EURO 2000. i 2004. - Nove drame i zlatni golovi i Heleni za istoriju fudbala

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 10.06.2024.
15:15
Izvor: Sportske.net

Najveći uspeh u istoriji grčkog fudbala...

Povezane vesti

Belgija i Holandija 2000. - Nove drame i zlatni golovi

 

Na prelazu vekova novina, prvo zajedničko domaćinstvo, Holanđani i Belgijanci su organizovali šampionat. Pod firmom SR Jugoslavije, Srbi i Crnogorsci su se u mitskom meču sa Hrvatima plasirali na završni turnir, uspeli da prođu grupu, ali i naleteli na domaćina koji nam je utrpao šest komada. Engleska se obrukala, ispala protiv Rumunije, koju je zatim lako eliminisala Italija. Francuzi su dobili Špance, Portugal bio bolji od Turaka.

 

 

U polufinalu gledali smo dve drame. U prvoj je Zidan zlatnim golom iz penala posle igranja rukom Abela Ksavijera eliminisao Portugal, dok se Italija odbranila sa igračem manje, Klajvert je čak promašio penal u regularnom delu, ali i penal seriji, Toldo je imao tog dana u Amsterdamu hiljadu ruku pa su "Azuri" otišli u prvo finale od 1968. I minuti su ih delili od titule. Vodili su golom Del Vekija, nisu dotukli svetskog prvaka. A onda, košmar za tim Dina Zofa, Viltor je u trećem minutu nadoknade ućutkao italijanske navijače, a onda je Trezege u produžetku zlatnim golom dotukao "Azure". Francuska je ujedinila krune, svetsku i evropsku, a Zof dao ostavku posle uvreda koje mu je uputio Silvio Berluskoni.

 

Savo Milošević je sa pet golova, koliko je dao i Klajvert bio najbolji strelac prvenstva.

 

Portugal 2004. - Heleni za istoriju fudbala

 

 

Ako smo rekli da je Danska iz 1992. iznenađenje, Grci su najveće u istoriji fudbala. Portugal je bio domaćin, dva puta su ih Heleni pobedili, u grupi i u finalu. Oto Rehagel je gvozdenom rukom vodio tim koji je igrao verovatno najružniji fudbal kada su šampioni u pitanju, ali danas to retko ko pamti. Naime, Grci su odoleli protiv Španaca u grupi, izbacili Francuze u osmini finala, Čehe srebrnim golom Trajanosa Delasa i na kraju pogotkom Karisteasa osvojili titulu protiv Portugala.

 

Slučajnost nije, prvacii su u nokaut fazi sačuvali mrežu Nikopolidisa, kako rekosmo dva puta su tukli Skolarijev Portugal koji je želeo svoj prvi veliki trofej. Izbacili su Engleze na penale, pa moćne Holanđane, a onda kada su ih svi videli na pobedničkom postolju doživeli i sopstveni "Marakanaco" slično braći Brazilcima, 1950. godine.

 

Ta Grčka nikada više nije napravila ništa, ali svetli titula koju ni dan-danas niko ne može da objasni racionalnim razlozima.

 

Ovo je bilo i poslednje prvenstvo pred vladavinu Španaca na završnim takmičenjima, ali i poslednji veliki nemački neuspeh posle koga su se otreznili i postavili osnove za titulu prvaka sveta, deceniju kasnije.

 

 

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke