Zvezdini rivali na "radaru" - Pjunik i Didelanž zajedno vrede kao Mirko Ivanić

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 18.07.2022.
12:47
Izvor: Sportske.net

Zanimljivi timovi.

fcpyunik.am
fcpyunik.am

Povezane vesti

Fudbalski klub Crvena zvezda se u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona sastaje sa pobednikom okršaja jermenskog Pjunika i luksemburškog Didelanža.

Imala je Crvena zvezda tu sreću da izvuče najmanje atraktivne protivnike kao svoju prvu prepreku ka krajnjem cilju ovih kvalifikacija - grupnu fazu Lige šampiona.

Ali, tako je kako je i nema sumnje da će Dejan Stanković detaljno pripremiti ekipu kako ne bi došlo do šokantnog iznenađenja. U svakom slučaju, ovo su dva kluba koja su svrstana u sam vrh svojih zemalja koje, ruku na srce, nisu najfudbalskije za koje ste čuli.

Krenućemo od ekipe Pjunika, kluba koji je osnovan 1992. godine i od tada, pa do danas je apsolutni vladar jermenskog fudbala. Sa 31. osvojenim trofejem, Pjunik je najuspešniji tim u okvirima svoje zemlje, igraju na stadionu "Vazgen Sargsjan" kapaciteta preko 14.000 mesta.

U trenutnom sastavu, Pjunik ima čak četiri srpska fudbalera koji bi i te kako mogli da budu od pomoći menadžeru Egišeu Melikjanu prilikom skautiranja Crvene zvezde, ukoliko uopšte dođu do situacije da se sastanu ca beogradskim timom. Dakle, u njihovim redovima su bivši napadač OFK Beograda, Hajduka iz Kule, Rada i Radnika Uroš Nenadović, zatim doskorašnji član Napretka Nemanja Mladenović, dete Rada Zoran Gajić koji je u prošlom meču protiv Kluža dao dva gola za Pjunik, i na kraju Boris Varga kojeg svi znamo iz redova TSC-a iz Bačke Topole. On se upravo nedavno preselio u Jerevan.

Vrednost celokupnog tima prema specijalizovanom sajtu "Transfermarkt" iznosi 6.140.000 evra, a najskupljih igrača je nekoliko i njihova vrednost se kotira na oko 300.000 evra. Nikada se nisu domogli grupne faze nekog od evropskih takmičenja.

Ipak, trebalo bi istaći da su u prošloj rundi izbacili Kluž, ekipu sa kojom se Crvena zvezda sastala prošlog leta u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

f91.lu

Dolazimo i do Didelanža, drugog po redu kluba u Luksemburgu. I oni su relativno mladi, osnovani 1991. godine kao fuzija tri ekipe - Alijans Didelanža, Stade Didelanža i US Didelanža. Ipak, oni su za razliku od Pjunika, uspevali da se domognu jeseni u Evropi. Takmičarske godine 2018/19 po prvi put su zaigrali u grupnoj fazi Lige Evrope, povezavši potom još jednu sezonu. U debitantskoj kampanji su u grupi sa Milanom, Betisom i Olimpijakosom uzeli istorijski bod i to protiv španskog tima, a u narednoj su došli i do prvog trijumfa kada su šokirali Apoel u skupini gde su bili još Sevilja i Karabag. Na kraju grupne faze, imali su čitava četiri boda!

Njihova vrednost je procenjena na 2.060.0000 evra, a najskuplji pojedinac im je Dejvid Sinani, momak srpskog porekla koji je čitavu karijeru proveo u Luksemburgu i igra na poziciji ofanzivnog veziste.

Zvezda je, naravno, veliki favorit da pitanje dvomeča protiv jednog od dva tima reši u svoju korist. Podatak koji vas može nasmejati jeste taj da Mirko Ivanić sam, prema sajtu "Transfermarkt" vredi kao Pjunik i Didelanž zajedno...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke