Englezi se baš plaše Mitra, mnogo lepih reči i o Piksiju!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 16.06.2024.
13:15
Izvor: Sportske.net

Mitra su odlično upoznali prethodnih nekoliko godina.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Na dan utakmice između Srbije i Engleske koja se večeras u Gelzenkirhenu igra od 21 čas u okviru prvog kola Grupe C Evropskog prvenstva, britanski ''Telegraf'' je posvetio opširan tekst najboljem strelcu reprezentacije Srbije Aleksandru Mitroviću i selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju.

''Pazi se, Engleska: Aleksandar Mitrović je srpsko 'čudovište' koje postiže golove iz zabave'', naslov je teksta u pomenutom listu.

Već u uvodu se ističe da je Mitrović ''otpuštajući ventil Srbije i najjača pretnja'', kao i da ''odbranu Engleske čeka teška borba''.

''Za engleske defanzivce, glomazna figura Aleksandra Mitrovića predstavlja poznatog, ali strašnog neprijatelja. Zadnja linija Gereta Sautgejta zna sve o pretnji koju predstavlja srpski napadač, ali to saznanje neće nužno olakšati njegovo zaustavljanje u nedelju.

Na pravoj poziciji na terenu, uz pravi servis sa krila, malo je igrača na Evropskom prvenstvu ovog leta koji su sposobniji da nanesu veću štetu odbrani protivnika. Mitrović je monstruozno prisutan na međunarodnoj sceni, postigao je više golova za Srbiju nego bilo ko drugi, i ostaje velika nada svoje nacije'', piše btitanski ''Telegraf''.

Na tu temu je za njihov list govorio i srpski trener Aleksandar Janković, koji je između ostalog istakao da je Mitrović ''glavni čovek u našem timu, da je u reprezentaciji njegov nivo performansi veličanstven i da u poslednjih sedam-osam godina konstantno postiže važne golove za Srbiju''.

Britanski list dalje navodi da bi bilo greška smatrati kako je Mitrovićev prelazak iz londonskog Fulama u saudijski Al Hilal korak ka ''polupenzionisanju''.

''Iako je to važilo za mnoge igrače koji su prihvatili unosne ponude Saudijske Arabije, to svakako nije tačno za Mitrovića.

U 28 nastupa u Saudijskoj Pro ligi prošle sezone postigao je 28 golova. Više je postigao samo Kristijano Ronaldo. I da, standard fudbala nije tako visok kao u Premijer ligi, ali u Saudijskoj Arabiji ima dosta velikih imena koja su proizvela mnogo manje: Sadio Mane je postigao 13 golova, a Rijad Marez 11. Karim Benzema i Roberto Firmino, u međuvremenu, postigli su samo po devet.

Mitrović, sa svoje strane, tvrdi da je u najboljoj formi svog života, fizički i psihički. To će biti zabrinjavajuća vest za Englesku, koja zna da mora da izbegne da bude iznervirana od strane igrača sa dugom istorijom uvlačenja pod kožu svojih protivnika. Mitrović je agresivan i moćan, i uvek je spreman. Engleska ne sme da upadne u njegove zamke.

Ima i drugih opasnih igrača u selekciji Srbije, ali niko nije kao Mitrović. Ako Engleska može da ga zatvori, smanjiće veliki deo pretnje od strane protivnika. Nažalost za Sautgejtove defanzivce, o takvom pristupu je mnogo lakše razgovarati nego ga sprovesti.

Naravno, Mitrovićeva usijana glava ponekad može da ga savlada. U aprilu prošle godine, suspendovan je na osam utakmica nakon što je gurnuo sudiju na utakmici FA kupa. Ranije u svojoj karijeri, dobio je čuveni karton samo 22 sekunde nakon svog debija za Njukasl junajted.

Čini se da su ga godine i vremenske prilike u Saudijskoj Arabiji malo smirile, barem u pogledu njegovog ponašanja na terenu. U 43 utakmice za Al-Hilal, pokupio je samo sedam žutih kartona — i nula crvenih''.

S tim u vezi se ističe i Vlahovićeva izjava kako je Mitrović ''miran, zabavan, divna osoba''.

Na sve ovo nadovezao se i deo teksta o selektoru Stojkoviću, o kome je govorio njegov bivši saradnjik iz kineskog Gvangžua, nekadašnji reprezentativac Engleske Teri Bučer.

''Telegraf'' navodi da su njih dvojica kroz rad sklopili prijateljstvo, a Stojković je Bučeru govorio i o preživljavanju balkanskog sukoba i ljubavi prema Srbiji, svom rodnom mestu. Stojković kao trener ima napadački instinkt koji je imao kao igrač, ističe se takođe u tekstu.

''Dragan oseća da je Engleska ranjiva. Neće parkirati autobus, sigurno. Znam kakav je. Njihovi igrači će se pridržavati svake njegove reči i on će biti tako ponosan što ih vodi. Vidim da je to težak test za Englesku'', rekao je Bučer.

''Stojkovićeva trenerska karijera uključivala je Arsena Vengera za mentora, sa kojim je i dalje u kontaktu nakon što ga je Francuz trenirao u Nagoji. Stojković je krenuo Vengerovim stopama upravljajući japanskim klubom i bio je označen kao njegov potencijalni naslednik u Arsenalu.

Njegov put u karijeri odveo ga je do kineske Super lige nakon početne eksplozije takmičenja i velike potrošnje, uglavnom na napadače iz Južne Amerike i Evrope. Tu je Bučer ušao. Gvangžu je potpisao Musu Dembelea iz Totenhema i Erana Zahavija, koji je otišao u PSV Ajndhoven, ali im je bio potreban posao na drugom kraju terena. Bučer je uspostavio prijateljstvo sa Stojkovićem uprkos tome što je spominjao prethodni susret kada su se prvi put sreli'', piše ''Telegraf'' i dalje ponovo citira Bučera.

''Podsetio sam Dragana da smo igrali jedan protiv drugog 1987. kada je Engleska pobedila u Beogradu sa 4:1. Gledajući unazad, možda to nije bio najbolji način da impresionirate svog novog šefa, ali on je samo klimnuo glavom i rekao 'Sećam se, oduševili ste nas!'

Od tog trenutka smo se dobro slagali i on me je impresionirao i kao fudbaler i kao čovek. Pitao bi me o igračima i taktičkom razvoju u Engleskoj i nakon nekoliko piva, objasnio bi kako je bilo njegovoj porodici da proživi sukob na Balkanu. Mogli ste da vidite strast koju je gajio prema svojoj zemlji.

Bio je sjajan igrač sa Crvenom zvezdom i Marsejem i dva puta je bio na Svetskom prvenstvu. On je veoma upućen u igru i u Srbiji ga do kraja vole.

On (Stojković) je bio veoma ljubazan momak, ali je i težak. Zahtevao bi mnogo od igrača. Morao je da bude oštrouman sa zvaničnicima jer neki od njih nisu bili baš dobri. Dragan je divan čovek, ali znam ga dovoljno dobro da razumem da Engleska mora da bude oprezna.

Drago mi je da je ovo prva utakmica jer ako stvari ne budu dobro ni za jedan tim, ima prostora za oporavak''', preneo je britanski Telegraf Bučerove reči.

Ne propustite