Zvezda gradi tim za Ligu šampiona, šta još fali?

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 30.06.2024.
18:15
Izvor: Sportske.net

Sedmorica novajlija.

© 2024 Pedja Milosavljevic / STARSPORT
© 2024 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde uveliko se spremaju za narednu sezonu u kojoj će im glavni cilj biti plasman u Ligu šampiona, kao i nastavak dominacije u srpskom fudbalu.

Sedmostruki uzastopni prvak države završio je prvi deo priprema na Zlatiboru i uskoro ga očekuje put za Rusiju gde će odigrati još tri prijateljske utakmice pred početak sezone, a rivali crveno-belima biće Soči 5. jula, prvak Rusije Zenit 8. jula i argentinski Taljeres četiri dana kasnije. Zvezda će sezonu započeti 20. jula kada u prvom kolu Super lige Srbije dočekuje novajliju Jedinstvo iz Uba.

Zvezda polako sklapa kockice, a do sada su na "Marakanu" stigla sedmorica novih igrača. Reprezentativni štoper Nemanja Stojić, bekovi Jung Vu Seol i Ebeneze Anan, vezista Dalsio, krilni fudbaleri Puma i Lazar Jovanović i ofanzivni vezista Luka Ilić.

Što se odlazaka tiče Zvezda se oprostila od doskarašnjih kapitena Aleksandra Dragovića i Milana Borjana, Kosta Nedeljković je zvanično otišao u Aston Vilu, prodat je i mladi vezista Marko Stamenić, iskusni štoper Nemanja Milunović u potrazi je za novim klubom, a ista sudbina čeka i Miloša Degeneka. Brzonogi Osman Bukari je prodat, a Vladan Milojević ne računa na povratnike sa pozajmica Kingsa Kangvu i Edmunda Ada.

Odlaskkom Borjana i Popovića otvorilo se mesto za novog čuvara mreže koji bi trebalo da bude prva alternativa neprikosnovenom Omriju Glazeru. To bi trebalo da bude Marko Ilić nekadašnji golman Vojvodine i Voždovca koji je pod ugovorom sa norveškim Sarpsborgom, a prethodno je bio na pozajmici u Koloradu iz MLS lige.

Kada je reč o bekovima generalni direktor Crvene zvezde Zvezda Terzić najavio je mladog Ognjena Mimovića kao prvu opciju na desnoj strani, njegova alternativa mogli bi da budu reprezentativac Srbije Srđan Mijailović koji je i prethodne sezone gotovo stalno bio korišćen kao desni bek, a ni novajliji iz Koreje Jung Vou Seolu nije straa ova pozicija.

Seol bi trebalo da bude startni levi bek ispred iskusnog Milana Rodića koji bi posle sedam sezona u kojima je bio gotovo jedina prava opcija na ovom mestu imao jaku konkurenciju, a verovatno i barem u projekciji sezonu krenuo kao rezervista, zajedno sa još jednim novim članom šampiona Srbije Ebenezeom Anonom, doskorašnjim igračem Bolonje, koji je prošle sezone nosio dres Novog Pazara. Tu je i mladi Viktor Radojević koji je na sebe skrenuo pažnju prošlog proleća.

Kada je o štoperima reč, izvesno je da bi reprezentativci Srbije Nemanja Stojić i Uroš Spajić trebalo da budu startni par kod Vladana Milojevića, a žestoku konkurenciju imađe u vidu otkupljenog Nasera Đige i povratnika sa pozajmice iz Viljareala Stefana Lekovića.

"Ključeve" sredine terena barem u ovom trenutku drži Korejac In Beom Hvang koji je promenio broj na dresu i sa 66 prešao na šesticu, ali to još uvek ne znači da neće biti prodat, jer je i pre dolaska na "Marakanu" izrazio želju da ga klub pusti u neki tim iz "Lige petica", ukoliko mu uslovi budu odgovarali.

Pored Hvanga tu je i neizbežni Gelor Kanga. Ima Gabonac puno mana, posebno kada je brzina i fizička sprema u pitanju, ali je često Zvezdina igra delovala neubedljivo bez njega na terenu, pa ne bi bilo nikakvo čudo da Milojević i u narednoj sezoni da Kangi na važnosti. To će u mnogome zavisti i od toga u kakvom svetlu će se pokazati novajlija Dalsio iz kiparskog Apoela. Nadaju se na "Marakani" da bi izbor Vladana Milojevića mogao da bude unapređena verzija Kange i pokrije mnogo veći deo terena od njega, uz isti kvalitet dodavanja i diktiranje tempa igre. Ne smemo zaboraviti niti Srđana Mijailovića za koga su mnogi zaboravili da je izvorno zadnji vezni, pa bi iskusni fudbaler možda opet mogao na svoju prirodnu poziciju, posebno u slučaju da desni bok funkcioniše dobro. Ne treba zaboraviti ni Nikolu Kneževića koji je prošle sezone u nekoliko navrata nagovestio da ima šta da ponudi Milojevićevom timu. Radi se o momku izuzetne tehnike koga bolja fizička sprema deli od evropskog nivoa.

Najskuplja Zvezdina investicija u dosadašnjem delu prelaznog roka je krilni napadač iz Paname Puma. Momak koji je prethodne sezone igrao za portugalski Famalikao plaćen je 2.000.000 evra i trebalo bi da u skladu sa nadimkom donese neophodnu brzinu prvaku Srbije. Nije 26-godišnjak imao impresivnu statistiku prošle sezone u Portugaliji, dao je samo jedan gol i imao pet asistencija, ali se na "Marakani" nadaju da će mu brojke u crveno-belom biti mnogo bolje. 

Pored Pume, po krilu će delovati i novajlija iz Vojvodine Lazar Jovanović, sin nekadašnjeg reprezentativca Srbije Milana Jovanovića, a tu su i mnogo iskusniji aduti. Pre svega Nigerijac Piter Olajinka i Aleksandar Katai, kao i Mirko Ivanić koji se podjednako dobro slazi i po centrali, ali i po levom boku.

Pojačanje na pozicji ofanzivnog veznog je povratnika iz Francuske Luka Ilić koji bi mogao da bude i prvi izbor na poziciji ofanzivnog veznog, a mnogo se očekuje i od mladog Jovana Šljivića, dok se čeka na oporavak još jednog velikog talenta Vladimira Lučića koga je teška povreda odvojila sa terena. 

Prvi napadač Zvezde u ovom trenutku je Šerif Endiaje koji je prošlog proleća pokazao da ipak zaslužuje crveno-beli dres, a šansu čeka najskuplje plaćeni igrač u transferu superligaša Uroš Sremčević, dok bi neka "magija" možda mogla da vrati u život "uspavanog" Žan Filipa-Krasoa.

Gledajući ovaj tim čini se da Zvezda još uvek nije sklopila kockice, bar ako želi u Ligu šampiona, jer joj je za to potrebno da slavi u dvomeču plej-ofa protiv jednog od ozbiljnih timova, među kojima su potencijalni rivali Galatasaraj, Jang Bojs, PAOK, Sparta Prag...

U slučaju odlaska Hvanga, a verovatno i ako Korejac ostane, deluje da Zvezdi treba još jedan veznjak vrhunskog kvaliteta. Dalsio nikada u karijeri nije igrao na najvišem nivou, a Kanga uz sve kvalitete nije igrač koji garantuje uspeh u Evropi. Kao potencijalno idealno pojačanje nazire se Marko Grujić, koji je završio sa Portom, ali je veliko pitanje da li nekadašnji fudbaler Liverpula uopšte želi da se vrati na "Marakanu" i da li Zvezda može da ga plati.

Puma sa jedne i Olajnika sa druge strane mogu biti koretna rešenja, ali je teško očekivati da naprave razliku u evropskim utakmicama. Tu razliku mogao bi da napravi još jedan nekadašnji igrač crveno-belih Nemanja Radonjić, koga rukovodstvo kluba svakodnevno ubeđuje da se vrati među crveno-bele i bude tas na vagi u sudarim sa ozbiljnim timovima.

Takođe, Endiaje i Sremčević na oko ne deluju kao tandem spreman za Ligu šampiona, možda ni za Ligu Evrope, te bi trebalo da u Zvezdi razmišljaju i o novom napadaču. Da li će do biti najbolji srpski kadet Mihajlo Cvetković iz Čukaričkog ili neki iskusniji golgeter ostaje da u proceni klub. Ako Cvetković ne dođe ovog leta verovatno neće nikada, a veliko je pitanje koliko bi on unapredio Zvezdinu igru. Sa druge strane neko instant rešenje može doneti nešto bolji instant rezultat, ali ne i klasu za narednih nekoliko godina i prodaju za veliki novac.

Zvezdin tim za narednu sezonu u ovom trenutku: Glazer - Mimović, Stojić, Spajić, Seol - Hvang, Dalsio - Puma, Ivanić, Olajinka - Endiaje.

Da li je ovo dovoljno dobro?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke