Da li je Žoržinjo zaboravio "švajcarski košmar"?

Autor: Mladen Heleta
subota 29.06.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Švajcarci i Italijani otvaraju osminu finala Eura i vraćaju nas u burnu 2021. godinu.

EPA
EPA

Povezane vesti

Nokaut fazu Evropskog prvenstva u Nemačkoj otvoriće fudbaleri Švajcarske i Italije, koji će se za plasman u četvrtfinale boriti u subotu od 18 sati u Berlinu.

Prosto je neverovatno kako su se „kockice sklopile“ da baš ovaj par gledamo u osmini finala. Švajcarce su sekunde delile od pobede nad Nemačkom, prvog mesta u grupi i okršaja sa Dancima u ovoj fazi, a Italijane delići sekunde od poraza od Hrvatske i ispadanja sa turnira.

Da ispadanja, iako su statističari izračunali da će Italija 98% proći dalje i sa porazom od 0:1, ne bi tako bilo, jer je rasplet u ostalim grupama pokazao da bi prevangulo ohih 2% i da bi Lućano Spaleti i njegovi izabranici sad već bili kod svojih kuća.

Ali, bilo je šta je bilo, sada počinje ono pravo, a duel između Švajcarske i Italije nas vraća tri godine unazad, u burnu 2021, kada su ove dve selekcije tri puta za kratko vreme podelile megdan. Leto je za Italijane bilo bajno, ali se jesen pretvorila u tragediju.

Naime, „azuri“ su na putu ka osvajanju Eura 2020, koje se zbog pandemije igralo 2021. godine, deklasirali „sajdžije“ u grupnoj fazi rezultatom 3:0.

Ta utakmica je odigrana u Rimu, 16. juna, a strelci za ekipu koju je predvodio Roberto Manćini bili su dva puta Lokateli i jednom Ćiro Imobile, dvojica igrača koje Spaleti sada nije poveo u Nemačku.

Kasnije je Italija osvojila turnir, a Švajcarska napravila svoj najbolji rezultat na šampionatima Evrope. Izbacila je Francusku u osmini finala, a u četvrtfinalu je na penale ispala od Španije.

Da je prošla Španiju, sa Italijom bi igrala ponovo u polufinalu...

E sad, to Evropsko prvenstvo igralo se usred kvalifikacija za Mundijal u Kataru. One su počele u martu 2021. godine i trajale su do novembra, a Švajcarska i Italija su bile u istoj grupi, zajedno sa Severnom Irskom, Bugarskom i Litvanijom.

Prvoplasirani je išao direktno u Katar, a drugoplasiranog je čekao komplikovani baraž, u kom je trebalo proći dva protivnika.

Konkurencija je bila takva da se pretpostavljalo da će Švajcarci i Italijani u međusobnim duelima odlučivati ko će biti prvi i oba meča bila su neverovatna.

U Bazelu, 5. septembra 2021. godine, nije bilo golova. Italijani su dominirali na toj utakmici, Žoržinjo je u 53. minutu promašio penal, ali početni rezultat se nije promenio.

Revanš je usledio 12. novembra, u pretposlednjem kolu u Rimu, u koji su dve ekipe ušle bodovno poravnate i bio je to direktan okršaj za plasman na Svetsko prvenstvo.

Vidmer je šokirao domaću publiku u 11. minutu, izjednačio je Di Lorenco u 36, a Italijani su u 90. minutu dobili penal za odlazak u Katar. Odgovornost je ponovo preuzeo Žoržinjo, koji je i sada adut Lućana Spaletija, i ponovo je promašio. Ostalo je 1:1.

Odluka o tome ko ide direktno na SP pomerena je tako za poslednje kolo, koje se igralo tri dana kasnije.

Švajcarska je bila domaćin Bugarskoj, a Italija je gostovala u Severnoj Irskoj i situacija je bila takva da će prvi biti onaj ko ostvari ubedljiviji trijumf.

Švajcarci su bili autoritativni i deklasirali su Bugare sa 4:0, dok su Italijani potpuno podbacili, remizirali 0:0 u Belfastu i otišli u baraž, u kom će ih u martu 2022. izbaciti Severna Makedonija i ostaviti ih bez drugog Mundijala u nizu, i to kao sveže prvake Evrope.

I da su prošli Severne Makedonce, Italijani bi finale baraža morali da igraju protiv Portugala u Portu i teško da bi mogli da tu nešto naprave...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke