Zvezda vs Partizan - Prava borba tek počinje!

Autor: Darko Mitrović
sreda 02.03.2022.
17:04
Izvor: Sportske.net

Ključno pitanje, gde će se igrati sledeći derbi?

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Pobedom nad najvećim rivalom u 166. večitom derbiju, Crvena zvezda je ostala u trci za novu šampionsku titulu, pa sada Partizan ima samo dva boda prednosti posle 24 odigrana kola. Opšta je ocena da je Zvezda bila znatno bolji rival, da je Partizan potpuno podbacio, pa je trener crno-belih Aleksandar Stanojević igru svog tima u prvom poluvremenu ocenio ''velikom nulom''. Nije štedeo ni sebe, pa je odmah posle meča priznao da je pogrešio u izboru startne postave u derbiju.

Zvezda je ovaj meč dobila sa 2:0, nanela tek prvi prvenstveni poraz Partizanu od početka sezone i ujedno stekla prednost u međusobnim duelima u tekućem šampionatu, s obzirom da je jesenas u Humskoj bilo nerešeno, 1:1. To praktično znači da će u slučaju istog broja bodova posle 30. kola, Zvezda biti ispred Partizana na tabeli, pa crno-bele i jedan remi u narednim mečevima može da svrgne sa liderske pozicije. Dakle, Partizan ima dva boda prednosti, ali samo na prvi pogled. Suštinski je ta prednost samo jedan bod razlike.

Tu dolazimo možda i do ključnog pitanja za ishod šampionske trke - gde će se igrati poslednji prvenstveni derbi ove sezone, onaj u plej-ofu?

Odgovor zavisi od učinka naše najbolje dve ekipe u narednih šest kola, do početka plej-ofa. Ako Partizan posle 30 odigranih kola bude na prvom mestu, 167. večiti derbi igraće se u Humskoj, a ako Zvezda preuzme lidersku poziciju i 30. kolo završi ispred Partizana, onda će crveno-beli imati prednost domaćeg terena. Podsetimo, u plej-ofu će se odigrati još sedam kola, a učestvovaće osam prvoplasiranih ekipa.

Sada je prilika da pogledamo kakav raspored očekuje Partizan i Crvenu zvezdu do početka plej-ofa i ko je bliži osvajanju prvog mesta.

Već u četvrtak Partizan će dočekati ekipu Mladosti iz Lučana koja je ovu sezonu katastrofalno započela, sa čak sedam poraza, ali se potom konsolidovala i sada već ''kuca na vrata'' plej-ofa, s obzirom da se nalazi na deobi od sedmog do devetog mesta. Treneri ''večitih rivala'' obično kažu da su najteže utakmice posle derbija, Partizan je prilično istrošen i posle dvomeča sa Spartom u Ligi konferencija, pa crno-belima neće biti lako da u četvrtak pred svojim navijačima opravdaju ulogu favorita. Trener Stanojević neće moći da računa na vezistu Sašu Zdjelara koji je u finišu meča sa ''Marakani'' dobio crveni karton, ali kako je odigrao u derbiju, utisak je da mu je i potreban odmor. Ono što navijače Partizana dodatno brine jeste situacija sa najvećim zimskim pojačanjem Ljubomirom Fejsom koji i dalje nije spreman da zaigra, pa se već postavlja pitanje hoće li uopšte crno-beli imati neke koristi od njegovog povratka. S obzirom na odsustvo Zdjelara, Fejsa bi značio crno-belima u četvrtak, ali kako sada stvari stoje, mesto u startnoj postavi zauzeće Marko Jevtović. Biće sigurno još nekih rotacija u Partizanovoj startnoj postavi, na treneru Stanojeviću je da ispravi sopstvene greške koje je i sam uočio.

Za to vreme, osokoljena Crvena zvezda će gostovati ekipi Voždovca na ''Krovu''. Stankovićev tim je sada pun samopouzdanja, pa ako su u nekom trenutku  i posumnjali u sopstvene mogućnosti, crveno-beli sada čvrsto veruju da će odbraniti šampionsku titulu, a od ogromnog značaja za Zvezdu je i Ohijev gol u derbiju, jer je novajlija već počeo da se navikava da trese mreže najvećem rivalu. ''Zmajevi'' su još bez pobede u drugom delu sezone, u prošlom kolu poraženi i od poslednjeplasiranog Radničkog 1923, ostali su i bez najboljeg strelca Vujnovića koji je otišao u MLS ligu, pa sve osim Zvezdine pobede bilo bi prava senzacija.

Već u nedelju Zvezda će dočekati Novi Pazar, ekipu koja se bori za opstanak, a Partizan će u goste nepredvidivom Spartaku iz Subotice koji je sada u seriji poraza. U 27. kolu Zvezda će u goste još jednom ''davljeniku'', ekipi Metalca u Gornjem Milanovcu, a Partizan će dočekati Napredak. Surdulički Radnik je već ''otkinuo'' pet bodova Zvezdi ove sezone, a priliku da iznenadi i Partizan imaće u 28. kolu na svom terenu. Tada će Zvezda dočekati Kolubaru, koju je u prvom delu sezone savladala sa 7:1. Najteži ispit do plej-ofa Zvezda će imati u Nišu protiv Radničkog u 29. kolu, kada će Partizan dočekati TSC. I konačno, u 30. kolu Partizan će na Banovo Brdo, na megdan trećeplasiranom Čukaričkom, a Zvezda će imati novi ''zicer'' na svom terenu protiv Radničkog iz Kragujevca. Utisak je da Zvezda ima lakši raspored do plej-ofa, Partizan će sada biti pod mnogo većim pritiskom.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke