Zašto Srbija treba burno da slavi gol Fiorentine u 130. minutu?

Autor: Mladen Heleta
petak 19.05.2023.
14:30
Izvor: Sportske.net

Velika stvar za naš fudbal.

@ACFFiorentinaEN
@ACFFiorentinaEN

Povezane vesti

Fiorentina se sinoć golom Antonina Baraka u dubokoj nadoknadi drugog produžetka, u 130. minutu, protiv Bazela u gostima plasirala u finale UEFA Lige konferencija. Taj pogodak doneo je ogromno slavlje navijačima ovog italijanskog tima, ali i klubovima u Srbiji.

Zašto?

Razlog zbog kog su mu se jednako burno radovali navijači "Viole", ali i ljudi iz Crvene zvezde, Partizana, TSC-a Čukaričkog i Vojvodine je to što je pogotkom za pobedu i prolaz italijanskog protiv švajcarskog kluba zaustavljen juriš Švajcarske prema 11. mestu UEFA tabele koeficijenata, koje drži Srbija. 

Kako bi na njemu ostala i na leto 2024. i imala čak dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona, morala je Srbija da ostane na 11. poziciji, a to joj je zahvaljujući Fiorentini i uspelo.

Bazel je dolaskom na korak do finala Lige konferencija vodio Švajcarsku prema poziciji koju drži Srbija i pretio je da našoj zemlji preuzme dva mesta u kvalifikacijama za elitno takmičenje. Ali ipak nije uspeo i sada Srbija više ne mora da strahuje da će je neko do kraja ove sezone prestići, jer je Bazel bio poslednji predstavnik Švajcarske u Evropi. Klubovi iz ostalih država koje su pretile Srbiji više nisu u igri.

Srbija je dakle na 11. mestu UEFA tabele koeficijenata sa 32.375 bodova, Turska je jedno mesto iza sa 32.100, a Švajcarska je zaustavljena na 13. mestu sa 31.675 bodova. Iza su Ukrajina, Češka, Norveška, Danska, Rusija i Hrvatska.

Srbiji je jako je važno da na leto 2025. bude makar na 15. mestu, koje će njenim klubovima opet doneti dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke