EURO 1968. i EURO 1972. - Senka nad trijumfom domaćina i Dominacija Gerda Milera

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 10.06.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net

Kada je Džajić dominirao.

Povezane vesti

 

Italija 1968. - Senka nad trijumfom domaćina

Kvalifikacije za EP u Italiji poprimile su obrise današnjeg sistema, timovi su bili raspoređeni u osam grupa po četiri tima, samo pobednici su se plasirali na završni turnir. Konačno smo videli Zapadnu Nemačku koju je Jugoslavija ostavila kod kuće, u četvrtfinalu su se još našle selekcije Engleske po prvi put, Španije, Bugarske, SSSR, Mađarske i Francuske. Italijani su dobili Bugare, Sovjeti Mađare, Engleska je eliminisala vladaoca Španiju, Jugoslavija napunila Francusku.

 

Moguće je da je Jugoslavija posle blistavih kvalifikacija bila i favorit za krunu, Džajić je srušio Englesku u pravom ratu u  Firenci, u Napulju su Italijani i Rusi bacali novčić pošto je posle 120 minuta bilo 0:0, sreća na strani domaćina. U finalu, Jugoslavija je bila blizu, Džajić je u Rimu dao gol, ali je Domengini iz izmišljenog slobodnog udarca izjednačio, švajcarski sudija Dinst je odigrao svoju ulogu. Dva dana kasnije, duplo manje gledalaca na "Olimpiku", Italija je bila bolja, Riva i "Turčin" Anastazi su matirali Iliju Pantelića za prvu italijansku titulu.

 

Ostaće zabeleženo da je Dragan Džajić bio najbolji strelac završnice, jedini je dao dva gola, od Jugoslovena u idealnom timu bio je Osim, kao i Fazlagić, a društvo su im pravili Zof, Faketi, Domengini, Macola, Riva i engleske legende Bobi Mur i Džof Harst.

  

Belgija 1972. - Dominacija Gerda Milera

Naredni domaćin bili su Belgijanci, u kvalifikacijama su igrala 32 tima, najviše do sada, ponovo je na programu bila grupna faza sa po četiri reprezentacije u jednoj grupi. Dalje su otišli Rumuni, Mađari, Englezi, SSSR koji je izbacio Španiju, Belgijanci, Italijani, Jugoslavija koja je bila bolja od Holandije i DDR, i Zapadna Nemačka. U četvrtfinalu, SSSR je bio prejak za Jugoslaviju, nije na završnom turniru bilo ni svetskih vicešampiona i prvaka Evrope Italijana, izbacila ih je Belgija. Mađari su posle velike bitke eliminisali Rumune, a u derbiju Zapadni Nemci su se osvetili za 1966. pa su Englezi šampionat gledali kod kuće.

 

Ono što je počeo u kvalifikacijama sa sedam golova, Gerd Miler je nastavio na prvenstvu, dao je dva gola Belgijancima u polufinalu, dva Rusima u borbi za titulu, pa se Zapadna Nemačka prošetala do krune, to je bio početak dominacije velikog tima koji je osnovu imao u Bajernu.

 

Taj tim je bio oličen u Kajzer Francu Bekenbaueru, Paulu Brajnteru, Neceru, Hajnkesu, golmanu Sepu Majeru, Helmut Šen je jednostavno sastavio timove Bajerna i Gladbaha, bili su daleko najbolji tim u Evropi u tom trenutku. Generalno, kroz istoriju takmičenja pokazalo se da su “Panceri” iz 1972. bili najbolji tim ikada koji se pojavio u završnici.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke