EURO 1984. i 1988. - Platinijeva žurka i Holandska kadarza

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 10.06.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Turnir Mišela Platinija.

Povezane vesti

 

Francuska 1984. - Platinijeva žurka

 

Francuzi su krajem pedesetih imali sjajan tim, zatim ih gotovo nije bilo na mapi, a vratili su se u velikom stilu. Organizovali su šampionat 1984. godine i imali sreću da je to prvi šampionat na kome je domaćin učestvovao automatski. Ostalih sedam timova dobijeni su nakon kvalifikacija, među njima je bila i Jugoslavija koja je golom Radanovića na "Poljudu" u nadoknadi protiv Bugara izborila mesto na završnom turniru. Nije bilo Engleza, ni svetskih prvaka Italijana koji su osvojili samo pet bodova u grupi.

 

Na šampionatu, igralo se polufinale, dakle prva dva tima iz grupe su otišla dalje. Platini je bio besprekoran, Francuska prva u grupi, dobili su Dance, Belgijance i Jugoslaviju koja je bila bukvalno džak za udaranje na tom prvenstvu. U drugoj grupi Španija i Portugal su se plasirali, na račun Nemaca koji su u 90. minutu ispali protiv Španije, Maseda je ušao u istoriju svoje zemlje.

 

U polufinalu je dao još jedan gol, Dancima, posle penala je Španija došla u borbu za krunu, dok je u klasiku na Velodromu, posle produžetaka domaćin dobio Portugalce sa 3:2, presudio je Platini u 119. minutu. Finale bez nekog žara, domaći su lako golovima Platinija i Bruna Belona razbili španski bunker u nastavku. "Le Roi" Platini je na prvenstvu dao neverovatnih devet golova.

 

Nemačka 1988. - Holandska katarza

 

U Zapadnoj Nemačkoj, pred rušenje zida održan je šampionat na kome je domaćin želeo krunu nakon osam godina, ali i dva poraza na Mundijalima. SR Nemačka se plasirala direktno, Jugoslavija je preslišana od Engleske u kvalifikacijama, vratili su se Italijani, SSSR, Holanđani, tu su bile Danska i Španija, ali i debitant, Republika Irska koja je u grupi iza sebe ostavila Bugare i Belgijance. Izabranici Džekija Čarltona se nisu obrukali, savladali su Engleze, poraz od Holanđana u poslednjem kolu ih je poslao kući, "Oranje" je i pored startnoj poraza od Rusa na kraju uspelo da se dokopa polufinala, ispred su bili Sovjeti. U drugoj grupi, Španci i Danci nisu dorasli domaćinu i Italiji, velikani su sa po pet bodova otišli u polufinale.

 

Tamo katarza za Holanđane, iako su primili prvi gol, dobili su u Hamburgu domaće, Nemce je par minuta pre kraja rasplakao Van Basten. U drugom polufinalu SSSR sa igračima kijevskog Dinama je lako dobio Italiju.

 

Finale u Minhenu je bilo repriza utakmice iz grupe, ali sa drugačijim ishodom. Proradio je tandem Van Basten - Gulit, ovaj prvi je postigao verovatno najlepši gol u istoriji šampionata Evrope, matirao je volej udarcem Rinata Dasajeva, 2:0 i prva i jedina velika holandska titula!

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke