Hoće li Montelin “avion” preleteti i “Lale”?

Autor: Mladen Heleta
subota 06.07.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Turska nije bez šanse…

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Povezane vesti

Vićenco Montela je posumnjao u sebe kada je pre nekoliko meseci Austrija spakovala šest golova u mrežu Turske u prijateljskom meču. Italijan je taj poraz nazvao mrljom na karijeri. Ona je izbrisana pobedom u osmini finala koja će bez obzira na ishod četvrtfinala protiv Holandije ostati upisana u istoriji. Ne samo zbog gola Demirala u prvom minutu, najbržeg ikada na šampionatima Evrope, već jer je ovo najbolji rezultat Turaka od 2008. Mnogo toga se dešavalo poslednjih 15-tak godina. Ovaj tim je mnogo mlađi od tadašnjeg koji je "šenturkovao" Hrvate i praktično predstavlja začetak novog projekta koji bi 2032. na šampionatu Evrope trebalo da rezultira velikim rezultatom. Jer, tada će Turska podeliti domaćinstvo na Italijanima.

Nakon strašnog poraza od Austrijanaca proletos, dosta medija je zahtevalo ostavku. "Aeroplanino" je odbio da ode, uz reči da je pod njegovim vođstvom Turska otišla na šampionat kao prva iz grupe, da je posle 72 godina pobedila u Nemačkoj, da je prvi put slavila u Hrvatskoj. Dakle, doba rekorda...

I tokom kvalifikacija bilo je problema, jer je Montela optuživan da ne pruža šansu mladim lavovima Ardi Gurelu i Juventusovom Jildizu. Oni su danad standardni, kao i Kadioglu iz Fenera koji je bio strašan u osmini finala.

Montela voli brojeve. Posle one "prljave" pobede protiv Čeha koja je obilovala grubostima izneo je podatke da je Turska napravila mnogo šansi, jedna je od ekipa sa najviše udaraca na gol, uspešnih driblinga. Napomenuo je da ako se računaju golovi iz igre, bez penala, slobodnjaka i autogolova, Turska je u samom vrhu. Iako je u osmini finala bio bez Čalhanoglua, nekima je već upalo u oči da se već i u ranijim mećevima i pre EURO, težište pomerilo ka Realovom strašnom klincu Ardi Guleru. On je iako tih i povučen van terena potpuno drugačiji kada treba povlačiti konce na terenu.

Ipak, kod Turaka je više stvar inspiracije, oni su pokazali veliko srce, ali videlo se i da su ostali bez snage u finišu. Takav pad bio bi problem u subotu protiv Holandije u Berlinu. Nacija je jasno euforična, u stvari, veruje da imanju dovoljno kvaliteta da igraju protiv "Lala". Turska je u poslednjih deset godina igrala četiri puta protiv Holandije, dobila dva puta, ali kod kuće. Mnogo holandskih igrača nastupalo je u turskoj ligi, oni vole taj stil igre, a i holandski treneri, pomenimo Hidinka, Rajkarda, sada Klajverta, radili su u klubovima i reprezentaciji. Žreb u kvalifikacijama za velika takmičenja je često smeštao ova dva tima u istu grupu, ali sada je ulog najveći igraće u završnici i to za polufinale. Oba tima su prilično efikasna, Turci prema nekim mišljenjima imaju čvršću ekipu, mogli bi da pretuku Holanđane, da dobiju većinu duela, mada njihovi snažni, ali ipak sporiji štoperi neće imati baš mnogo šansi ako budu u situacijama jedan na jedan sa pokretljivim Kumanovim napadačkim timo.

Sve u svemu, mnogo zavisi od toga kada ćemo videti prvi gol. Ako turski blok izdrži, ako uspeju da nađu način da nateraju rivala da pokušava centaršutevima, umesto da kroz pas dođe do prilike, šanse Montelinog tima rastu...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke