EURO zanimljivosti koje sigurno niste znali!

Autor: Milovan Longinov
petak 11.06.2021.
14:00
Izvor: Sportske.net

Uvertira.

EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Povezane vesti

Danas počinje EURO 2020, a ovo su neke od najvećih zanimljivosti, koje sigurno niste znali.

- Anri Delanej čovek koji se tri decenije zalagao da po ugledu na Copa America, Evropa dobije kontinentalni šampionat nije dočekao odluku da šampionat bude održan. Umro je 1955. ali je stvar ostala u porodici, njegov sin Pjer je postao gensek UEFA i na kraju ostvari očev san.

- Zapadna Nemačka nije učestvovala na prvom prvenstvu, Sep Heberger selektor je tvrdio da bi igranje dva prvenstva, posle 1958. i Mundijala narušilo pripreme za SP u Čileu. Igrali su od Mundijala u Švedskoj četiri utakmice, nije se isplatilo da odu bez priprema, u Čileu ih je izbacila Jugoslavija.

- Andrej Starostin otac ruskog, odnosno sovjetskog fudbala koga je Berija poslao u gulag četrdesetih je pozvan u Centralni Komitet pred EP 1960. i naređeno mu je da ne daje izjave za medije jer je hvalio tehničku superiornost španskog tima.

- Do tog meča nikada nije došlo, Franko je zabranio duel sa komunistima, a kažu da ga je više od ideologije plašilo da ih SSSR ne uništi, kada je čuo kako preslišavaju rivale u pripremnim mečevima.

- Lav Jašin centralna figura prvog prvenstva je bio veoma nervozan pred mečeve, pa ga je mladi napadač Viktor Ponedeljnik vodio na pecanje da se smiri. Ponedeljnika su Jugoloveni zapamtili, dao je gol za titulu u Parizu, ta ponovljena utakmica se igrala u ponedeljak, pa su sovjetski mediji lako našli naslov: "Ponedeljnik pobeđuje ponedeljkom".

- Vlastimil Bubnik zvezda češkog tima na prvom EP je osim fudbala igrao i hokej. Toliko dobro da je osvojio bronzu na zimskim igrama u Insbruku, a primljen je u hokejašku Kuću Slavnih 1997. godine!

- Jugoslavija je na prvenstvo stigla posle putovanja 28 sati vozom, niko ih nije sačekao, pa su vukli prtljag do hotela. Ipak, to ih nije sprečilo da prvo veče završe na kabareu u "Mulen Ružu".

- U finalu 1960. je branio Blagoje Vidinić, pevač iz opere koji je zamenio Šoškića, standardni golman je imao probleme sa okom.

- Rusi su posle prvog poluvremena stavili nove krampone, Boris Kuznjevov njihov bivši štoper je to naučio u Švedskoj 1958. i u finalu u drugom delu je SSSR bio u prednosti, teren je bio klizav.

- Posle pobede Rusa u finalu, Lavu Jašinu je neko ukrao kačket po kome je bio poznat. 

- Rusima je savez dao 400 franaka da u noći velikog trijumfa izađu u Pariz, imali su za par čaša vina. Ponedeljnik je kasnije pričao da su bili šokirani time što kafei rade duboko u noć. U Moskvi je sve bilo zamandaljeno kad padne prvi mrak.

- Tokom večeri im je prišao predstavnik Real Madrida i petorici igrača ponudio novac da prebegnu i zaigraju za Real i Španiju.Svi su ga odbili.

- Englezi su se priključili 1964. prvo su tukli Špance 6:3, ali kada su svi očekivali da se prošetaju do titule, u kvalifikacijama ih je eliminisala Francuska.

- Albanija nije želela da igra sa imperijalističkim komšijom Grcima, pa su Heleni prošli dalje, ali ih je uništila Danska.

- Jašin je odbranio penal Macoli u kvalifikacijama, SSSR je eliminisao Italiju, postao najbolji fudbaler Evrope 1963. ali je na ceremoniju rekao da je Jugosloven Beara bolji od njega.

- Luis Suarez igrač Intera i najbolji fudbaler Evrope je udario u polufinalu KEŠ igrača Dortmunda, jugoslovenski sudija Tešanić je zažmurio i otišao na odmor na jadransku obalu. Kada je priznao da mu je Inter platio letovanje, suspendovan je zauvek. Suarez je igrao na šampionatu Evrope i najviše zahvaljujući njemu Španija je 1964. osvojila titulu.

- Katalonci su u polufinalu 1964. navijali za Sovjete kako bi prkosili Franku, i slavili kada su "komunisti" savladali očajnu Dansku koja je prošla Luksemburg da dođe na turniru. Prethodno su "patuljci" iznenadili Holandiju.

- Taj ruski tim je imao tragičnu sudbinu neolicima igrača je umrla od bolesti srca kao Anikin, neki od raka jetre, zaboravljeni popit Šesternjova, a Voronjin je pijan imao saobraćajnu nesreću i završio kasnije kao alkoholičar, umro po završetku karijere.

- Pereda, španski reprezentativac je godinama dokazivao da je on asistirao za gol, a ne Amansio u finalu, jer TV Espanja nije smimila pa je naknadno montirano. Ipak, pred smrt je našao neki snimak BBC koji je pokazao da je on namestio gol za krunu. Kada ga je gledao, briznuo je u plač.

- Kada su se Rusi vratili u Moskvu, Nikita Hruščov je vikao na selektora Beskova pre nego što ga je otpustio da je izdajnik.

-Kada je Nemačka u kvalifikacijama za EP 1968. gostovala u Tirani, domaći su ih naterali da operu ruke da ne prenesu kapitalizam u Albaniju. Dočekali su ih na terenu bez trave, Helmut Šen je to nazvao najgorim mečom u karijeri, a Nemci ga nazivaju “Die Scmach von Tirana” odnosno “Sramota u Tirani”. Trebalo je da pobede za prolazak, bilo je 0:0 i nisu uspeli.

-Španci su se naljutili kada im je pištena republikanska himna u čečkoj, izgubili sa 1:0. Franko je pretio, tražio izvinjenje, dobio ga. Španci su prošli nekako u četvtfinale, ali izgubili od svetskog pravaka Engleske. 

-Džajić je sam eliminisao Belgiju, a Pele ga je nazvao najboljim igračem na svetu i dodao da žali što Srbin nije Brazilac.

-Rusi su izgubili od Mađarske 2:0 u Budimpešti u kvalifikacijama, ali u revanšu su Strelcov koji je takođe jedno vreme bio u Sibiru i golman Kavazašvili eliminisami. Čudan je to bio revanš. Kao da se Mađari nisu trudili, Florijan Albert u to vreme najbolji evropski igrač nije primio loptu, gosti su dali autogol, izgubili 3:0, a u poslednjih 20 minuta nisu šutnuli na gol Šeničikova kako bi izborili makar treću utakmicu.

- Italija je posle remija sa Sovjetima u polufinalu na napuljskoj kiši imala sreće, novčić je odlučivao, Faketi je pogodio gde će pasti pa su ušli u finale.

-Tuča između Jugoslavije i Engleske je završena golom Džajića i pobedom “Plavih” za finale protiv Italijana.

-Sudija je Italiji doneo remi u finalu, u ponovljenoj utakmici Jugoslavija je bila bolja od demoralisanih Jugoslovena. Anastasi “Turčin” iz Palerma i kasniji igrač Juventusa je postao najmlađi evropski šampion, a taj rekord je srušio tek Renato Sančez na prošlom prvenstvu. 

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DRUG OSTOJA
Saturday, 12.06.2021
09:20

Dosta zanimljivih činjenica, ali toliko grešaka u tekstu imate, da je to za plakanje.