EURO 2016. i 2020. - Nije kome je rečeno, nego kome je suđeno i Post korona, putujući cirkus i "pasta" na meniju!

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 10.06.2024.
17:30
Izvor: Sportske.net

Sećate li se Ederovog gola?

Povezane vesti

 

EURO 2016 - Nije kome je rečeno, nego kome je suđeno!

 

Ono što nije uradio 2004. Portugal je neočekivano napravio pre osam godina u Francuskoj. Nikome ni danas nije jasno kako su uspeli, igrali su loše, preživljavali iz meča u meč, jedva prošli grupu, otvorio im se kasnije i žreb. U finalu su servirali "grčki scenario", gorku pilulu za domaće, koju su sami progutali 2004. Zaboravljeni Eder koji je bio na terenu jer se Ronaldo povredio je dao gol u produžetku i rasplakao Pariz. Ovo je bio prvi šampionat sa 24 ekipe, bukvalno je svako igrao, osim naravno Srbije. Pokazalo se kao loše rešenje, kvalitet je opao, ali koga briga, UEFA je uzela više novca od povećanog broja mečeva, to i jeste bio cilj.

 

EURO 2020 - Post korona, putujući cirkus i "pasta" na meniju!

 

Šta god bismo pohvalno rekli o ovom prvenstvu, lagali bismo. Jer, cirkus od takmičenja koje je zamislio Platini, selio se iz zemlje u zemlju, 13 gradova, neki su kao Englezi imali prednost da sve mečeve igraju kod kuće. I "Gordi Albion" je bio u borbi za pehar, ali Italija se neočekivano vratila sa "srebrninom" na Apenine. Kada ih otpišu, tada su najjači, nikada nećemo naučiti. Manćini nije bio rigidan kao prethodnici na klupi, igrali su dobar fudbal, ali kada je trebalo biti čvrst i na mestu postojati, u finalu, Bonući i Kjelini su pokazali da se titula osvaja sa nožem u zubima. Na kraju su poručili Englezima da moraju da jedu više pastu. 


Odlučili su penali, to je prokletstvo za Engleze, koji su verovatno imali najbolji tim, ali pehar je opet "odbio" da se vrati kući. Sve ostalo je bilo za zaborav, svet posle pandemije, ograničen broj gledalaca, otežani transport usred igranja u velikom broju zemalja. Prepotentne Francuze je šokirala komšijska Švajcarska, Španci su stigli sa novom generacijom, ali bez reprize svog “Belle Epoque”, Danska je bila osveženja, ujedinjena posle onoga što se dogodilo Kristijanu Eriksenu. Portugal daleko od epiteta branioca trofeja, Belgija po običaju, “mnogo htela, mnogo započela”. Kvalitet upitan, ali tako će uvek biti sa ovolikim brojem reprezentacija…

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke