Zvezdine greške bez posledica, lekcija je naučena?

Autor: Darko Mitrović
subota 23.07.2022.
10:52
Izvor: Sportske.net

Da li su sada ostali samo oni koji zaista vrede?

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Crvena zvezda je prošle sezone ostvarila impresivne rezultate, odbranila je duplu krunu na domaćoj sceni, a u Ligi Evrope stigla do osmine finala i ostao je utisak da je zaslužila i više u dvomeču protiv Rendžersa koji je bio miljenik sreće protiv srpskog šampiona, a kasnije je stigao i do finala Lige Evrope.

Uporedo sa tim, bilo je možda i previše pogrešnih procena po pitanju pojačanja, ali te greške uglavnom pri izboru stranaca nisu prošle sezone dovele do većih posledica, makar po pitanju ostvarenih rezultata ekipe.

Čak četvorica stranaca koje je Zvezda dovodila u proteklih godinu i po nisu se pokazali kao prava pojačanja.

Pre svih, to se odnosi na Aksela Bakajoka, koji je u zimu 2021. stigao na ''Marakanu'' iz milanskog Intera, mnogi su od njega očekivali da bude ono što je Bukari danas u Zvezdi, ali on nije opravdao velika očekivanja i vrlo brzo je pao u drugi plan, pa se samo postavljalo pitanje kada će se rastati sa Zvezdom. To se dogodilo ovog leta i Bakajoko je sada u potrazi za novim klubom.

Prošlog leta Zvezda je angažovala dvojicu novih napadača, najpre Loija Dionija iz francuskog Anžea, a onda i Rišaira Živkovića, nekada veliku nadu Ajaksa, koji je do Zvezde stigao preko kineskog Jataija.

Dioni je u početku i bio prvi Stankovićev izbor, ali to je kratko trajalo i još pre kraja prvog dela sezone je bio praktično ''otpisan'', a pogotovo posle dolaska Ohija prošle zime. Rišairo Živković je samo protiv Inđije u Kupu Srbije uspeo da se upiše u strelce u takmičarskim utakmicama, sve ostalo od njega bilo je prilično skromno, pa je i on juče postigao sporazum sa Zvezdom oko završetka saradnje.

Ni to nije sve. Prošle zime Zvezda je angažovala i, kako se tada verovalo, veliko pojačanje na poziciji desnog beka, iskusnog fudbalera Valensije Kristijana Pićinija, ali ni on se nije adaptirao na novu sredinu i posle samo šest meseci je ovog leta takođe sporazumno napustio ''Marakanu''.

Kao promašaj se pokazao i Filipo Falko, iskusni italijanski krilni igrač koji je već godinu i  po u Zvezdi, ima ugovor do juna sledeće godine, ali se i sa njim očekuje sličan sporazum oko prevremenog okončanja saradnje.

Utisak je da su crveno-beli naučili na ovim greškama, bar prema onome što na početku nove sezone pokazuju Kings Kangva i Osman Bukari koji su već na debiju pokazali da će biti velika pojačanja za srpskog šampiona, a isto se očekuje i od izvanrednog Stefana Mitrovića koji tek treba da debituje posle transfera iz niškog Radničkog.

Priliku za to imaće već sutra protiv Mladosti u Lučanima, gde će Zvezda gostovati u trećem kolu Superlige Srbije. Kvota u AdmiralBet-u na prelaz 2-2 iznosi 1.55.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke