Najteže pitanje, najboljih XI na EP svih vremena?

Autor: Milovan Longinov
petak 11.06.2021.
12:00
Izvor: Sportske.net

Baš je teško izabrati...

Screenshot - youtube
Screenshot - youtube

Povezane vesti

Teško je izabrati, i ako krenete već od golmana, naići ćete na problem. Dino Zof je trajao dugo, osvojio u kontroverznim uslovima titulu 1968. ali je u učestvovao i 1980. godine kada je Italija bila domaćin. Za druge strane, Lav Jašin je u svoje vreme bio daleko najbolji golman na svetu, najzaslužniji za prvu sovjetsku titulu, ima još jedno finale, i po nama, "Crni pauk" treba da zauzme prvo mesto, ispred Italijana, iako većina tvrdi suprotno. 

Libero je bez dileme Kajzer Franc. Većina će se složiti da je Bekenbauer bio vođa najboljeg tima koji se ikada pojavio u završnici, fantastičnih Nemaca koji su osvojili prvenstvo u Belgiji, a zatim dve godine kasnije ujedinili i krune, trijumfom na Mundijalu u Nemačkoj. Bekenbauer je igrao i u Jugoslaviji kada su ih Česi zaustavili u finalu na penale. 

Njemu bi društvo u srcu odbrane trebalo da pravi Ronald Kuman koji je igrao na dva prvenstva, osvojio jedinu veliku titulu za "Oranje", bio je u timu šampionata i dobro bi se uklopio sa Bekenbauerom, tim pre što je bio jedan od najefikasnijih defanzivaca svih vremena.

Pošto ćemo da igramo u 3-4-1-2 formaciji, potreban nam je još jedan štoper i odmah ćemo ubaciti još jednog Nemca, u pitanju je naravno Matijas Zamer. Njegove predstave na EP u Engleskoj kada je bio i najbolji igrač turnira, ali i najbolji fudbaler Evrope te godine su mu pribavile mesto u timu.

Bokovi?

Svakako levo pokojni Đačinto Faketi. Stub velikog Intera i reprezentacije Italije je osvojio EP, na osnovu toga bi trebalo da dobije prednost u odnosu na Maldinija koji je imao jedno sjajno prvenstvo, i dva prilično košmarna. Maldini je bio u timu šampionata 2000. godine, ali je ostao bez titule.

Desno ide Karles Pujol, tu nismo imali nikakvu dilemu, on je mogao da igra i štopera i desnog beka, stub Barse, nove, velike Španije koja se okitila titulom 2008. On je i zvanično izabran u idealni tim svih vremena, kod nas je dobio prednost nad Filipom Lamom.

Njegov zemljak Inijesta, dvostruki prvak Evrope i čovek koji je blistao na velika tri takmičenja uključujući i Mundijal koji je rešio. "Beli Vitez" bez ikakve dileme dobija prednost u odnosu na Gintera Necera koji je bio mozak najboljeg nemačkog tima u istoriji.

Uz Inijestu, u vezni red stavićemo naravno Zidana, Francuz je bio lider evropskih i svetskih šampiona na prelazu vekova, rešio polufinale protiv Portugala, 2000. godine, uvek bio inspiracija i mnogi kažu činio saigrače boljima. 

On nije jedini Francuz, danas osramoćeni Platini je bez sumnje igrač koji je obeležio prvu francusku titulu, dao je devet golova u završnici i praktično sam osvojio šampionat Evrope 1984. godine. Nikada, ni na jednom prvenstvu Evrope nije viđena takva dominacija jednog igrača kao što je "Le Roi" pokazao na domaćem terenu. 

Ne vredi, Platinija moramo da stavimo iza dvojice napadača, da kreira.

Jedan je Gerd Miler, nemački kralj strelaca koji je u završnici EP 1972. u polufinalu i finalu od pet nemačkih golova dao četiri. I tu svaka priča staje.

I na kraju Van Basten, koji osim što je postigao najlepši gol u istoriji prvenstava, onu volejčinu Dasajevu u finalu 1988. dao na tom prvenstvu još četiri gola, izbavcio i Nemačku. Četiri godine kasnije već je bio gotov zbog povrede, promašio je penal u polufinalnoj lutriji protiv Danaca.

Dakle:

Jašin
Bekenbauer, Zamer, Kuman,
Pujol, Inijesta, Zidan, Faketi,
Platini
Gerd Miler, Van Basten 

Jasno, ukusi su različiti, Ponedeljnik je bio ključ sovjetskog trijumfa na prvom finalu, Džajić najbolji strelac i igrač u Italiji, čehoslovački golman Ivo Viktor može da konkuriše Zofu i Jašinu, Panenjka, Nehoda, Nedved, Poborski, svi Česi i Slovaci su tu negde, pa prisetimo se i Šustera, Tigane i Žiresa, pominjali smo Maldinija, o ukusima ne vredi raspravljati...

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke