EURO specijal - Klasici kontinentalnog šampionata: Jugoslavija u istoriji

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 10.06.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Koji je vaš omiljeni momenat?

Povezane vesti

 

EURO 1960

 

Francuska - Jugoslavila 4:5

 

Ovo je i prvi meč u istoriji EP, ispostaviće se da je i najefikasniji u istoriji završnica. Pobeda "Plavih" je predstavljena kao iznenađenje, ali svi su očekivali golove. Jer, oba tima su bila veoma efikasna na putu do završnice, "Petlovi" su dali devet golova u dva meča Austrijancima, Jugoslavija šest u okršajima sa Portugalom. Vođstvo gostiju je trajalo samo minut, Francuzi su okrenuli. Golovi su se ređali kao na traci, Eute, dvostruki strelac je doneo 4:2 i činilo se da tu više nema nikave priče, da će domaćin u finale. Ali, prvo je Tomislav Knez, igrač Borca iz Banjaluke smanjio, a onda je Dražen Jerković sa dba gola u dva minuta potpuno okrenuo rezultat. Golman Francuza Lamija je proglašen od štampe krivcem za poraz.

 

EURO 1968

 

Jugoslavija - Engleska 1:0

 

Koliko je bilo bitno za Engleze koji su se prvi put pojavili u završnici i došli u Italiju kao prvaci sveta neka podvedoči da su mediji nakon poraza verovatno našli i najviše razloga za neuspeh ikada. Utrkivali su se da opravdaju neuspeh. Inače ovaj meč je poznat kao "bitka za Firencu" i jedan je od najgrubljih ikada odigranih na šampionatima Evrope. Svetski prvak je bio bez Nobija Stajlsa i heroja Mundijala Džofa Harsta koji su se povredili u generalnoj protiv Nemaca u Hanoveru četiri dana ranije. Rajko Mitić selektor Jugoslavije je bio siguran u pobedu, rekao je da je ovo najbolji tim još od prve polovine pedesetih. Sudija Mendibil je izgubio kontrolu nad utakmicom, gledali smo divljačke startove svih devedeset minuta, Trivić je tukao nemilosrdno, nisu ostali dužni Mjuleri koji je na kraju dobio crveni karton, Peters, Vilson. Sevalo je na sve strane, mediji na ostrvu su španskog arbitra proglasili za glavnog krivca za neuspeh, mada su priznali da je strelac pobedonosnog gola Dragan Džajić u tom trenutku bio najbolji igrač Evrope.

 

EURO 1976

 

Čehoslovačka - Zapadna Nemačka 2:2 (5:3 na penale)

 

Ne samo zbog "panjenke" u režiji Antonina Panjenke, ovo je jedno od najdramatičnijih i najlepših finala šampionata Evrope. Turnir u Jugoslaviji je možda i najbolje prvenstvo ikada, gledali smo fantastične četiri utakmice i trijumf napadačkog fudbala. Ovo je i prvo veliko takmičenje na kome smo videli penale. Česi su vodili 2:0, Nemačka se običaju vratila, Diter Miler, heroj polufinala protiv Jugoslavije je postigao strašan gol. Čini se da je aktuelni prvak Evrope i sveta bio blizu trijumfa, ali je Ivo Viktor, golman Dukle odbranio utakmicu života. Nedugo posle toga se povukao.

 

EURO 1984

 

Danska - Belgija 3:2

 

Ovi timovi su igrali direktno za polufinale, strašan meč je pripao Danskoj koja je okrenula 0:2 i na kraju i dobila. Elkjer je stavio tačku u finišu i da je bilo nerešeno Skandinavci bi otišli dalje. U ovom meču videli smo sve, sjajnu igru, dosta šansi i golova, pogibeljne startove, prijatelji se nisu štedeli. Naime, 11 igrača Anderlehta, osam iz Belgije, Brile, Arnesen i kapiten Morten Olsen iz Danske su dobili poziv u ove dve reprezentacije. U duelu u Strazburu devet fudbalera "Ljubičastih" je u jednom trenutku bilo na terenu. Kako rekosmo psovke, udaranja, atomski fudbal. Posle su igrači briselskog tima pričali da je sledeće sezone na prvom treningu sve bilo normalno, da su Danci zadirkivali domaće fudbalera zbog poraza...

 

 

EURO 1984

 

Francuska - Portugal 3:2 posle produžetaka

 

Portugal je zaista bio na pragu senzacije, ono što nije uspelo majstoru Šalani i ostalim fudbalerima Lusitana, napraviće zemljaci gotovo 30 godina kasnije u Parizu i to bez povređenog Ronalda. To je bilo finale, ovo 1984. polufinale u Marseju, prava drama na "Velodromu", čak tri gola u produžetku. Portugal je prvo izjednačio, onda je Rui Žordao, Angolac, igrač Sportinga dao svoj drugi gol u 98. minutu i činilo se da ništa ne može da spasi domaćina. Nene, fudbaler Benfike, osporavani veteran je imao zlatnu šansu na 2:1 da dotuče Gale, Žoel Bats je sjajno intervenisao. Bats nikada nije branio za Francusku do ovog turnira. Onda je Domerg na rođendan dao drugi gol, da bi Platini posle sjajne akcije Tigane matirao Manuela Benta u 119. minutu i odveo Francusku do finala, a kasnije i do titule.

 

EURO 1988.

 

Zapadna Nemačka - Holandija 1:2

 

Najveća holandska pobeda ikada, ogromno rivalstvo, nastavljeno je i 1990. i 1992. Meč su propratile čarke u mestima po granici dve zemlje, atmosfera je bila napeta. Nemačka je golom Mateusa iz penala vodila a onda se sve promenilo u poslednjih 15 minuta. To je bila godina Holandije, PSV je osvojio titulu prvaka Evrope, zatim je reprezentacija stigla do jedine velike titule. Kuman je izjednačio iz penala, onda je Van Basten okrenuo svog večnog neprijatelja Kolera savladao Imela. Ovo je bio prvi trijumf Holanđana protiv Nemaca posle 32 godine, i osveta za izgubljeno finale Mundijala 14 godina ranije. Trijumf je bio toliko bitan da je izdata knjiga poezije o tom meču.

 

EURO 1992

 

Holandija - Danska 2:2 (4:5 na penale)

 

"Lale" su dobile polufinale 1988. a onda izgubile četiri godine kasnije u Geteborgu od senzacionalne Danske. Kako je Danska pobedila to priznali su kasnije ni njima nije bilo jasno. Jeste da su vodili 2:1, ali je Šmajhel bio kao na streljani u finišu regularnog dela i u produžetku. On je bio junak trijumfa, na 2:2 je skinuo nekoliko zicera, posebno je impresivna bila odbrana nakon šanse Brajana Roja. Onda je odbranio penal Van Bastenu, pa je tačku na meč stavio Kristofte. Lutrija je pripada Dancima, a za Van Bastena je to početak kraja, sledećih sezona je bio van terena zbog tri povrede zgloba, pa je na kraju završio karijeru.

 

EURO 1996

 

Nemačka - Engleska 1:1 (6:5 na penale)

 

Uvod su bili idiotski tekstovi tabloida, čitaj Pirsa Morgana koji je nemačke fudbalere prikazivao kao naciste. Širer je petim golom na turniru (napadali su ga pre prvenstva jer je dugo postio u nacionalnom timu) već na startu doveo Engleze do prednosti, ali je Kunc (igrao zbog povrede Klinsmana) utišao "Vembli" već posle 15-tak minuta. U istoriju su ušli promašaji Gaskojna i Širera, stativa Darena Andertona, šansa Pola Insa, na kraju je Sautgejt promašio, a kapiten Nemaca Meler (neće igrati u finalu zbog kartona) odveo goste u završnicu gde su osvojili svoju treću, ispostaviće se i poslednju titulu prvaka Evrope.

 

EURO 2000

 

Francuska - Portugal 2:1 (posle produžetaka)

 

Tačnije zlatni gol Zidana iz penala, jedan od najkontroverznijih trenutaka u istoriji šampionata Evrope. Abela Ksavijera je lopta pogodila u ruku nakon  akcije Viltora. Abel Ksavijer je bio tragičar, ne zbog penala već je je Bartez prebacio loptu preko prečke nakon njegovog udarca., praktično svi su videli loptu u mreži i Portugal u finalu. Ali, kao i 1984. radovali su se "Les Bleus", Zidan je u 117. minutu savladao Baiju za prolazak. Nuno Gomeš koji je bio strelac vodećeg gola za Portugal je dobio crveni karton zbog protesta, Figo je odmah nakon dosuđenog penala otišao u svlačionicu. I Paulo Bento i Abel Ksavijer su naknadno zbog pokušaja da se obračunaju sa sudijom Benkom dobili kazne. Portugalski savez je optužio UEFA za režiju.

 

 

EURO 2004.

 

Portugal - Engleska 2:2 (6:5 na penale)

 

Ovaj meč u četvrtfinalu na stadionu Benfike je ostao zapamćen po velikoj borbi, poništenom golu Sola Kembela u poslednjem minutu regularnog dela, i na kraju slomljenim engleskim srcima. Darijus Vasel je promašio penal (prethodno su bili neprecizni Rui Košta na jednoj i Bekam na samom startu lutrije). Rikardo, golman domaćina je odbranio penal Vaselu, a onda je i dao gol sa bele tačke i odveo svoj tim u polufinale. Englezi su vodili tokom čitavog meča, Oven je na startu dao gol, Portiga je u finišu savladao Dejvida Džejmsa za produžetke. Pomenuti gol Kembela nakon centaršuta Bekama je sudija Urs Mejer poništio navodno zbog prekršaja Terija nad golmanom Rikardom, i dan-danas se čini da je to bio poklon domaćima. Rui Košta je doveo Portugal do prednosti od 2:1, ali je Lamps izjednačio. Po običaju, kako rekosmo posle penala je Engleska završila u suzama.

 

EURO 2008

 

Nemačka - Turska 3:2

 

Nemci nisu osvojili titulu, izgubili su finale od Španije, ovo je nova generacija, odnosno prvo veliko takmičenje za Jogija Leva koji je nasledio Klinsmana nakon Mundijala na domaćem terenu. Nekada su nemački treneri kao Jup Derval učili Turke fudbalu, sada je Turska posle dramatičnog izjednačenja Šenturka i prolaska protiv Hrvatske baš namučila Germane. Meč na stadionu Bazela je rešio Filip Lam u 90. minutu, na pas Hiclpergera. Terimov tim je izjednačio u 86. minutu ponovo specijalista za drame Šenturk, ali ovoga puta gol napadača Fenera nije doneo radost. Inače, Turska je povela na "Sent Jakob Parku", pa su Švajni i Klose okrenuli rezultat. Eto kuriozitet je da su tri igrača Bajerna dali golove za finale.

 

EURO 2012

 

Nemačka - Italija 1:2

 

Kao i obično, Italijani su bili kobni za Nemce. Opet su ih izbacili na velikom takmičenju. Ovo je veliki trenutak za Marija Balotelija, sa dva gola je odveo "Azure" u finale i niko tada nije mogao da pretpostavi da će njegova karijera krenuti pogrešnim tokom. Ovo je bio osmi meč na kome Nemačka nije uspela da pobedi Italijane. U Varšavu su "Panceri" stigli sa dosta samopouzdanja, dobili su sve tri utakmice u grupi, a onda i Grke u četvrtfinalu. Italija se mučila u grupi, dobila neubedljivu Englesku na penale. Ali, najbolje je Prandelijev tim sačuvao za "Pancere". Super Mario je dva puta matirao Nojera, Bufon branio bukvalno sve do gola Ozila u nadoknadi kada je već bilo kasno. To je bio veliki trenutak Italijana koji su na prvenstvu dobili pre toga samo jednu utakmicu i koje je Španija razmontirala u meču za pehar.

 

EURO 2016

 

Nemačka - Francuska 0:2

 

Još jedan marsejski klasik, Francuska je eliminisala šampiona sveta i plasirala se u finale. Neki od duhova sa Mundijala 1982. su isterani meč je rešio Grizman sa dva gola. Jedan sa bele tačke, nije se uplašio iako je promašio penal za Atletiko u finalu Lige šampiona mesec dana ranije na "San Siru". Nemci su imali više od igre, ali su na poluvreme otišli sa minusom od jednog gola. U drugom delu je Grizman dotukao komšije (i on sam je poreklom Nemac iz Alzasa), a "Elf" je imao 17 šuteva na gol, zakazala je realizacija, pa je svetski prvak otišao kući.

 

EURO 2020

 

Španija - Italija 1:1 (2:4 na penale)

 

Italija je postala prva zemlja koja je dobila dva meča na penale na jednom EP. Pre trijumfa za pehar protiv Engleza sa bele tačke, takođe na Vembliju su eliminisali Špance. U drugom poluvremenu gledali smo strašan meč, Kjeza je doveo Manćinijev tim do prednosti, Morata je izjednačio. Svašta je budući evropski prvak preživeo u produžetku, Španci su promašivali, Olmo i Morata su bili neprecizni, a upravo su njih dvojica promašili i u penal seriji. Iako je Unai Simon na startu odbranio šut Lokatelija, to "Furiji" nije pomoglo. Na kraju je Žorginjo izveo sigurno poslednji penal i doneo meč za titulu. Italo-Brazilac ili "Orijundo" ako tako hoćete je zanimljivo promašio u finalu u penal seriji, ali to nije koštalo njegov tim.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke