EURO 1976. i 1980. - Ni Nemačka nije svemoguća i Hrubešova presuda

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 10.06.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Panjenka...

Povezane vesti

 Jugoslavija 1976. - Ni Nemačka nije svemoguća…

 

Bio je red na Beograd i Zagreb, završnica 1976. u glavnom gradu Jugoslavije, tri godine pre toga je bio domaćin finala KEŠ između Ajaksa i Juventusa. Formula ista, osam grupa po četiri tima, domaćin je lako prošao grupu sa Severnim Ircima i skandinavskim timovima, pa onda Vels za plasman u završnicu. Euforija je bila velika, na šampionat su stigle još selekcije Čehoslovačke koja je tukla velikog brata SSSR, Zapadne Nemačke koja je bila bolja od Španije i Holandije koja je sa Krojfom rasturila komšije iz Belgije.

 

U polufinalima su Česi posle produžetaka, golovima Nehode i Veselog u poslednjih pet minuta izbacili favorizovanu Holandiju, dok je Jugoslavija na krcatoj "Marakani" vodila sa 2:0 protiv svetskog prvaka, ali su Nemci koji su branili i evropsku titulu dali četiri gola u 120 minuta, Gerd Miler je postigao het-trik i nokautirao domaćina.

 

U finalu iznenađenje, Čehoslovaci su poveli sa 2:0, Nemačka se nikada ne predaje, Miler i Holcbejn su doneli remi, odluka je pala sa bele tačke. Svi Česi i Slovaci su bili precizni, Henes je promašio za Germane, a onda je Panenjka penalom koji je ušao u fudbalsku teoriju doneo neočekivani rasplet.

 

                                  Italija 1980. - Hrubešova presuda

 

Samo Nemci ne praštaju, vratili su se osam godina kasnije. Drugi put u 12 godina, Italija je bila domaćin, ovde je usvojen format od osam timova u završnici, a ovo je bio i poslednji šampionat na kome se igrao meč za treće mesto. Jugoslavija je posle pravog rata sa Špancima ostala bez plasmana, nije bilo ni Francuza, eliminisao ih je prvak Češka.

 

U završnici, dve grupe po četiri tima, sistem je bio takav da pobednici grupa idu direktno u finale. Svaki bod je bio dragocen. Nemačka je pobedama protiv Čehoslovačke i Holandije, posle remija protiv Grčke u poslednjem kolu lako stigla do finala, u drugoj grupi, Belgija i Italija su imale po četiri boda, istu gol razliku, domaći nije uspeo da savlada "Đavole" u poslednjem meču u Rimu, pa je zbog broja postignutih golova tim Belgije otišao u finalni meč. Heroj finala je bio Horst Hrubeš, dao je dva gola, Belgijanci su izjednačili rezultat, ali je napadač Hamburgera par minuta pre kraja doneo SR Nemačkoj drugu titulu prvaka Evrope. Razočarani Italijani su izgubili od Čehoslovačke na penale, ali nije ni važno ko će biti treći...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke