Bek od 38 i krilo od 16 godina? Godine su samo broj, a Španija je u finalu EP!

Autor: Ivan Cvetković
utorak 09.07.2024.
22:54
Izvor: Sportske.net

Francuzi završili takmičenje posle sjajne partije izabranika Luisa de la Fuentesa.

EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Povezane vesti

Fudbaleri reprezentacije Španije plasirali su se večeras u finale Evropskog prvenstva u Nemačkoj pošto su u Minhenu savladali selekciju Francuske rezultatom 2:1.

"Furija" je izborila svoje prvo finale Evropskog prvenstva posle 12 godina, a priliku da se bori za trofej namenjen najboljem timu Starog kontinenta imaće po peti put u istoriji, nakon što ih je do sada osvojila tri.

Prvi su u Minhenu zapretili fudbaleri Španije preko Ruiza koji je posle centaršuta Jamala gađao preko gola, ali već u devetom minutu dogodio se potpuni šok za "crvenu furiju".

Dembele je poslao dobru loptu ka Embapeu koji je uputio savršen centaršut ka Randalu Kolo Muaniju, a napadač Pari Sen Žermena se najbolje snašao između Naća i Laporta i glavom matirao nemoćnog Simona.

Imali su "galski petlovi" još jedan opasan napad kada je udarac Embapea uspeo da izblokira Naćo, nakon čega je u razmaku od samo četiri minuta usledio totalni preokret na Alijanc areni.

Novi problem za Španiju pojavio se nedugo zatim kada je 38-godišnji Hesus Navas dobio žuti karton zbog prekršaja nad Rabioom, no to nije smetalo pulenima Luisa de la Fuentea da zaigraju još bolje.

Svoju sjajnu igru na turniru u Nemačkoj još uvek 16-godišnji Lamine Jamal je posle svega uspeo da kapitalizuje fantastičnim pogotkom u 21. minutu kada je sa više od 20 metara loptu od stative poslao iza leđa Menjona.

Trenutak za istoriju, poput gola takođe tinejdžera Pelea u finalu Svetskog prvenstva 1958. godine, a fudbaler Barselone je postao najmlađi strelac u istoriji Evropskog prvenstva sa nepunih 17 godina, koliko puni 13. jula, dan pre finala.

Nisu Španci stali tu, pa su u 25. minutu stigli i da povedu, najviše zahvaljujući Daniju Olmu koji se odlično snašao unutar kaznenog prostora i šutirao kada mu je "pomogao" Kunde od kojeg se lopta odbila u mrežu Francuza.

Usledio je nešto mirniji period igre koji je trajao i jednim delom drugog poluvremena što su prekinule dve brze akcije Nika Vilijamsa i Embapea, prvog je zaustavio Kunde, a drugog Simon.

De la Fuente je nedugo zatim morao da zameni povređenog Navasa kojeg je zamenio Vivijan, dva minuta potom reagovao je i Dešan sa trostrukom izmenom kada su ušli Kamavinga, Barkola i Grizman.

Francuska je preuzela terensku inicijativu i pokušavala da kroz posed izgradi akciju opasnu po gol Simona, ali je u jednom trenutku Španija s velikim uspehom upasivila igru "Trikolora".

Odličnu priliku propustio je Ernandez koji je posle greške Ruiza šutirao daleko preko gola, a nakon toga je Embape pokvario akciju svog tima slabijim dodavanjem.

Novi fudbaler Reala imao je veliku šansu kada je prošao pored Vivijana, ali je šutirao iznad gola.

Krenula je Francuska na sve ili ništa uvođenjem Žirua, a to je ostavilo dosta prostora za Jamala koji je uputio opasan udarac preko gola Menjona.

Španija je s velikim uspehom ostvarila kontrolu nad utakmicom sve do poslednjeg zvižduka Slavka Vinčića koji je označio da će "Furija" igrati u finalu 14. jula od 21 sat protiv boljeg iz duela između Holandije i Engleske.

Meč u Dortmundu na programu je sutra od 21 sat.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke