"Za i "protiv", ima li UEFA plan za svoje novo takmičenje i gde su tu naši klubovi?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 19.04.2021.
10:05
Izvor: Sportske.net

Bez obzira na tvrd stav UEFA i oni će morati da se prilagode?

JEAN-CHRISTOPHE BOTT
JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Povezane vesti

Videćemo šta će se dalje dešavati oko odvajanja 12 klubova i pravljenja Superlige, oni se i dalje nadaju da će se pridružiti PSŽ, Bajern i Dortmund. Uz ovih 15 klubova, ako se budu ostvarile nade, još pet bi dobilo pozivnice.

Videćemo hoće li danas klubovi biti izbačeni iz Evrope i nacionalnih šampionata ili će strane probati da pronađu kompromis.

Ali, šta bi se desilo sa ostalima. Lacio, Roma, Napoli nemaju nikakav interes da igraju Seriju A bez velikih timova severa, a van lige će ostati bivši šampioni poput Zvezde, Steaue, Portoa, Ajaksa, Portugalaca, Škota...

U toj situaciji ovakav format takmičenja koji je na sceni sada ne bi privukao sponzore i to bi bio problem UEFA. Gde naći novac za takmičenje u kome neće biti 12 velikana. Dolaze u poziciju FIBA kupa Šampiona gde su nagrade i budžeti mali.

U ovom trenutku, svi ti timovi bi mogli da naprave novu Superligu pod okriljem UEFA, što bi pojačalo kvalitet, ali i donelo promene, međutim ni to ne garantuje ništa, ako velikani ne budu igrali u domaćim šampionatima. Ipak, ako takvo novo takmičenje bude napravljeno pod okriljem UEFA, Zvezda i Partizan bi mogli da dobiju pozivnicu i budu deo novog formata. Za njih bi to u stvari bio povoljan rasplet, jači rivali, mada ostaje pitanje nagrada...

Šta će izabrati igrači?

Teško je reći, jer oni igraju za novac koji će biti mnogo veći u klubovima koji su se pobunili, ali će mnogo sjajnih igrača ostati izvan njihove orbite, pa je jasno da i UEFA ima određene adute u rukama.

Sada da ne pričamo one fraze kako gubi fudbal, ovo se spremalo, tim pre što su američki vlasnici na kormilu engleskih timova, što su italijanski klubovi u rukama stranaca, izuzev Juventusa, mada su Elkani, naslednici Anjelijevih američki đaci.

Sigurno da će uslediti inicijativa pobunjenih 12 da im priđe još klubova, da formiraju drugu ligu koja bi značila i ogroman novac za one koji učestvuju, ako tako nešto ponudite Rimljanima, Marseju, Napoliju, Valensiji, Sevilji, i podelu ogromnog kolača, vrlo je jasno da će se i oni pokolebati.

Sledi natezanje i odmeravanje opcija...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke