Zvezdina nedelja istine – Igra samo pobeda?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 27.02.2022.
11:05
Izvor: Sportske.net

Crveno-beli jure Partizan…

Pedja MilosavljevicSTARSPORT/2022
Pedja MilosavljevicSTARSPORT/2022

Povezane vesti

Fudbalere Crvene zvezde do kraje nedelje očekuju dva dana koja će im bitno promeniti sezonu. Najpre će u petak saznati ime rivala u osmini finala Lige Evrope i sa tom spoznajom će ući u drugi ovosezonski večiti derbi protiv Partizana. Za razliku od prvog okršaja protiv večitog rivala, gde je postojao prostor za grešku i moguće ispravljanje tokom sezone, kraj februara nam donosi duel koji bi u slučaju poraza izabranike Dejana Stankovića značajno udaljio od petog uzastopnog naslova šampiona Srbije.

Prvi ovosezonski derbi, odigran u septembru u Humskoj, završen je srećnim remijem po crveno-bele 1:1, nakon što je Aleksandar Katai u drugom poluvremenu anulirao prednost domaćih stećenu u 36. minutu golom Bibrasa Natha.

Zvezda za razliku od Partizana nije imala evropske obaveze ovog meseca, što će svakako biti prednost u odnosu na crno-bele, a uz to će večitog rivala dočekati pred domaćom publikom i vatrenoj atmosferi beogradske „Marakane“, poznatoj širom Evrope i sveta.

Postavlja se pitanje šta se promenilo u odnosu na prvi deo sezone i pet meseci koliko je proteklo između dva derbija. Šampion Srbije je u međuvremenu podvigom u Bragi izborio osminu finala Lige Evrope, nesumnjivo najveći uspeh aktuelne uprave, bez obzira na dva uzastopna učešća u Ligi šampiona. 

Na prelazu između dve sezone klub je potresla afera na relaciji Milan Borjan – Dejan Stanković, kao i spekulacije o dugovanjima Milošu Degeneku, koji je bio akter prethodnog derbija, ali je u međuvremenu po drugi put napustio klub.

Uoči predstojećeg 24. kola, Zvezda za Partizanom zaostaje pet bodova i jasno je da bi u slučaju poraza i zaostatka od minus osam, šampionska trka gotovo bila završena, najviše zbog konstantnosti igre crno-belih, što je karakteristika i razlika u odnosu na prethodne sezone.

Uprkos dovođenju zvučnih pojačanja, poput iskusnog Kristijana Pićinija i Ohija Omoidžuanfa, Zvezda je u poslednje dve utakmice (protiv Radničkog iz Niša u Kupu Srbije i novosadskog Proletera u prvenstvu) pokazala boljku iz prvog dela sezone po pitanju realizacije, a imajući u vidu na poslovično neefikasnije derbije navijači se s pravom pribojavaju da i u nedelju neće biti drugačije. Stanković je u septembru pružio šansu Marku Lazetiću, koji je u međuvremenu prešao u Milan i Petru Staniću, koji sve ređe dobija priliku, pa željno iščekujemo kog će „keca iz rukava“ izvući u nedelju.

Pogodak Milana Pavkova u Novom Sadu je dobar znak i upravo od gorostasnog napadača, te bivše dece Vojvodine, Kataija i Ivanića, novajlije Ohija, Bena i Kange treba očekivati da nađu put do mreže Partizana. U odnosu na poslednji sudar večitih rivala, Zvezda je dvaput kiksnula protiv Radnika, što će kada se bude podvlačila crta u slučaju da titula ne ostane na „Marakani“ biti presudan faktor, dok pripremni rezultati mogu da se uzmu sa rezervnom.

Prethodni prolećni derbiji na „Marakani“ nisu mogli da se pohvale lepršavošću i dobrom igrom. Kuriozitet je da je ovo prvi feburarski nakon šest godina, kada je 2016. šampionski sastav Zvezde poslednji put slavio u Humskoj.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke