Mađarska - Važno je učestvovati

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 10.06.2021.
21:00
Izvor: Sportske.net

Dani slave su prošli, ali svejedno, oni su opet na završnom turniru...

EPA-EFE/Zsolt Szigetvary
EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

Povezane vesti

Mađari su opet na EP, naši severni susedi za razliku od nas koriste ovaj novi sistem takmičenja koji značajno olakšava odlazak na završno takmičenje. Pre četiri godine uspeli su da prođu grupu i to kao prvi, ali su imali nesreću da nalete na Belgijance koji su završili iza Italije. Dobro su se držali, iako su rano primili gol, a onda su ih "Crveni Đavoli" razneli u poslednjih 15-tak minuta. To nije pokvarilo utisak, ulaganja u fudbal u Orbanovoj Mađarskoj su se isplatila, pa iako nikada neće dostići slavu čuvene "Lake Konjice" iz pedesetih, nemaju razlog da budu nezadovoljni. Kada su imali najjači tim, EP se nisu igrala, na drugom šampionatu su stigli do polufinala, poslednji trzaji sa Florijanom Albertom bili su polufinale 1972. a onda su usledile decenije u senci. Na Mundijalu nisu bili 35 godina, ali evo, ovo je već drugi šampionat Evrope u kome će igrati u završnici.

Put do prvenstva 

Mađari su ostali iza Velsa i Slovačke, sva tri tima su se borila za plasman na drugo mesto. Na kraju su otišli Velšani iz grupe E i to pošto su u Kardifu pobedili Mađarsku u direktnom okršaju. Ali, postojala je druga šansa. Naime, komšije su pobedile u grupi i Vels i Hrvatsku kod kuće, a u plej ofu za odlazak na prvenstvo su očitali lekciju Bugarima u Sofiji, da bi u finalu na praznoj Puškaš Areni uspeli da dobiju Islanđane u neverovatnom finišu. Za par minuta u nadoknadi su okrenuli rezultat i od razočaranja stigli do plasmana, heroj je bio Šoboslai, možda i najbolji igrač ove selekcije, u drugom minutu nadoknade je vizirao pasoše za šampionat. Igrač Red Bul Lajpcijga je prva zvezda tima, za koji igraju i naši Filip Holender i Nemanja Nikolić. 

Selektor 

Italijan Marko Rosi je igrao za Brešu, Samp, Ajntraht, Pjaćencu, imao je solidnu karijeru štopera, a sredinom prošle decenije je vodio manje italijanske timove u Seriji C. Pošto Mađari obožavaju italijanski fudbal, dobio je priliku u nekada slavnom Honvedu, vodio ih je u dva navrata, a 2017. u poslednjem kolu protiv Videotona osvojio titulu. Tako je stvorio reputaciju u ovoj zemlji i bez obzira što je radio godinu dana u Slovačkoj, nasledio je Žorža Lekensa na klupi Mađara posle Mundijala. Plasirao se na EURO, dan pre odlučujuće utakmice sa Islandom razboleo se od korone. Nije mu palo teško, s obzirom da je tim dobio na dramatičan način, pa će ih voditi na velikom takmičenju.

Kapiten

Adam Šalai već dugo igra za Mađarsku, ima 33 godine, jedan je od najpoznatijih njihovih igrača, debitovao je još pre 11 godina za nacionalni tim. Svojevremeno je kao klinac bio u Realu, proglašavan za čudo od deteta, prethodno je bio u drugoj ekipi Štutgarta. Ali nije stigao dalje od Real Kastilje, pa je pozajmljen Majncu, igrao je kod Tuhela, pa u Šalkeu i pet godina u Hofenhajmu, da bi se vratio u Majnc. Izuzetno iskusan igrač, napadač koji radi za druge, postigao je 23 gola za reprezentaciju, povlačio se zbog sukoba sa selektorom Pinterom, ali ga je Pal Dardai vratio u tim. Na prošlom prvenstvu bio je kritikovan, da ne zaslužuje mesto u timu pred šampionat, ali je onda dao gol Austrijancima u prvom meču u pobedi od 2:0.

Sastav

Golmani: Peter Gulaši (RB Lajpcig), Denes Dibuz (Ferencaroš), Adam Bogdan (FErencvaroš)

Odbrana: Bendeguz Bola (Fehervar), Gergo Lovrečič (Ferencvaroš), Atila Fiola (Fehervar), Vili Orban (RB Lajpcig), Endre Botka (Ferencvaroš), Adam Lang (Omonija), Atila Salai (Fenerbahče), Akos Kečkeš (Lugano)

Vezni red: Loik Nego (Fehervar), Adam Nagi (Bristol Siti), Laslo Klajnhajsler (Osijek), Filip Holender (Partizan), David Siger (Ferencvaroš), Daniel Gazdag (Honved), Andraš Šafer (Dunajska Strada), Tamar Čeri (Mezokovesd)

Napad: Roland Salai (Frajburg), Roland Varga (MTK), Adam Alai (Majnc), Nemanja Nikolić (Fehervar), Kevin Varga (Kasimpaša), Janoš Han (Paks), Sabolč Šon (Dalas)

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke