Zvezda protiv Italijana – Bolje strana nego kuća?

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 25.02.2021.
10:57
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Ima li Zvezda čemu da se nada?

Starsport
Starsport

Povezane vesti

Zvezda će posle 2:2 u Milanu probati da napravi senzaciju i eliminiše Milan u revanšu. Gol Milana Pavkova je dao nadu srpskom šampionu, pa iako su remiji sa malim brojem golova za „Rosonere“ dovoljni da prođu, rezultat je bez sumnje aktivan. Naime, ako se pogleda istorijski kontekst, ma koliko težak zadatak imala, Zvezda je kroz istoriju bolje partije pružala na Apeninima nego kod kuće protiv klubova iz Serije A.

Ako stavimo stvari u istorijski kontekts to ne znači da je često izbacivala Italijane, ali nekako se bolje pokazivala van pune „Marakane“ što jeste čudno, s obzirom da Zvezdini rivali upravo pune tribine u Beogradu navode kao najveći kvalitet crveno-belih.

Milan zbog pandemije nije morao sa time da se suoči, neki su poput Ibrahimovića žalili zbog toga, ali je nema sumnje „Rosonerima“ posao bio olakšan. Sada je situacija ista, mada to za Milan nije neki hendikep, u LE italijanski klubovi, pogotovo oni najveći imaju kao po pravilu slabu podršku. A Zvezda bi sigurno imala bučne pristalice iz svih krajeva Evrope.

Svoj prvi izlet u tada mladom KEŠ, Zvezda je okončala baš protiv Italijana. Naime, Fiorentina je srušila nade crveno-belih u finale davne 1957. U Beogradu je Prini na stadionu JNA na kome je igrala Zvezda u samom finišu doneo Italijanima prednost. U revanšu na prepunom Komunaleu u Firenci Italijani su sačuvali remi bez golova,i provukli se u borbu za pehar, ali su poraženi od tada dominantnog Reala.

Zvezda je šezdesetih ispadala od Rome i Fiorentine u Kupu Sajamskih Gradova, ali pravi izlasci u Evropu krenuli su sedamdesetih. Iako su igrali polufinala KEŠ i KPK i finale Kupa UEFA, slučaj je hteo da se u toj deceniji crveno-beli ne sastanu sa timovima sa Apenina.

U martu 1980. ista priča. Čak je jugoslovenski šampion prvi meč na San Siru remizirao bilo je 1:1, Repčić je dao gol velike nade i kada se pomišljalo da će domaćin izbaciti Italijane, Muraro je zaledio „Marakanu“ nakon 13 minuta, ostalo je 1:0 do kraja, Inter je otišao dalje, ali ne dalje od polufinala, gde ih je sačekao Real Madrid koji je vodio Vujadin Boškov.

Tri godine kasnije, Kup UEFA, Verona koja je stvarala šampionski tim je na startu pobedama u oba meča eliminisala Zvezdu, a onda je krajem decenije usledio toliko puta opisani meč sa Milanom, tromeč, ako baš tako hoćete i slavlje Italijana posle penala, obe utakmice su završene 1:1. Zvezda dakle ponovo nije izgubila u Italiji.

Onda je tadašnji šampion Evrope bio prinuđen zbog rata u Jugoslaviji da igra van svog terena, Sampdoriju su čekali u Sofiji, bila im je potrebna pobeda da odu na Vembli i poveli su, „kiflom“ Mihajlovića, ali su Dorijani okrenuli i otišli u finale.

Zvezda je slavila u gostima protiv Kjeva u ovom veku, iako je kod kuće bilo 0:0, bombe Milovanovića se svi sećaju na „Bentegodiju“, bilo je 2:0 za crveno-bele, no Lacio je bio pretežak zalogaj, mada je Zvezda imala šansu nakon minimalnog poraza na Olimpiku. Tada je Fjore rešio pitanje pobednika, u revanšu nije bilo Stankovića i Mihajlovića u timu Rimljana. Markeđani je bio junak meča, iako ga je Bošković savladao i doneo anulirao prednost Rimljana iz prvog susreta, golman gostiju je održao tim u igri, da bi Kjeza u finišu zaledio puni stadion. Te godine je Lacio igrao polufinale takmičenja.

Tri godine kasnije je Milan bio prejak za Zvezdu, ali ne  zaboravimo da je pre toga u grupnoj fazi prethodne godine Žigić srušio Romu, bilo je 3:1. Zvezda je u prethodnih nekoliko godina zadržala  Napoli i Sasuolo kod kuće, gubila u Italiji.

Sada Milan, neke ranije utakmice mogu da budu putokaz, ali tradicija nema veze sa tim. Jednostavno, Zvezda baš nema šta da izgubi što je odličan polaz, plus odmorniji su od rivala koji će ponovo morati da kombinuje.

"Rosoneri" u padu forme, da li je ovo tim za Zvezdu?
Posted by Sportske.net on Thursday, 25 February 2021

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke