Zvezdu zovu u Superligu Evrope!? Četvrtak je ''Dan D'', stiže ogromna finansijska injekcija?

Autor: Darko Mitrović
subota 16.12.2023.
12:45
Izvor: Sportske.net

Iz Španije stižu veoma zanimljive najave, uoči odluke Evropskog suda pravde.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Sećate se ''bombastično'' najavljenog projekta Superlige Evrope i prave revolucije koju su pokušali da izvedu najveći evropski klubovi, uz veliku finansijsku pomoć investitora?

Međutim, nisu računali na to da će njihova želja da to takmičenje bude zatvorenog tipa naiči na tako snažan otpor ljubitelja fudbala širom Evrope, pa se sa realizacijiom stalo, a i većina klubova koji su učestvovali u pokretanju te ideje je zvanično odustalo.

Osim španskih velikana, Real Madrida i Barselone koji su ostali verni toj ideji i koji bi zbog toga uskoro mogli da očekuju i neverovatnu zaradu.

Naime, pred Evropskim sudom pravde je pokrenut postupak da se utvrdi da li UEFA može da ima monopol u organizovanju evropskih takmičenja ili bi to mogao i neko drugi da čini.

Odluka suda je najavljena za četvrtak u 9.30h, a španski ''Mundo deportivo'' je tim povodom danas objavio opširan i zanimljiv tekst u kom pominje i Crvenu zvezdu kao jednog od potencijalnih učesnika Superlige Evrope. Pomenuti izvor navodi da je bilo kontakata sa oko 60 evropskih klubova da se priključe ovom megalomanskom projektu, a među njima je i Crvena zvezda, koja bi u slučaju da se sve to realizuje, mogla da računa na ogromnu ''finansijsku injekciju''. 

Kako bi sve bilo jasnije, u nastavku prenosimo tekst koji je objavio ''Mundo Deportivo'', pod naslovom:

''Super liga, milionska kiša za Barsu i Real Madrid''.

''Dva velikana LaLige imaju bonus otpora i to nije blef. Bilo je kontakata sa više od 60 klubova u jednoj godini kako bi se uspostavilo takmičenje.

Superliga bi mogla da bude kratkoročno rešenje za finansijske probleme Barselone i Real Madrida, zahvaljujući ekonomskoj injekciji od oko 1.000.000.000 evra ako se pokrene novo takmičenje. Ključ je u presudi Visokog evropskog suda, koja će biti doneta sledećeg četvrtka, 21. decembra, a za koju se klubovi-promoteri nadaju da će uspostaviti prelazni okvir garancija i još jedan pod kojim će timovi koji žele da se takmiče u Super ligi, a da to ne moraju da prestanu u svojim nacionalnim ligama i kupovima.

Projekat je živ i ima mnogo novca: investitori plaćaju 15 milijardi evra za pokretanje procesa. Od tog obima poslovanja investitori će zadržati 15%. Barsa će imati procenat od preostalih 85%. Osim toga, Barselona i Real Madrid imaju dodatni bonus, jer su održali projekat u životu.

Klub iz Barselone bi sa Superligom iznenada ušao u nekih milijardu evra, čime bi u jednom naletu nestali finansijski problemi tog kluba, baš kao i oni Real Madrida, koji ima komplikovanu ekonomsku situaciju kao i Barselona, iako za širu javnost ne postoji isti osećaj. Real Madridu je potrebna ekonomska injekcija. Ako ne bude sa Superligom, predsednik Perez će tražiti drugi način da klub očisti od dugova.

Presuda Evropskog suda 21. decembra je ključna. Očekuje se dvosmislena odluka, koja će biti objavljena u 9.30 ujutro i koja će omogućiti UEFA i LaLigi da pet minuta kasnije objave da su pobedili, pošto će im priznati pravo da organizuju fudbalska takmičenja. Ali istovremeno će dozvoliti i A22 Sports Managementu, kompaniji koja promoviše projekat Super lige, da da sopstvenu izjavu kojom najavljuje pobedu, jer se očekuje da će presuda jasno staviti do znanja da UEFA nema monopol na fudbalska takmičnja.

To je ključ, u monopolu. Promoteri se nadaju da se ovom presudom utvrđuje kako se može postaviti novo takmičenje u skladu sa principima Evropske unije, tako da neće biti monopola, dok UEFA brani specifičnost fudbala i samim tim da je zbog te specifičnosti UEFA organ koji može da organizuje fudbalska takmičenja.

U iščekivanju presude kojom se krši monopol, UEFA i ECA, sa Naserom Al-Kelaifijem (PSG), već sprovode kampanju prikupljanja potpisa od klubova u kojima se navodi da će, čak i ako presuda bude nepovoljna po UEFA, potpisnici ostati u takmičenjima UEFA. Oni već to rade u iščekivanju takmičenja.

U početku će u ovom novom takmičenju nastupiti klubovi sa evropskim pedigreom i rekordima, ali koji više nisu najbolji: PSV, Fejenord, Portugalac, Crvena zvezda, Anderleht... timovi koji bi bili pojačani ekonomskom injekcijom. Bilo je kontakata sa više od 60 klubova da se pridruže projektu.

Tako će se nakon presude od 21. otvoriti informativni period u kojem će se saznati detalji koje su A22 Sports Management i njen izvršni direktor Bernd Rajhart savršeno isplanirali. 

Jednom kada dođe do presude, ako po Superligu bude povoljna, neće biti blefiranja. Novac je u banci za početak. Real Madrid je glavni promoter i ide bez uslova. Barselona, s druge strane, nije zatvorena za dijalog sa UEFA-om sve dok će ostali klubovi imati kontrolu u budućoj Super ligi. 

UEFA ima finansijsku podršku Katara i može da izvrši kontranapad sa superšampionima u narednim godinama'', navodi se u tekstu tiražnog španskog lista.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke