Nikad ne otpisujte Italijane, šok za Hrvatsku u 98. minutu!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 24.06.2024.
23:00
Izvor: Sportske.net

Sve do poslednjih sekundi Hrvatska imala rezultat koji je vodi dalje, a onda...

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Povezane vesti

U poslednjem kolu Grupe B Evropskog prvenstva, večeras je u Lajpcigu u šokantnoj završnici Hrvatska remizirala sa Italijom.

Bio je to duel ekipa koje su se borile za drugo mesto u ovoj grupi iza stopostotnih Španaca koji su večeras istim rezultatom savladali Albaniju sa 1:0.

Posle ovakvih rezultata, konačan plasman  u Grupi B izgleda ovako: Španija 9, Italija 4, Hrvatska 2, Albanija 1 bod.

Dakle, ''azuri'' će kao drugoplsirani igrati u osmini finala protiv Švajcarske, a Hrvatima ostaju male šanse za prolaz dalje.

S obzirom na startne postave, bilo je očekivano da Hrvatska od starta meča preuzme inicijativu, to se i dogodilo, ali ekipa selektora Dalića nije nalazila način da ozbiljnije ugrozi gol Donarume.

Doduše, dobar pokušaj je imao Luka Sučić već u petom minutu meča kada je sa 27 metara gađao u suprotni ugao pod prečku, ali je Donaruma lepom paradom sačuvao svoju mrežu.

Međutim, kako je meč odmicao, Italijani su postajali sve konkretniji i ambiciozniji u napadu. Njihove akcije su delovale opasnije, iako nije bilo prave završnice, a Retegi je pravio dosta problema odbrani Hrvatske.

Nekoliko kornera su iznudili ''azuri'', a posle jednog od njih je stopostotnu priliku imao Alesandro Bastoni u 28. minutu, kada je sa oko šest metara šutirao glavom posle centaršuta sa desne strane, ali je golman Livaković izvanredno intervenisao.

Usledio je nekoliko minuta kada su Hrvati ponovo preneli težište igtre na protivničku polovinu, ali u 36. minutu nova opasnost pred golom Hrvatske, ovoga puta je Pelegrini oštro šutirao po zemlji sa oko 14 metara, ali je Livaković još jednom bio siguran.

U poluvremenu po jedna izmena na obe strane, Zlatko Dalić je u svlačionici ostavio Pašalića, a na teren poslao iskusnog napadača Budimira, dok je kod Italijana Fratezi zamenio Pelegrinija.

I već od starta drugog poluvremena se videla znatno veća energija u igri reprezentacije Hrvatske, a posle samo sedam minuta igre u nastavku Hrvati su iznudili jedanaesterac.

Kramarić je šutirao iskosa sa leve strane, lopta je pogodila u ruku Fratezija i posle intervencije iz VAR sobe sudija Makeli je pokazao na belu tačku.

Odgovornost da izvede jedanaesterac je preuzeo Luka Modrić, šutirao je u donji levi ugao po zemlji, ali je Donaruma prozreo njegovu nameru i odbranio taj udarac!

Ali, Hrvatska je nastavila da vrši pritisak i već u 55. minutu Modrić se iskupio za neiskorišćeni penal! Loptu je u kazneni prostor sa desne strane ubacio Sučić ka Budimiru, čiji je šut zaustavio Donaruma, ali lopta se odbila do Luke Modrića koji se našao na pravom mestu i sa ivice peterca pogodio mrežu - 1:0!

Očekivala se reakcija Lučana Spaletija koji je odmah izveo iz igre Dimarka, a uveo Kjezu i ''azuri'' su brzo počeli da vrše jak pritisak na protivničkoj polovini terena.

Opasno su pripretili u 67. minutu preko Darmijana koji je šutirao iskosa sa leve strane, ali je u poslednjem trenutku Stanišić uspeo da izblokira njegov udarac.

Nastavili su Italijani sa napadima, Hrvatska je nekoliko minuta bila potisnuta pred svoj kazneni prostor, ali obećavajućim akcijama ''azura'' je nedostajala bolja završnica.

Pokušao je Zlatko Dalić da to prekine uvođenjem Ivanušeca i Perišića umesto Sučića i Kovačića, ali Italijani su nastavili sa pritiskom i u 72. minutu su iznudili slobodan udarac sa oko 25 metara. Izveo ga je Raspadori, ali lopta je zakačila živi zid i završila u korneru.

Ipak, od tog trenutka Hrvati su se oslobodili pritiska i meč je ušao u tok koji njima odgovara. To je potrajalo sve do 87. minuta kada je Kjeza sa desne strane poslao loptu po zemlji u peterac Hrvatske, ali Skamaka je za trenutak zakasnio i nije uspeo da je prosledi u mrežu!

Izgledalo je da će Hrvati zadržati minimalnu prednost, ali u osmom minutu nadoknade vremena šok za Dalićev tim! Kalafjori je povukao loptu napred kroz sredinu i uspeo da je prosledi do Cakanjija, a ovaj iskosa sa leve strane, sa petnaestak metara savladao Livakovića za konačnih 1:1!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke