi u mnogome ličila onoj nezaboravnoj iz 2015. godine, kada je naša zlatna generacija, tada mladih fudbalera, predvođena selektorom Veljkom Paunovićem ispisala najlepšu priču srpskog fudbala i postala šampion sveta na Novom Zelandu, pobedom protiv velikog Brazila u finalu Mundijalita.

Naši momci rođeni 2003. godine i mlađi su već započeli Evropsko prvenstvo, i to ne baš sjajno. Izabranici selektora Aleksandra Jovića su na startu šampionata, koje se održava u Slovačkoj, remizirali protiv autsajdera Izreala, bilo je 2:2, i tako sebi zakomplikovali “izlazak” iz grupe u kojoj su još Engleska i Austrija.

Imali su sreću “orlići” protiv Izrealaca, umalo nisu izgubili, jer je golom u nadoknadi vremena Zvezdin štoper Stefan Leković izjednačio rezultat i doneo bod nade našoj selekciji. A sve je na tom meču počelo po planu za izabranike Aleksandra Jovića. Milanov napadač Marko Lazetić doveo je naš tim u vođstvo već u sedmom minutu, ali se od tog gola situacija na terenu drastrično promenila, Izraelci su gospodarili terenom, pa je i bod “puna kapa”.

U drugom meču naše grupe Englezi su bili sigurni protiv Austrijanaca, slavili su sa 2:0 i poslali snažnu poruku našoj reprezentaciji, koja će se susresti sa njima u drugom kolu, u sredu od 20 sati. 

Englezi ko Englezi, uvek sa velikim očekivanjima ulaze u svako reprezentativno takmičenje, ali prečesto umeju da razočaraju. Predvodnik ove generacije “gordog albiona” je Vilin veznjak Kerni Čukvuemeka, koji je golom i asistencijom obeležio trijumf protiv Austrijanaca. Pored njega pažnju bi trebalo obratiti i na napadača Totenhema Dejna Skarleta, koji je iako godinu dana mlađi od većine saigrača, jedan od lidera u ekipi selektora Ijana Forstera.

Kada je u pitanju naš međusobni skor sa Englezima u ovom uzrastu odigrali smo tri utakmice, doživeli dva poraza i ostvarili jednu pobedu. Taj trijumf protiv mladih Engleza desio se u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine. Srbija je bila ubedljiva i slavila se velikih 4:1. “Orliće” je sa klupe predvodio Aleksandar Stanojević, a golove za naš tim postigli su dobro poznate face, Nenad Krstičić, Adem Ljajić, Aleksandar Ignjovski i Danijel Aleksić. Manje uspeha sa Englezima imali smo ranije te godine kada su nas dobili sa 1:0, kao i četiri godine kasnije, kada je Nikola Ninković samo ublažio poraz naše reprezentacije, dok su Nejtan Redmond i Benik Afobi bili strelci u pobedi Engleske.
Srbija će protiv Engleza ovoga puta morati da pokaže kvalitet koji nesporno ima. Jasno je da se sreća potrošila, jer su naši momci na Evropsko prvenstvo u Slovačkoj došli zbog manje žutih kartona u odnosu na, drugog u kvalifikacionoj grupi, reprezentaciju Ukrajine.

“Orlići” imaju sa čim na “gordi albion”. U ekipi imamo igrače Milana Marka Lazetića i Mančester sitija Đorđa Gordića, tu je i Zvezdin skupo plaćeni Nemanja Motika i njegov saigrać u veznoj liniji Nikola Stanković, momci koji bi trebalo da predstavljaju budućnost srpskog fudbala.

A koliko je ona svetla saznaćemo već za nekoliko dana kada odigramo utakmice drugog i trećeg kola Evropskog prvenstva. Prve dve ekipe iz grupe idu u polufinale i na Mundijalito, a šansu da izvadi vizu za Indoneziju imaće i trećeplasirana reprezentacija, koja će za Svetsko prvenstvo igrati protiv trećeg iz druge grupe u kojoj su Francuska, Italija, Rumunija i domaćin Slovačka.

San bi mogao da postane java. Narednog leta mogli bismo da gledamo naše “orliće” na Javi i prisećamo se dalekog Novog Zelanda i nezaboravnog “jutarnjeg programa” u režiji Sergeja, Rajka, Žileta i drugara. Potrebno je da zaigraju taj fudbal, onako kako najbolje umeju.

Evo nekih interesantnih predloga za ovaj meč sa kvotama u AdmiralBetu: 

X2-X2 2,75

X - X2 4,70

X2 i 1-3 4,45

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke