EP kontroverze - Franko, novčić. Danci sa plaže i skandinavski “fiks”

Autor: Sportske Net
petak 11.06.2021.
16:00
Izvor: Sportske.net

Po čemu se pamte prvenstva Evrope?

Povezane vesti

Biće vremena u nedeljama koje slede da vas upoznamo sa svim dešavanjima vezanim za istorijat EP, a u ovom specijalu smo odlučili da napravimo listu najkontroverznijih momenata za ovih nešto više od šest decenija od kada se igraju šampionati.

1. Španski strah ili politička odluka?

Sovjeti su osvojili prvi šampionat, ali tek nakon što su prošli bez borbe Španiju. Naime, Franko nije želeo da dozvoli da komunisti kroče na špansku zemlju, a odbio je i zahtev da se igra jedan meč na neutralnom terenu. Ipak, postoje priče da nije bila u pitanju ideologija, već strah. SSSR se priprema dve godine za šampionat, imali su zaista moćan tim, a Španija iako sa zvezdama poput Di Stefana i Kubale (Puškaš je bio povređen) nije bila sigurna u sebe. Ispostavilo se sa pravom taj tim je doživeo brodolom na Mundijalu u Čileu.

2. Srećni novčić

Italija je uz dosta kontroverzi i loših sudijskih odluka stigla do jedine evropske krune kada je igrala na domaćem terenu, a bili su u milosti fortune. Polufinale i rimejk protiv Rusa su završeni nerešeno, prema pravilima, nije bilo penala, odlučivao je novčić, Faketi je otišao u svlačionicu sa sovjetskim kapitenom Šesternjevim gde se bacala kovanica. Izabrao je glavu i pogodio, izašao iz svlačionice sa uzdignutim rukama, stadion je eksplodirao, Italija u finalu.

3. Huligani

U pravom smislu te reči pojavili su se 1980. u Italiji, obrukali Englesku, u Torinu je bilo krvavih sukoba i hapšenja, a engleski novinari su pisali da je šteta što nema mora u blizini da ih pobacaju da se podave. Ideja je delimično ispoštovana deceniju kasnije, kada su "navijači" Gordog Albiona bili na brodu van obale, kako ne bi pravili gluposti za vreme Mundijala.

4. Loš holandski humor

Oranje jasno imaju pik na Nemce, tačnije to je bilo u prošlom veku u prvih pola veka nakon rata, ali je Kuman preterao. Sadašnji trener Barselone je posle pobede u polufinalu protiv Nemaca menjao dres sa Olafom Tonom i pravio se da briše zadnjicu uz pogrde sa tribina. Nikada nije dobio poziv iz Nemačke, niti da igra, niti da trenira neki klub.

5. Nepravda

Danci su osvojili EURO 1992. svi znamo da se nisu ni plasirali, a Jugoslavija je vraćena iz Švedske. Ono što treba reći je da su na terenu u kvalifikacijama "Plavi" bili bolji, Danci su skupljali igrače po plažama, a u Srbiji vlada mit da je Mihael Laudrup odbio da igra zbog nepravde. Nije baš tako, mrzelo ga je da dolazi na pripreme.

6. Velika krađa

Domaćin uvek ima prednost, ali su Englezi preterali, u duelu sa Špancima 1996. je "La Roha" dala dva gola, oba su poništena, iako su bila regularna, plus nije sviran penal nad Kaminerom. Na kraju je Engleska prošla na penale, ali ne dalje od Nemačke.

7. Božja ruka

Ovoga puta je pomogla Francuzima, a Portugalcima ne pominjite sudiju Gintera Benka. Kada je Abela Ksavijera lopta pogodiila u ruku, sudija je pokazao na belu tačku, nije postojala namera kod Portugalca, burni protesti nisu pomogli, Zidan je postigao gol za finale u kome su uz dosta sreće i posle velikog preokreta Gali stigli do evropske titule.

8. "Skandinavka"

Ovo je jedan od najkontroverznijih momenata i sigurno najveća nameštaljka u istoriji završnih turnira. Šveđanima i Dancima je bio potreban rezultat 2:2, kako bi prošli i jedni i drugi, ako Italija pobedi slabe Bugare. Italijani su se mučili, ali je Kasano nekako doneo prednost, a onda je na semaforu osvanuo rezultat sa skandinavskog derbija, nordijske komšije su odigrale baš 2:2, a UEFA jasno nije otvorila istragu.

9. "Predsednik države na terenu"

Austrija je kao domaćin 2008. bila na korak od eliminacije, ali engleski sudija Veb im je poklonio penal protiv Poljaka kako bi ostali u igri, Vastić je postigao gol. Posle meča, Poljaci su bili toliko besni da je predsednik države Kačinjski sišao na teren i želeo da se obračuna sa sudijama. Austrija nije prošla izgubila je poslednji meč od Hrvata u grupi sa 1:0 i završila takmičenje.

10. Rusi kao vojska

Nasilje je bilo vidljivo na prošlom šampionatu, posebno između Rusa i Engleza. Problem je što su se Englezi suočili ne sa navijačima već nabildovanim momcima za koje se pričalo da su pripadnici ruske policije i specijalnih snaga i da su došli da pokažu ko je jači, ali i ostalim huliganima prenesu poruku da neće trpeti ispade na Mundijalu koji će organizovati njihova zemlja dve godine kasnije. Bilo je mnogo krvavih glava, žestokih kazni za Ruse, ali cilj su postigli...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke