Grupa "F" - Čehe eliminisala povreda, Turci već pevaju?

Autor: Mladen Heleta
sreda 26.06.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Portugalci sigurni, ko će dalje s njima?

EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES
EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Povezane vesti

Piše: Nemanja Janošev

Postojale su sumnje u selekciju Portugalije i u njihove mogućnosti na Evropskom prvenstvu. Mnogi ih i  dalje ne svrstavaju u sam vrh piramide timova koji pretenduju za trofej. A većini su promenili pogled i tim koji u 39. godini u napadu predvodi Kristijano Ronaldo i te kako ima sve predispozicije da podigne trofej, baš kao što su to učinili 2016. godine u Francuskoj, samo ovog puta sa više kvaliteta, samopouzdanja, ubojitosti i kompaktnosti.

Zato će Portugalci, kao lideri grupe 'F' izaći iz iste i mirno pratiti dešavanja u poslednjem kolu gde će se za plasman boriti Turska, Rumunija i Gruzija. Uprkos tome što su izborili učešće u narednom krugu, Portugalci i te kako mogu da utiču na sudbine ovih timova iz prostog razloga što Roberto Martinez ima taj luksuz da na teren duela sa Gruzijom pošalje kombinovani sastav sa igračima koji nisu imali minutažu u prva dva meča. Bilo bi potpuno legitimno da to uradi ne bi li sačuvao one najvažnije, a sigurno znamo da neće biti Rafaela Leaa koji je zbog dva žuta kartona u dve utakmice zaradio suspenziju i tako 'čist' ulazi u osminu finala.

U svakom slučaju, Gruzijcima neće biti nimalo lako da trijumfuju, posebno jer njihov glavni igrač Hviča Kvarachelija ne postoji na ovom turniru. Napadač  Napolija je pokazao vrlo malo do sada, a problematika za Vilija Sanjola dešava se onda kada uvede igrače sa klupe koji ne mogu da pruže ni približan kvalitet onom koji demonstriraju prvotimci. A on, u prva dva meča, nije bio dobar. Kontranapadi su se pokazali kao aduti Gruzije, s tim da je realizacija bivala očajna. Pričali bismo sada o njima nešto drugačije da je rezervista Saba Lobdžanidze pogodio u nadoknadi vremena za pobedu nad Česima. Česi su bili dominantniji, imali popriličan broj dobrih šansi na tom duelu, ali je Georgi Mamardašvili imao čak 11 odbrana i sačuvao je svoju naciju od pakovanja kofera. Ujedno, bio je to rekord po broju intervencija na jednoj utakmici u istoriji Evropskih prvenstava.

Turci su pokazali da imaju talentovanu generaciju, ali im je odbrana protiv Portugalije bila vrlo neozbiljna i nesigurna. Poklanjali su golove  i sami sebe pobedili na tom meču. Bilo je tu ponekih solidnih situacija da se vrate u meč, ali ništa previše konkretno, dok je ostalo iznenađujuće što je Arda Guler tek sa klupe, kada je utakmica bila rešena, ušao na teren. Možda je Vinćenco Montela to i svesno uradio znajući koliki su Portugalci favoriti...  Iako su i na papiru favoriti kada se sve sabere i oduzme, kvotu dodatno smanjuje izostanak Patrika Šika za Čehe. Izvesno je da napadač Bajera iz Leverkuzena neće moći da nastupi u odlučujućoj utakmici za svoju zemlju usled povrede koju je zadovio neposredno pošto je postigao gol protiv Gruzije.

Da podsetimo još jednom stanje u grupi 'F': Portugalija je prva sa šest bodova, Turska ima tri, Češka i Gruzija po jedan.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke