PROFIL - Dobro je, nismo u grupi za Švajcarskom!

Autor: Nemanja Janošev
utorak 11.06.2024.
15:00
Izvor: Sportske.net

Naša noćna mora, tim protiv koga niko ne želi da igra…

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Povezane vesti

 

ŠVAJCARSKA

 

Rezultati na EP

 

Učešća (1996. 2004. 2008. 2016. 2020.)


Četvrtfinale 2020.
Osmina finala 2016.

 


 

Dobro je da nisu sa nama u grupi, to je prvo što se mora reći za Švajcarce. Oni izgledaju kao vintage team na FIFA, sa dvojicom nepristojnih, ali sjajnih fudbalera, Džakom i Šaćirijem koji su rekorderi po broju nastupa za nacionalni tim. Polovina tima su "senatori", tu je  dalje Roberto Rodrigez, golman Somer, Šar, Vidmer, Remo Frojler, neće se mnogo dvoumiti Murat Jakin ako ga pitate u koga ima najveće poverenje.

 

Kada ne pobeđuje Srbiju, Švajcarska igra tvrdo, izrazito su takmičarski tim, sa par talentovanih igrača, zavise od Šaćirija, ali on nekako u nacionalnom timu izgleda bolje nego u klubovima i godine mu ne mogu ništa. Pep im je "izmislio" Akanđija na neki način, on će biti novi lider odbrane sa Šarom koga opterećuju povrede.

 

Ako pogledate nastupe Švajcaraca u kvalifikacijama, surovo su pragmatični, radi se o ekipi koja nikada ne igra ispod nivoa, odnosno ne propušta šansu da pobedi slabije timove.

 

Nisu slučajno "Časovničari" igrali na osam od devet poslednjih velikih takmičenja (računamo i Mundijale), na poslednja dva EP su prošli grupu, na prošlom igrali četvrtfinale.

 

Nisu blistali u kvalifikacijama, ispred njih su neočekivano bili Rumuni, ali nije dovođena u pitanje druga pozicija, izgubili su samo jedan meč. Kako rekosmo, svi žele da ih izbegnu, mnogo je bilo pogrešnih procena kada je u pitanju snaga tima (i sami smo se obrukali recimo u Kataru uz prognozu da je Srbija, za razliku od 2018. bolji tim). Nije, videlo se jasno, ma koliko teško bilo da priznamo.

 

Najveća snaga tima je verovatno iskusna odbrana, Jakin nije puno menjao u odnosu na vreme recimo Vlade Petkovića, čvrsti su, pokretljivi u odbrani, bekovi su i posle opraštanja Lihštajnera neumorni i pokrivaju veliki deo terena. Tim može da igra baš u jakom ritmu, taktički su veoma disciplinovani, to je prva misao kada pričate o "Nati" (tako zovu svoj nacionalni tim). Zavise od inspiracije Šaćirija, napadači su na prvi pogled prosečni ili solidni, Haris Seferović ranije i Brel Embolo u poslednjih nekoliko godina nisu postali ono što se očekivalo. Ali, manje je to važno, jer vidite insistiraju na jakom napadaču koji će se izboriti sa dugom loptom kada nemaju rešenje, ali i iskoristiti brojne centaršuteve. Švajcarska je dala samo tri gola u grupi na prošlom EP, ali su onda igrali 3:3 sa Francuskom i ispali od Španaca na penale.

 

Dali su tek četiri gola u Kataru u grupnoj fazi, ali opet su prošli bez problema. Od Brazila su jedna izgubili, "Selesao" zaustavili u Rusiji. I ono što je zastrašujuće, to su uglavnom isti igrači koji traju dugo vremena.

 

ISTORIJA

 

Oni definitivno nisu zemlja fudbala, ali poseduju odlike nemačke škole, kombinovano sa smislom za igru naturalizovanih fudbalera koji su igru videli kao šansu za beg iz siromaštva. Od 2008. kada su se plasirali kao domaćini, samo 2012. nisu bili na EP, a dugi nizu neuspeha u profesionalnom fudbalu prekinuli su devedesetih kada se ona generacija u kojoj je najpoznatiji bio Dortmundov Stefan Šapuiza plasirala na Mundijal. Mnogi fudbaleri iz tog vremena Gajger, Suter, Sforca, Furnije ostali su u fudbalu, neki kao treneri, većina kao rukovodioci i oni su utrli taj put. Kao i svemu, ova nacija fudbalu pristupa studiozno, liga je loša, ali stvaraju igrače za jača takmičenja.

 

Kako rekosmo 15 godina redovnog igranja u završnicama nisu ni slučajne, niti splet okolnosti. Postavljen je sistem koji može da donese ili ne donese rezultat, ali ne odstupaju. Ako ste nekada gledali švajcarske ekipe u mlađim kategorijama, trka, mnogo duela, par talentovanih igrača sa prostora bivše Jugoslavije, snažni potomci Afrikanaca koji donose žestinu, voljni momenat je izražen. I svakom mogu da pariraju...

 

PROGNOZA

 

Možda nemaju dovoljno pluća da igraju kao ranije, ali na vagi procene, pretežu kontinuitet, iskustvo, odlično snalaženje pod pritiskom, igranje na 1:0, to je omiljeno za ovu generaciju koja će možda sići sa scene u Nemačkoj, mada se nama čini da će Šaćiri i Džaka igrati zauvek i da će nas progoniti i u narednim kvalifikacijama. Od Škota i Mađara imaju veći kvalitet, slabiji su od Nemaca, ali nas ne bi čudilo da sa domaćinom remiziraju, da pobede preostale rivale u grupi. Uostalom, Švajcarska od "Elfa" nije izgubila od 2008. od poslednja tri meča dva su remizirali, jedan dobili i uvek ima golova, jer Nemci nametnu jurnjavu. Možda taj derbi grupe A i ne bude posebno značajan, ako komšije dobiju Škote i Mađare.

 

Ne propustite