Pitanje svih pitanja - Ko osvaja turnir?

Autor: Milovan Longinov
petak 11.06.2021.
17:00
Izvor: Sportske.net

Svi imaju svoje favorite...

Epa/Anatoly Malatsev
Epa/Anatoly Malatsev

Povezane vesti

Kada se govori o favoritima, možda bi trebalo krenuti od one Murinjove da je svaki završni turnir kao i Liga šampiona pica sa jednakim parčićima. Teško je proceniti koje je ukusnije, a još teže odrediti koje će ostati nepojedeno, kada čovek bira.

U svakom slučaju, ne može se reći da je neki tim izraziti favorit, prvo jer u turnirskim takmičenjima baš odlučuju detalji, favoriti prođu u nokaut fazu, pa taj nokaut sistem uvek može da donese iznenađenja kao u Ligi šampiona, a kada se sastanu približno jaki timovi to zaista može da ode na bilo koju stranu.

Recimo, većina kladionica stavlja Engleze na prvo mesto, nadajući se (engleske kladionice gde se i obrće najveći novac na fudbal) da ga neće osvojiti. Razlog je vrlo jednostavan, patriotski se na ostrvu stavlja ogroman novac na "Tri Lava", kada jednom zaista budu osvojili neki važan trofej, to će biti veliki udar na kladionice. Ipak, to što su smanjili kvotu pokazuje da veruju da Engleska koja je igrala polufinale Mundijala zaista ima šansu, veliki broj dobrih igrača, odličnu atmosferu što često nije bio slučaj na velikim takmičenjima.

Slične šanse se daju i Francuzima koji, bez obzira kako završi, to možete da uzmete kao aksiom imaju najbolji tim u Evropi. Niko nema toliko kvalitetnih igrača kao Dešamp, na sve je vratio i Benzemu koji jeste Ferari u odnosu na Žirua, bez namere da potcenjujemo napadača Čelsija. Francuski igrači poput Pogbe, ali i Dembelea recimo, mnogo bolje igraju za reprezentaciju nego za klubove. Neki kažu motivacija, drugi grupa koja ih vuče napred, treći razlog vide u selektoru koji je zaista osvojio sve što se može kao igrač i to je najčešće bio taj koji je u klubovima i "Petlovima" dizao pehar. Francuzima su smanjene šanse posle žreba, jer su u grupi smrti sa Nemcima i Portugalom, ali svejedno, biće tu dosta taktiziranja, a oni imaju najširi izbor igrača.

Belgijanci imaju širok izbor takođe, fantastičnu generaciju koja ima dva polufinala, strašne igrače, slogu u timu, što je često nedostajalo Flamancima i Valoncima na gomili. Ali, Azar ima lošu sezonu, odbranu stižu godine, ako im već tražimo dlaku u jajetu. No, šta ako Azar bude spreman i željan fudbala, on nije istrošen, takvi igrači umeju da eksplodiraju na velikom takmičenju, šta ako Lukaku nastavi da daje golove kao u Italiji, plus, sada imaju dovoljno iskustva da možda i odu do kraja, bitke za pehar.

Nemce ne smete da otpisujete, iako je čini se smena generacija prošla neuspešno. Naime, samom činjenicom da je vratio Milera i još par iskusnijih igrača Lev je pokazao da ne može bez "senatora" i da mladi igrači nisu toliko dobri, niti mogu da nose teret. "Panceri" imaju kvalitetan, ali ne tako dubok tim po pozicijama kao recimo Francuska, mada su dugo bez šampionata Evrope, četvrt veka. Za selekciju koja je osvojila tri trofeja i igrala još dva finala u prošlom veku, samo jedno finale, u našem stoleću, ono iz 2012. nije dovoljno. Ali, iskreno, slabiji su od napred pomenutih selekcija, makar prema našoj proceni.

Da li su slabiji i od Španije?

Moguće, mada iskreno, "Crvena furija" može da bude favorit iz senke. Lućo Enrike će probati da iscedi maksimum iz tima, ali nemaju napadača sem Morate, mada Feran Tores igra lažnu devetku kod Pepa, tu je i Đerar Moreno, ali često se dešavalo da takvi igrači koji daju golove, u uslovno rečeno manjim klubovima ne budu rešenje na veliko takmičenje. Tim je osvežen, ali "La Roha" i dalje ima nekoliko fudbalera koji su prošli zenit, nemaju ni neka rešenja na bočnim pozicijama u odbrani, može se reći da spadaju u onaj drugi krug favorita, sa Nemcima...

Portugal brani krunu, imaju po mnogima i najbolje igrače na svetu, tim sa nekoliko veterana, predvodiće ih uvek gladni Ronaldo, tu je i dalje Pepe, ali i mlađi igrači poput Dijaša, Žote pa i Bruna Fernandeša. Osvojili su titulu pre četiri godine igrajući uglavnom loše, ako bismo stavili na papir sve, Portugal može da se nosi i sa najboljim ekipama na svetu, ali dugo već ne igraju baš dobro, i nama se čini da teško da mogu da odbrane titulu. Da li previše zavise od Ronalda? Teško je to deklarativno tvrditi, ali jasno da su svi ostali u njegovoj senci i da kao i u Juventusu, svaka lopta mora da ide njemu.

Italija ima slabiji tim nego nekada, sa mnogo manje zvezda, ali i veoma motivisan. Iskreno, Italija teško može da napravi neki baš veliki rezultat, recimo da igra finale, ali sigurno da nikome neće biti lako jer nemaju šta da izgube. Manćini je oformio dobru ekipu, tu su Bonući i Kjelini i dalje, ali nemaju klasičnog napadač, Kean je možda rešenje, Imobile izgleda posustaje, a Beloti nikada nije bio ni efikasan u reprezentaciji. Tu je Kjeza koji odlično igra u Juventusu, samo on nije klasičan napadač, vezni red deluje jače sa Veratijem, par igrača Rome i Barelom koji stiže posle neverovatne sezone u Interu. Samo, po nama, Italija nema kvalitet.

I za kraj smo ostavili Holanđane, uzdrmaće ih neigranje Van Dajka, sada pada na De Lihtova leđa, on se prekalio u Italiji ali još uvek nije igrač Van Dajkovog kalibra. Ne zaboravimo De Fraja, ali on je uvek bolji u 3-5-2 u klubovima, imaju po običaju dobre bekove, iskusne igrače u Vajnaldumu i Klasenu, mladost u De Jongu, u napadu mogu da kombinuju sa Depajom kao najisturenijim igračem, ili eventualno Lukom De Jongom kao klasičnim špicem, ima tu još dosta kvaliteta. Oni recimo imaju bolje igrače od Italijana, ali ne bismo se kladili da bi dobili "Azure" koji deluju čvršće i organizovanije. Sve u svemu Holandija ima velike ambicije, ali spada u grupu timova koji mogu da iznenade, ništa više.

Ostali? 

Pomenućemo Hrvate koji su vicešampioni sveta i na svakom takmičenju uvek izazivaju pažnju, Poljacima baš ne verujemo, eventualno Danci koji imaju dobru ekipu, a umeju da naprave iznenađenje, ali sve to nije za nešto više od četvrtfinala ili možda u nekom slučaju polufinala. 

Kako god, videćemo kako će se žreb "namestiti", tek, po nama između Francuske i Belgije treba tražiti pobednika, prednost imaju Gali…

FRANCUSKA POBEDNIK TURNIRA

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke