Zvezda protiv Monaka - U čijim će rukama završiti kasica prasica?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 22.10.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Zvezdin rival je sjajno otvorio sezonu i pretendent je za titulu u Francuskoj.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Povezane vesti

Uprkos forsiranju nekih novih, mladih momaka iz sopstvenog ogranka, Monako je impresivno ušao u novu sezonu i nastoji da tako i nastavi. Reč je o ozbiljnoj ekipi koju sa klupe predvodi iskusni Adi Hiter i oni koji ne prate prodobnije francuski fudbal mogli bi potcenjivački da se odnose prema njima uoči utakmice sa Crvenom zvezdom na stadionu ''Luj Drugi''.

Uostalom, dovoljno je samo da pogledate utakmicu koju je tim iz kneževine odigrao protiv Barselone kako biste, ukoliko ste tog mišljenja, bili razuvereni. Ruku na srce, najveći deo meča je Monako odigrao sa igračem više, ali reč je o velikom poduhvatu za Adija Hitera protiv Hansija Flika. Zacrtani ciljevi za sada teku odlično, nema sumnje da će uskoro uslediti novi veliki prihodi za klub od igrača kao što su Elijes Ben Segir, Magnes Aklijuš i Žorž Ilenikena, ali ostaje nedoumica kako će Monako poslovati u budućnosti.

Naime, ruski biznismen Dimitrij Ribolovljev od početka godine planira da proda klub nakon što ih je preuzeo 2011. i izdigao iz pepela, kako fudbalsku, tako i košarkašku sekciju. Za sada te spekulacije stagniraju i on je zajedno sa Adijem Hiterom i direktorom Tijagom Skurom planirao korake za ovu sezonu i postavio ciljeve.

Adi Hiter ima pojedine kadrovske probleme. Neće biti Folarina Baloguna koji jeste postigao tri gola ove sezone, ali činjenica je da američki napadač ne pruža partije zbog kojih je plaćen 40.000.000 evra Arsenalu. On je pre dve sezone žario i palio Ligom 1 u dresu Remsa, da bi se po dolasku u kneževinu taj raskoš u napadu pretvorio u skromnost. Ipak, ne smeta to ekipi da igra sjajno i nije iznenađenje što su lideri šampionata iako je tu Pari Sen Žermen. Hiter ima najveći procenat pobeda na klupi ''kneževa'' od svih trenera u 21. veku, a to nije mala stvar ako se uzme u obzir da nema izrazitih zvezda, te da kontinuirano igraju u Evropi.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Monako je ekipa čija se igra u osnovi bazira na odličnom presingu. Stil Adija Hitera je jasno uočljiv kada protivnik počinje svoje akcije. Maltene je to markacija ''igrač na igrača''. Obožava da koristi bočne igrače iz drugog plana, dok mu napadačka krila u osnovi ulaze uže i napadaju prostor između centralnih bekova. Zvezdina poslednja linija će mnogo trpeti, prevashodno Jung-Vu Seol i Milan Rodić. Impresivni igrači su u pitanju, koji na vrlo malom prostoru mogu da naprave razliku, a svakako da je jedan od njih Elijes Ben Segir. Reč je o devetnaestogodišnjem momku rođenom u Francuskoj, koji je izabrao da brani boje Maroka. On je produkt Monakove fascinantne akademije u koju je došao sa 16 godina. Napada preko levog krila, mada mu nije strano da igra i na suprotnoj strani. Tehnički je fenomenalno potkovan i obožava da kazni protivnika ukoliko mu ostave nešto više prostora. Na neki način, zaštitni znak mu je popularna ''biciklica'' nakon koje pravi dribling i akciju završava šutem. Magnes Aklijuš deluje po desnoj strani, mada i on, baš kao i njegov saigrač, može da uđe u sredinu i igra iza napadača.

Vrlo kreativan fudbaler, takođe tehnički nadaren, sa odličnom vizijom i osećajem za prostor. Kod njega je impozantno što ga često možemo videti  kako podjednako dobro koristi obe noge što dodatno ubrzava napad tima iz Lige 1.

Od starosedelaca bi definitivno trebalo izdvojiti Aleksa Golovina koji je započeo svoju sedmu sezonu u klubu. Ako je isprva zaostajao taktički i fizički, te se mučio da igra u kontinuitetu, u međuvremenu je postao jedan od lidera tima, a sada, po odlasku Visama Ben Jedera – kapiten. Definitivno je neko ko na razne načine može da doprinese, kako u defanzivnom, tako i u ofanzivnom pogledu. Voli da se spušta, pomaže, učestvuje u kreiranju napada. Možda se nije upisao u aktuelnoj kampanji, ali to ne bi trebalo bilo koga da zavara.

Gde je Zvezdina šansa?

Za Crvenu zvezdu će biti od velikog značaja kako će igrati u tranziciji, jer bi tu trebalo da potraže svoju šansu sa brzonogim Silasom, te izvesno je, Piterom Olajinkom na levoj strani usled povrede Mirka Ivanića. Monako će izvesno držati svoju odbranu visoko, pa bi poneka duga lopta mogla da znači i šansu za Zvezdu, uz, naravno, prekide. Ali, domaćin ima igrače koji i to umeju da prekidaju bez problema poput Tila Kerera čija je sezona do sada vrhunska, kao i Denisa Zakariju koji krpi sve rupe.

Biće mnogo uzbudljivo videti Andriju Maksimovića u potencijalnih 11. Štaviše, očekuje se da će on ponovo da počne meč i ovo je prilika za njega da pokaže još više raskošnog talenta. U Milanu smo se uverili da je sposoban da igra na najvećem nivou, a kako je Monako ipak tim koji nije kvaliteta Intera, onda bismo mogli da ga vidimo u još boljem izdanju.

Vladan Milojević se u poslednjem ligaškom meču oslonio na Bruna Duartea, što je bio slučaj i pred reprezentativnu pauzu, ali je u Milanu krenuo sa Šerifom Endiajeom. I sada bi to mogao biti slučaj, jer bi Šerif svojom igrom telom mogao biti ključ Zvezdine tranzicije. Neće se ekipi Vladana Milojevića pružiti mnogo prilika na stadionu ''Luj Drugi'', stoga praktično prava na grešku nema. Ali, videli smo da Zvezda, uprkos dva poraza, uspeva da gura loptu, da igra, više nego prethodnih godina i to je ono što ne sme da se zapostavi kada se zna kakve su ''zverke'' prekoputa. 

Iz Monte Karla: Nemanja Janošev

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke