Grupa G - "Marakana" i Bern za Zvezdin ostanak u Evropi

Autor: Nemanja Janošev
utorak 19.09.2023.
11:29
Izvor: Sportske.net

Srpski šampion nema laku grupu.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Kada su letos započete pripreme pod palicom novog stratega, Izraelca Baraka Bahara, ništa osim optimizma nije se osećalo vazduhom kada se prolazilo pokraj stadiona „Rajko Mitić“. Zašto bi i bilo drugačije kada je Crvena zvezda bila poput mašine protiv bilo kog protivnika na letošnjim pripremama, a ne možemo reći da su to bili zanemaljivi rivali. Štaviše, Zenit, Fenerbahče i Fjorentina jedni su od timova protiv kojih je ekipa Baraka Bahara delovala kao učesnik osmine finala Lige šampiona. Otuda i veliko interesovanje za predstojeće mečeve koje će srpski šamion kao domaćin igrati na svojoj „Marakani“, a naravno i sama grupa je dovoljno privlačna.

Međutim, u prethodnom periodu, čak uprkos brojnim renoviranjima u cilju osvežavanja stadiona u Ljutice Bogdana koji sada izgleda zaista dostojno jednog direknog učenika Lige šampiona, nadvio se sivi oblak nad njim i neophodno je posegnuti za protivgradnim raketama. Potpuno neočekivani porazi od Voždovca i Čukaričkog u vrlo kratkom vremenskom intervalu upalili su lampicu upozorenja Baraku Baharu koji i dalje uigrava renovirani sastav dodatno ojačan novim imenima prethodnih dana u vidu Šerifa Endiaja i In-Bom Hvanga. Obojica su debitovali na Banovom brdu, a prvopomenuti, najskuplje plaćeni igrač u istoriji kluba se propisno obrukao. Doduše, nije mu pomogla ni podloga na stadionu „brđana“, ali šansa koju nije iskoristio je iz edicije „nemogućih“. No, rano je još za suđenje bilo kome. Osim možda jedne stavke – prodaje Strahinje Erakovića. Njegov odlazak umnogome je promenio fizionomiju poslednje linije jer Strahinja ne samo da je izrastao u izuzetnog defanzivca, već je poznavao sve prilike ovdašnjeg fudbala i spoznavao šta Crvena zvezda znači za razliku od brojnih novajlija koji to tek treba da shvate. Miloš Degenek koji je došao na njegovo mesto to takođe vrlo dobro zna i oseća, ali Strahinja je odradio pune pripreme pod Baharom i mogao da ima sezonu u kojoj bi se prodao za barem duplo više novca i to u ligu koja nije zatvoreno takmičenje kakva je ruska u ovom trenutku.

Za Crvenu zvezdu je veliko pitanje šta može da učini ovog utorka na „Itihadu“ protiv Mančester sitija. U smislu rezultata ih većina otpisuje i to je potpuno legitimno jer se dolazi u dom jedne od najdominantnijih i najboljih ekipa u poslednjih pet-šest godina. Jer se dolazi u dom šampiona Evrope. Sve osim poraza bilo bi ravno čudu. Bilo bi ravno plasmanu u nastavak takmičenja. Jer, bod na takvom gostovanju ne samo da bi uneo litarsku injekciju samopouzdanja u ekipu, već bi značajno doprineo ka cilju koji podrazumeva ostanak u Evropi i na proleće. Biće to teško učiniti bez obzira na to što Mančester siti ima kadrovskih problema. Pep Gvardiola ima poneku nepoznanicu budući da poteškoće osećaju Džon Stons i Džek Griliš, kao i Mateo Kovačić. Od ranije je poznato da neće biti Kevina de Brujnea koji će pauzirati do kraja godine. Ipak, Mančester siti ima dovoljno širok roster da ne bi trebalo da se plaši bilo kog protivnika. Videli smo da im nije bilo lako za vikend protiv Vest Hema, mada je Erling Haland promašio nekih pet šansi i iz šeste je došao do pogotka za pobedu od 1:3 u Londonu. Dosta toga na toj utakmici zasnivalo se na novopriodošlom Belgijancu iz Rena Žeremiju Dokuu koji je blistao na levom krilu. On bi mogao da počne i meč protiv Crvene zvezde. Izuzetno je brz, sa sjajnom tehnikom i fizikalijama. Pep ga je hvalio posle trijumfa protiv Vest Hema i nema sumje da mladi fudbalera puca od samopouzdanja. A, da, teško je i da će Haland ponoviti predstavu u kojoj maši gotovo sve moguće prilike. Nažalost po Crvenu zvezdu...

EPA-EFE/DANIEL HAMBURY

Pozitivne su namere Baraka Bahara da se ne zatvori potpuno, ali kako igrati protiv Sitija i biti iole ravnopravan. Ni mnoge kvalitetnije ekipe u svetu fudbala to ne uspevaju, ali Zvezda je u svojoj istoriji imala mnoštvo čudesa, pa zašto se tamo negde u spisarnici ne bi našao i taj 19. septembar.

Crveno-beli će, realnije je, bodove za ostanak u Evropi morati da traže prevashodno protiv Jang bojsa i pozitivno je to što švajcarski tim stiže na „Marakanu“ već u drugom kolu kada bi Zvezda mogla brzo da zaboravi šta god da se dogodi u Mančesteru. Sa šest bodova protiv „žuto-crnih“, Zvezda je izvesno u Ligi Evrope.

Naravno, faktor „Marakane“ može da radi i u duelu sa Lajpcigom. Jeste da nemački tim ima zaista brdo supertalentovanih igrača poput Ćavija Simonsa i Loija Opende koji žare i pale Bundesligom, ali nisu nesalomivi. Igraju dinamičan, otvoren fudbal i tu bi takođe mogla da vreba šansa za Zvezdu. Pritom, ako pogledamo istorijat protiv nemačkih ekipa iz prethodnih godina, Zvezda je prolazila solidno i mogli su da  se nose sa Kelnom i Hofenhajmom, posebno u Beogradu.

Bivši strateg Crvene zvezde Vladan Milojević uveren je u proleće u Evropi.

"Složio bih se ljudima iz Zvezde, apsolutni smo favoriti protiv Jang bojsa. Borba za proleće u Evropi je realna. Veliki uspeh bi bio da se to i ostvari, bez obzira da li kroz Ligu Evrope ili Ligu šampiona. Nadam se osvajanju šest bodova u susretima sa Švajcarcima, videćemo koliko se može sa Lajpcigom. Doneće i Marakana koji bod", rekao je Milojević.

Ne treba zaboraviti ni navijače iz dijaspore koji lako mogu do karata u Bernu i Lajpcigu i da to bude dodatan vetar u leđa Baharovim izabranicima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke