Zašto Srbija navija za Juventus?

Autor: Darko Mitrović
sreda 10.05.2023.
11:15
Izvor: Sportske.net

Nije samo zbog slavne istorije, ili Vlahovića i Kostića u aktuelnom sastavu...

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Ovog proleća postoji još jedan razlog za to.

Znate da će naredna sezona biti istorijska za naš klupski fudbal, jer će Srbija prvi put imati pet svojih predstavnika u evropskim takmičenjima, od toga jednog (Crvena zvezda) direktno u grupnoj fazi Lige šampiona.

Takođe, i vicešampion Srbije će imati priliku da se domogne grupe Lige šampiona, ali kroz kvalifikacije i tu dolazimo do veze sa Juventusom.

Ono što je za sada poznato, to je da bi vicešampion Srbije (u ovom trenutku tu poziciju drži TSC na tri kola pre kraja sezone), trebalo da startuje od trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Čak i da bude eliminisan u toj fazi kvalifikacija, imaće obezbeđeno mesto u grupi Lige Evrope, jer ekipe iz ''nešampionske staze'' u kvalifikacijama za Ligu šampiona ako budu eliminisane u trećem kolu ''preskaču'' plej-of i idu direktno u drugorangirano evropsko takmičenje.

Kakve to, opet, veze ima sa Juventusom?

Još uvek je rano za precizne procene, ali postavlja se pitanje šta bi se dogodilo ako Juventus kroz Seriju A izbori plasman u Ligu šampiona, a istovremeno osvoji i Ligu Evrope.

Da li bi tada došlo do nekih pomeranja u kvalifikacijama za Ligu šampiona?

Odgovor je potvrdan, pre svega za trećeg francuskog predstavnika (trećeplasiranog u Ligi 1) koji će se u tom slučaju direktno plasirati u grupnu fazu Lige Evrope.

To bi posledično izazvalo i dodatna pomeranja u donjem delu žreba, pa postoji kakva-takva nada da bi i srpski vicešampion mogao da se iz trećeg kola kvalifikacija za LŠ eventualno preseli u plej-of.

I u tom slučaju bi naš predstavnik u slučaju poraza imao osigurano učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, ali bi imao korak manje ka Ligi šampiona, plus što bi i samim učešćem u plej-ofu mogao da računa i na znatno veću zaradu. Naime, svaki učesnik plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona dobija pet miliona evra, a ako ne prođe dalje, zaradiće još 3.63 miliona za ''utešno'' učešće u grupnoj fazi Lige Evrope.

Kako rekosmo, još je rano za potvrdu ovakvog raspleta, ali neka Juventus ''za svaki slučaj'' osvoji Ligu Evrope, pa bi onda sve bilo mnogo jasnije...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke