Sautgejt "nanjušio" Votkinsa, rezervisti za preokret i novo finale za Engleze!

Autor: Milovan Longinov
sreda 10.07.2024.
22:56
Izvor: Sportske.net

Kakav preokret!

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Engleske drugi je finalista Evropskog prvenstva pošto je večeras u Dortmundu pobedila Holandiju rezultatom 2:1!

Englezi su slavili nakon preokreta, pošto je Holandija povela golom Ćavija Simonsa, ali su preokrenuli Hari Kejn iz penala i potom Oli Votkins, koji je do večeras na turniru odigrao samo 21 minut!

Ali, da krenemo od početka ove nove lude utakmice...

Niko ne bi mogao ni da pretpostavi posle sedam minuta igre i gola Ćavija Simonsa za 1:0, da će Englezi odigrati najbolje poluvreme upravo večeras. Ali, drugo je opet bilo po "starom". 

Holanđani su poveli iz prve prave šanse, bombom Ćavija Simonsa, koji je najpre "otresao" Deklana Rajsa u duelu, ukrao mu loptu i povukao je ka golu i potom sa dvadesetak metara "probušio" Pikforda za 1:0.

Već u 14. minutu, Englezi su izveli lepu akciju, Saka je proigrao Kejna, koji je gađao preko prečke, ali je usledio poziv iz VAR sobe. Utvrđeno je da je Damfris preoštro startovao, visoko podignutnom nogom i sudija je pokazao na belu tačku.

Hari Kejn je preuzeo odgovornost i pogodio sam donji levi ugao za 1:1.

Onda je usledila nova velika šansa za Englesku, Foden se ubacio iza leđa odbrane, gađao sa peterca i savladao Verbrugena, ali je Damfris izbacio loptu sa gol linije i sačuvao mrežu. 

Holanđani su konačno uspeli da se ponovo konsoliduju posle pola časa igre, a onda je nakon kornera sa desne strane Damfris glavom pogodio prečku i umalo se u potpunosti iskupio.

Englezi su nastavili da napadaju i već u 32. minutu Foden je maestralno gađao, ali je stativa sačuvala gol Holandije.

Nakon toga je Ronald Kuman bio primoran da napravi prvu promenu, zbog povrede je izašao Memfis Depaj, a zamenio ga je Džoi Verman. 

Onda je u 39. minutu Foden opet izgradio poziciju za udarac, sa nekih 22-23 metra gađao je po zemlji, ali je Verbrugen bio na pravom mestu.

U prvom poluvremenu, Holandija je imala dva pomenuta šuta, Simonsa i Damfrisa, jedan je završio u mreži, drugi na prečki, dok su Englezi posle primljenog gola, uputili osam udaraca ka golu rivala, što je i njihov najbolji učinak za jedno poluvreme od početka turnira.

Međutim, i večeras se desilo nešto slično kao i sinoć u duelu između Španije i Francuske. Iako su Sautgejt i Kuman odmah napravili dve bitne promene uvođenjem Luka Šoa i Vauta Vegorsta umesto Tripijea i Malena, usledio je pravi "šah".

Doslovno, nismo videli nijedno značajnije uzbuđenje do 65. minuta kada je posle prekida i centaršuta sa desnog boka Van Dajk gađao sa nekih 7,8 metara preko gola. 

Holanađni su generalno bili znatno direktniji, Englezi su ostali na onih osam udaraca ka golu iz prvog poluvremena sve do samog finiša. 

U 79. minutu konačno je stadion skočio na noge, Englezi su dali gol, posle Vokerove asistencije za Saku, ali je odmah bilo jasno da je desni bek bio u ofsajdu u trenutku dodavanja. 

Odmah nakon toga, Sautgejt je napravio neočekivane promene, uveo je Olija Votkinsa koji je do sada odigrao samo 21 minut, umesto Harija Kejna, dok je Kol Palmer zamenio Fila Fodena. 

Verovali ili ne, tek je Palmer u 88. minutu uputio prvi udarac ka golu Holandije u drugom poluvremenu, nakon što su u prvom uputili osam!

Ali onda je usledio pravi šok - Oli Votkins je na isteku 90. minuta postigao strašan gol za 2:1 i to posle asistencije Kola Palmera!

Palmer je prihvatio loptu na desnom boku, pronašao Votkinsa u šesnaestercu, a ovaj uspeo da šutira pored sporog De Fraja za 2:1 i veliku radost navijača Engleske!

Do kraja nije bilo promene, Englezi će se u nedelju boriti za trofej prvaka Evrope protiv Španije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke