EURO 1992. i 1996. - Danska sa plaže do titule i Odluka zlatnog gola

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 10.06.2024.
14:45
Izvor: Sportske.net

Unikatna priča!

Povezane vesti

Švedska 1992. - Danska sa plaže do titule

 

Darko Pančev je dao u kvalifikacijama 10 golova i bio najbolji strelac, ali Jugoslavija se nije pojavila na završnom turniru u Švedskoj. Vraćeni smo zbog sankcija, umesto nas su uskočili Danci,

 

Ostatak ste doživeli ili su vam pričali roditelji. Iako se ova selekcija nije kvalifikovala i skupljali su igrače sa letovanja, na kraju su osvojili titulu. Danska je u grupi imala tri boda, iza domaće Švedske, ali je ostavila iza sebe Francuze i Engleze, i plasirala se u polufinale. Tamo ih je čekao aktuelni prvak Holandija koja je bila ispred Nemaca, dobili su ih 3:1 i delimično se osvetili za eliminaciju sa Mundijala dve godine ranije. U polufinalu, Holanđani koji su važili za favorite, nisu uspeli da pobede Dance, bilo je 2:2, oba gola za autsajdera na Uleviju je dao danas zaboravljeni Henrik Larsen. Marko Van Basten je jedini promašio penal, posle lutrije je Danska otišla u meč za titulu.

 

U drugom meču na Rasundi, Nemačka je bila prejaka za domaće, koji su se vraćali u meč, ali je na kraju bilo 3:2, heroj je bio Ridle sa dva gola.

 

I onda, u finalu, novo dansko čudo, Jensen i Kim Vilfort su pogodili mrežu Boda Ilgnera za neverovatan rasplet i titulu.

 

 

Engleska 1996. - Odluka “zlatnog” gola!

 

 

Četiri godine kasnije, fudbal se vratio kući, ali ne i trofej, jer je Engleska zaustavljena, kao i šest godina ranije na Mundijalu od Nemaca na penale. Slika Endija Melera kako daje gol i šepuri se pred šokiranom domaćim navijačima obišla je svet. Ovo je prvi šampionat na kome je učestvovalo 16 ekipa, igralo se u četiri grupe, veliko iznenađenje bila je nova češka generacija sa Nedvedom, Poborskim, Bejblom, u grupi su izgubili od Nemačke, ali su otišli dalje iako su imali slabiju gol razliku od Italijana, računao se međusobni skor, pa su zahvaljujući pobedi od 2:1 stigli u nokaut fazu. Odlično je igrala i Hrvatska na svom prvom velikom takmičenju, prošli su grupu, i posle velike bitke izgubili od Nemaca. Česi su čuvenim lobom Poborskog izbacili Portugal, Francuzi dobili Holanđane na penale, a Engleska je na penale eliminisala Španiju. U polufinalu, Česi su servirali novo iznenađenje, posle penala su eliminisali i Francuze.

 

U finalu su vodili golom Bergera, Birof je doneo produžetak, prvi put smo videli pravilo zlatnog gola, dao ga je baš Birof pa se sve završilo na Vembliju posle 95 minuta, Nemačka je osvojila svoju treću i poslednju titulu prvaka Evrope.

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke