Zvezdino trežnjenje

Autor: Nemanja Janošev
sreda 11.08.2021.
10:03
Izvor: Sportske.net

Moraće da se zbiju redovi i okrene nova stranica.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Slavilo se u šampionskom duhu godinu dana, s razlogom, ali posle svakog, a posebno ovakvog pijanstva, jednom mora doći otrežnjenje. Dan posle glavobolja i mučnina te prikuju za krevet, nisi ni za šta...

Tako se može opisati stanje aktuelnog prvaka Srbije nakon eliminacije od moldavskog Šerifa u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Meč koji nije doneo ništa pozitivno, osim, možda povratka u realnost.

S razlogom su bili "pijani" na "Marakani" u prethodnih godinu dana. Poraz od Omonije u identičnoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona, odveo je Crvenu zvezdu, reklo bi se, boljim putem. I na tom putu, Dejan Stanković i njegovi momci bili su fenomenalni. Padali su prvobitno jermenski Ararat, a potom je grupna faza bila kao iz bajke, da bi meč sa Milanom bio vrhunac i malo je nedostajalo da se ispišu nove stranice istorije slavnog kluba.

Titula i kup osvojeni su na dominantan način i sa razlogom su navijači imali još veća očekivanja pred start nove sezone, a o Stankoviću i klubu pisalo se samo o superlativima, što je bilo zasluženo. 

"Pijanstvo" se nastavilo i tokom leta. Pričalo se o milionskim transferima, nemogućim akvizicijama, o stvaranju moćnog tima, ali Šerif je ispraznio šaržer u vazduh i korišćenje alkoholnih derivata najednom je prestalo među crveno-belima. Valjda više nisu mogli...

Sve što je nacrtano na tabli zida svlačionice u Tiraspolju bilo je i loše zamišljeno i loše materijalizovano. Vratio se Miloš Degenek, odigrao veoma dobro sa Aleksandrom Dragovićem i reklo bi se da su njih dvojica jedina koja ne zaslužuju kritike. 

Eksperiment sa Slavoljubom Srnićem nije urodio plodom, Grk Kolovos bio je preveliki zalogaj, ispostaviće se. Nije doneo neophodan protok lopte na sredini, što je kasnije uvideo i Stanković, te ga je zamenio Veljkom Nikolićem. Kada smo već kod izmena, niko osim Bena nije doneo određeni doprinos, niti uneo neophodnu energiju. 

Zvezda umnogome zavisi od Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića, te njihove kreacije, ali u Tiraspolju, to nije bilo moguće, pre svega zbog fenomenalne taktike gostujućeg stratega Jurija Verniduba. Bekove je rotirao tokom utakmice, znajući da će mu desna strana terena biti opterećena, budući da su i Katai i Ivanić najviše orjenistani ka njoj, te su Kristijano i Žulijen bili zaduženi da neutrališu Zvezdin duo. Kada se tu pridoda fenomenalni Ado koji je bio "zalepljen" za Ivanića, mogu se pronaći razlozi loše igre.

STARSPORT photo Belgrade Serbia

"Uništili" su Ivanića, nisu mu dali da dođe do vazduha. Nekoliko jačih udaraca dobio je momak iz Bačkog Jarka, bio je potpuno nevidljiv u prvom poluvremenu (prim. aut. a šta tek reći za Kataija) i kada je pritisak spao u nastavku susreta, Ivanić je bio "van ritma". Praktično nije imao prostor da oseti utakmicu. 

Stanković se oslanjao na Filipa Falka u prvoj polovini prvog dela. Dolazio je Italijan neretko po loptu do Gajića, ali u fazi napada - ništa - baš kao i Loi Dioni. 

Utisak je da je dobio svega najviše dva duela u prvom poluvremenu. Duge lopte nije mogao da ukroti, a kada se licem okrenuo golom, to se obično završavalo Duletea ili odličnog Arbolede. 

Kada smo već kod Arbolede, njegov pogodak došao je posle ubačene lopte pred gol Milana Borjana. Ivanić i Rodić nisu na pravi način markirali skočnog defanzivca, Zvezdin kapiten je ostao zakovan za liniju, lopta je dugo leteta i opšti utisak je da je moralo mnogo, mnogo bolje od strane svih. Rodić i Gajić nisu ličili na sebe, doduše, levi bek crveno-belih, se poprilično muči na startu ove sezone.

Činjenica je da je Crvena zvezda uperila svoje glavno oružje iz prethodne sezone sebi u glavu. Čak tri pogotka njihovih rivala stigla su direktno iz prekida, a onaj Makija Banjaka u Almatiju, indirektno, posle akcije u nastavku. S druge strane, Zvezda daleko bezopasnija iz svojih prekida, koji su bili prepoznatljiv Dejana Stankovića i njegovog štaba u minulom periodu.

Kako smo već rekli, izmene nisu donele apsolutno ništa, izuzev Bena, što možda samo po sebi daje određene odgovore na pitanje: Da li je novopečeni srpski državljanin trebalo da počne pre Filipa Falka?

Nikola Krstović nije doneo ništa, nedostajao je definitivno Milan Pavkov. Toliko puta je bio junak, prosto je bio magnet za ovakav meč da svojim skokom ili nekim golom iz okreta matira Atanasijadisa koji, izuzev pokušaja Mirka Ivanića nakon navršenih sat vremena igre, nije imao ozbiljnijih intervencija.

Na kraju krajeva, reklo bi se da je Liga Evrope pravo merilo za Crvenu zvezdu i da bi u tom takmičenju mogli da ponove sličnu priču iz prethodne sezone. Prvobitno, potrebno je da stave nešto hladno na čelo, "odleže" nekoliko dana, zbiju redove i shvate gde su u ovom trenutku. Tako to obično ide posle svakog "pijanstva".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Slavko1234
Wednesday, 11.08.2021
14:37

Ovo je makyimum od ove ekipe. Zvzda nije navikla na regularno takmicenje, godinama se oslanjaju na domace sudije, i na namestanje utakmica. Doslo vreme da plate sve to i da se vrate na normalno sportsko nadmetanje.