Portugal 2004. - Heleni za istoriju fudbala

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 11.06.2021.
00:00
Izvor: Sportske.net

Čuda se ne dešavaju svake godine, ali te 2004. smo videli jedno.

Povezane vesti

Ako smo rekli da je Danska iz 1992. iznenađenje, Grci su najveće u istoriji fudbala. Portugal je bio domaćin, dva puta su ih Heleni pobedili, u grupi i u finalu. Oto Rehagel je gvozdenom rukom vodio tim koji je igrao verovatno najružniji fudbal kada su šampioni u pitanju, ali danas to retko ko pamti. Naime, Grci su odoleli protiv Španaca u grupi, izbacili Francuze u osmini finala, Čehe srebrnim golom Trajanosa Delasa i na kraju pogotkom Karisteasa osvojili titulu protiv Portugala.

Slučajnost nije, prvacii su u nokaut fazi sačuvali mrežu Nikopolidisa, kako rekosmo dva puta su tukli Skolarijev Portugal koji je želeo svoj prvi veliki trofej. Izbacili su Engleze na penale, pa moćne Holanđane, a onda kada su ih svi videli na pobedničkom postolju doživeli i sopstveni "Marakanaco" slično braći Brazilcima, 1950. godine. 

Ta Grčka nikada više nije napravila ništa, ali svetli titula koju ni dan-danas niko ne može da objasni racionalnim razlozima. 

Ovo je bilo i poslednje prvenstvo pred vladavinu Španaca na završnim takmičenjima, ali i poslednji veliki nemački neuspeh posle koga su se otreznili i postavili osnove za titulu prvaka sveta, deceniju kasnije. 

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke