Prognoza grupe F: Svetski prvak je - svetski prvak

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 10.06.2021.
23:00
Izvor: Sportske.net

Zna se ko sigurno ispada.

AP Photo/Daniel Cole
AP Photo/Daniel Cole

Povezane vesti

Jasno, Mađarska je totalni autsajder, mnogi predviđaju da će sva tri tima pobediti ovu reprezentaciju, da bi uz neki remi sve tri ekipe mogle da se nađu u narednoj rundi, odnosno da će treće mesto sigurno voditi u osminu finala. Naravno, ko bude treći, imaće jačeg protivnika, mada ni to ništa ne znači, sva tri tima, Portugal, Francuska i Nemačka imaju mnogo veće ciljeve.

Jasno, Francuska je favorit, imaju najbolji tim, mada su izgubili pre pet godina finale od Portugala. Sa ovom zemljom osim prijateljskih odnosa (veliki broj Portugalaca je šezdesetih izbegao pred Salazarovom diktaturom u Pariz) imaju i lepo fudbalsko rivalstvo. Pomenuli smo osim izgubljenog finala i dobijeno polufinale 1984. kada su u Marseju dobili u produžetku. Portugalci inače loše prolaze protiv Francuza dobili su tri puta manje utakmica od rivala, poznat je onaj meč iz 2000. koji je Zidan rešio na EP iz penala, posle mnogo kontroverzi, a šest godina kasnije Francuska je na Mundijalu izbacila Portugal. Ipak, osveta je usledila pre pet godina u Parizu.

Zanimljivo da Gali imaju pozitivan skor i protiv Nemaca, mada su eliminisani na Mundijalima 1982. i četiri godine kasnije, kao i 2014. u Brazilu. Osvetili su se pobedom na prošlom EP, kada je Grizman sa dva gola izbacio "Pancere". Važi neko pravilo da je Francuska bolja u prijateljskim mečevima, ali kada je stvarno važno, Nemci su nenadmašni. Doduše, kao aktuelne prvake sveta, Francuzi su ih predvođeni legendarnim Fontenom i Kopom eliminisali u Švedskoj 1958. rezultatom 6:3.

Teško je zaista poređati timove, ali čini nam se da je Francuska jača od Nemaca, kao i Portugal. Mada opet, Nemačka je na četiri velika takmičenja u ovom veku izbacila Portugalce, koji su pobedili svega tri puta "Elf" i to samo jednom na velikom takmičenju, na EP 2000. Tako da, gledajući sve ukupno, neće biti čudo ako Nemačka ode sa jednog od prva dva mesta. Biće i kalkulacija, Nemci i Francuzi igraju na startu, pa bi Portugal, ako savlada Mađare bio u psihološkoj prednosti. Ali, isti taj Portugal, nije, iako je postao prvak na kraju pobedio Mađare u grupi 2016. bilo je 3:3, i to ih je Ronaldo spasio iako su bili na pragu ispadanja. 

Predlozi

Francuska - Nemačka 1

Francuska pobednik grupe 

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke