Blistao tandem Jamal-Vilijams, Španci idu dalje, Donaruma spasao ''azure'' težeg poraza

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 20.06.2024.
22:54
Izvor: Sportske.net

Kalafjori je tragičar, ali Španci su, objektivno, bili bolji rival večeras.

EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro
EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

Povezane vesti

Derbi dana na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj odigran je večeras u Gelzenkirhenu, gde je Španija savladala Italiju sa 1:0 i tako overila plasman u osminu finala, a ujedno i prvo mesto u Grupi B, dok ''azurima'' ostaje da u poslednjem kolu protiv Hrvatske makar zadrže drugo mesto.

Španija je znatno konkretnije i ambicioznije počela ovu utakmicu i nije se dugo čekalo na njihove prve ozbiljnije prilike za gol.

Niko Vilijams je bio posebno raspoložen, pa je tako u drugom minutu odlično centrirao sa leve strane za Pedrija koji je šutirao glavom, ali je Donaruma uspeo da loptu koja je išla pod prečku izbije u korner.

Slična situacija i u desetom minutu, opet centaršut sa leve strane, ali ovoga puta je Niko Vilijams sačekao tu loptu u kaznenom prostoru i poslao je zamalo pored gola.

Kasnije je odličnu priliku imao i Morata posle odlične saradnje sa 16-godišnjim Jamalom, Donaruma je odbranio, a Fabijan Ruiz je u 24. minutu poslao pravi projektil sa oko 25 metara, ali je lopta završila iznad prečke.

Italijani nisu imali većih prilika, pokušavali su brzim akcijama u tranziciji da dođu do gola rivala, ali uglavnom im je nedostajao završni pas ili udarac. Nisu ni imali šut u okvir gola u većem delu meča.


Slična slika i u nastavku meča, inicijativa Španaca koji su više želeli gol, a izborili su se za - autogol. Igrao se 55. minut meča, još jedan centaršut Nika Vilijamsa sa leve strane u peterac, Donaruma nije uspeo da tu loptu izbije, ona je zatim pogodila italijanskog štopera Kalafjorija i od njega se odbila u mrežu - 1:0.

A onda, pet minuta kasnije nova majstorija Lamina Jamala koji je sa ivice kaznenog prostora gađao same rašlje, ali je zamalo bio neprecizan. Kakva je to golčina mogla da bude...

Usledio je pokušaj ''azura'' da uzvrate, Kristante je probio po desnoj strani, uputio oštar centaršut na ivicu peterca, ali niko nije uspeo da zahvati tu loptu i prosledi je u mrežu.

Malo je nedostajalo da Niko Vilijams kruniše svoju odličnu partiju evrogolom, šutirao je poput Jamala, samo iskosa sa leve strane, ali je ovoga puta prečka bila saveznik Italijanima.

Naravno, kako se bližio kraj meča, ''azuri'' su krenuli na sve ili ništa. Pokušali su da preuzmu inicijativu, da izvrše veći pritisak na protivničkoj polovini, ali im je ponovo nedostajala konkretnija završnica.

Na ulasku u nadoknadu vremena ponovo Španci stvaraju velike prilike, najbolju je propustio Ajoze Perez, kada mu je u situaciji jedan na jedan zaustavio šut odlični golman Donaruma kome je to bila osma odbrana u ovom meču.

Tabela Grupe B posle drugog kola: Španija 6, Italija 3, Albanija 1, Hrvatska 1 bod.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke